DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Retro

F1-Archív: Raikkönen nem adja fel

Váratlanul kiszáll az F1-ből a Honda, Mercedes-dráma Sepangban, Schumacher kineveti Briatorét, Scheckter tiszta vb-finisben bízik – ezek voltak a legérdekesebb október 2-i hírek az elmúlt húsz évben.

2022: Sergio Perez nyerte az esős pályán indult, akciódús Szingapúri Nagydíjat, de csak órákkal később vált hivatalossá a győzelme, mivel vizsgálták a mexikóit, amiért túl nagy távolságot hagyott kétszer is a biztonsági autó mögött. A Red Bull-os végül öt másodperces büntetéssel és két megrovással megúszta, így maradt övé az első hely Charles Leclerc előtt. A vb-éllovas Max Verstappen egy látványos hibát is elkövetve csak hetedik lett.

2021: Carlos Sainz szerint a jövőre előretekintve jó jelként értelmezhető idei három dobogós helyezése, amelyeket egy olyan autóval sikerült elérnie, amiben még nem érzi magát teljesen otthonosan. A spanyol versenyző a múlt heti Orosz Nagydíjon a harmadik helyen látta meg a kockás zászlót a változékony időjárási körülmények között.

2020: Váratlan bejelentést tesz a Honda: a 2021-es szezon végén kiszáll a Formula-1-ből – azaz alig hét szezonnal a legutóbbi visszatérésüket követően. A Red Bull és az AlphaTauri gyorsan megerősíti, hogy ők ennek ellenére maradnak az F1-ben, bár erősen kérdéses, 2022-től milyen motorokkal tudnak indulni.

1-archiv-ferrari-mercedes



2019: A Ferrari állítja, hogy valójában nincs is akkora előnyük motorerő terén a riválisokhoz képest, mint azt sokan gondolják, ráadásul a hibrid éra korábbi éveiben a Mercedes jóval nagyobb fölénye volt e tekintetben.

2018: Érdekes ötlettel állt elő az Orosz Nagydíjat megnyerő Lewis Hamilton: szerinte az F1 kipróbálhatná a Szocsiban található versenypálya nyomvonalát ellentétes irányban is, hátha az izgalmasabb futamokat eredményezne.

2017: A Red Bull szerint akkor is megnyerték volna Max Verstappennel a Malajziai Nagydíjat, ha a Ferrariknak nem lettek volna motorgondjaik. Sebastian Vettelnek ugyanis emiatt a mezőny végéről kellett indulnia az edzéseken erősnek tűnő vörös autóval, míg Kimi Raikkönen a rajt előtt hullott ki az első sorból.

2016: Drámai Malajziai Nagydíjat láthatott a közönség Sepangban: a vb-címért harcoló Mercedes-pilóták közül Nico Rosberget a startnál forgatta meg Vettel, míg Hamilton alatt biztos vezetés birtokában füstölt el a motor. A Red Bull így kettős győzelmet aratott Daniel Ricciardo vezetésével.

2-archiv-sepang-2016

2015: Több opciója is van a Lotusnak a 2016-tól az újonc Haashoz igazoló Romain Grosjean pótlására: többek között Jolyon Palmer, Kevin Magnussen Jean-Eric Vergne neve is felmerült az enstone-i alakulat kapcsán Pastor Maldonado leendő csapattársaként (végül a venezuelai sem maradt a Renault-vá alakuló istállónál, amely Palmert és Magnussent indította a következő idényben).

2014: Miközben Fernando Alonso jövője erősen kérdéses a Ferrarinál, a csapattárs Kimi Raikkönen egyáltalán nem aggódik a saját sorsa miatt: a finnek csak egy sikeresebb 2015-ös szezon lebeg a szeme előtt a Scuderiával.

2013: Bob Fernley helyettes csapatfőnök szerint a Force Indiának nem kell sietnie a következő évi felállásról való döntéssel. Az Autosport információi szerint egyébként Paul di Resta eleve szerződéssel rendelkezik, és Adrian Sutilnak is van opció a kontraktusában.

2012: Miközben a Mercedes bejelentette, hogy Hamilton érkezik Michael Schumacher helyére, a visszavonulás előtt álló, de azt még el nem döntő hétszeres világbajnok állítja: továbbra is rendkívül motiváltan várja a soron következő futamokat.

3-archiv-schumacher-2012

2009: Hamilton nem törődik Felipe Massa azon megjegyzéseivel, hogy az egy évvel korábbi Szingapúri Nagydíjon történtek a vb-címébe kerültek. Nem sokkal ezelőtt derült ki ugyanis, hogy Nelson Piquet Jr. szándékosan csapta falhoz a Renault-ját a szóban forgó futamon, s ez vezetett ahhoz is, hogy a Ferrarinak sietnie kellett a tankolással a brazil autóján, amely magával rántotta a tankolócsövet, biztosnak látszó győzelmet veszítve el ezzel.

2008: Raikkönen szomorú a jelenlegi formája miatt, miután a Szingapúri Nagydíj hajrájában a falnak ütközve kiesett, s ezzel gyakorlatilag az utolsó esélye is elszállt arra, hogy megvédje a világbajnoki címét.

2007: Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke szerint elsősorban a megbízhatósági problémáiknak köszönhető, hogy kevés esélyük maradt a vb-cím megszerzésére. A 17 pontos hátrányban lévő Raikkönen ugyanakkor ígéri: meg fogja nehezíteni az újoncként éllovas Hamilton dolgát a hátralévő két versenyen…

3-archiv-1002-raikkonen-hamilton

2006: Dél-Korea megerősítette, hogy 2010-től Formula-1-es nagydíjnak fognak otthont adni. A tervek szerint egy kikötő mellett épülhet fel a majdani versenypálya.

2005: Ron Dennis McLaren-főnök szerint a csapata boldog lenne, ha meg tudná nyerni a konstruktőri világbajnoki címet – annak ellenére, hogy egyéniben a renault-s Alonso már bebiztosította az év végi elsőségét.

2004: Schumacher megmosolyogta Flavio Briatore azon kijelentését, miszerint a következő szezonban a Renault meg fogja szakítani a Ferrari világbajnoki sikersorozatát.

5-archiv-schumacher-alonso

2003: Bár a saját esélyei elszálltak az indianapolisi futamon, Juan Pablo Montoya ígéri, hogy mindent meg fog tenni azért az évadzáró Japán Nagydíjon, hogy csapata, a Williams hódítsa el a konstruktőri diadalt a Ferrari és a McLaren elől.

2002: Bernie Ecclestone szerint Schumacher hibát követett el, amikor megpróbálta machinálni az USA Nagydíj végeredményét azzal, hogy holtversenyt akart kihozni csapattársával, Rubens Barrichellóval. A német klasszis korábbi vb-ellenfele, Jacques Villeneuve csak nevetni tudott a ferraris próbálkozásán.

2001: A Volskwagen leendő főnöke, Bernd Pischetsrieder újból elhintette, hogy szívesen látná a márkát az autósportok csúcskategóriájának tartott Formula-1-ben.

2000: A Ferrari 1979-es világbajnoka, Jody Scheckter bízik benne, hogy a hajrában is tiszta marad a világbajnoki küzdelem Schumacher és Mika Hakkinen, valamint csapataik, a Scuderia és a McLaren között.

1999: Végleg elszálltak David Coulthard esélyei a vb-címre, a McLaren ugyanis kijelentette, hogy a skótnak az utolsó két forduló során Hakkinent kell támogatnia a Ferrari és Eddie Irvine ellen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: