DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
Retro

F1-Archív: Robbantás miatt nyomoz a rendőrség

Barrichello apa lett, Hamilton megnevezte a naptár legrosszabb kanyarját, az orosz rendőrség gyilkossági kísérlet ügyében nyomoz - ezeket a híreket olvashattuk szeptember 24-én.

2022: Az 1978-as világbajnok Mario Andrettit nem érdeklik az elé gördített akadályok. Továbbra is úgy zajlanak az előkészületek saját F1-es csapata beindítása iránt, mintha megkapták volna a zöld jelzést. „Nyilvánvalóan csalódást keltőek az eddigi reakciók” – kezdte Mario Andretti a Planet F1-nek. „Ugyanakkor mi mindent megteszünk, amit kérnek tőlünk, legyen az bármi, mi megpróbálunk eleget tenni annak.”

2021: A finn Valtteri Bottas volt a leggyorsabb az Orosz Nagydíj pénteki napjának mindkét szabadedzésén. A világbajnoki címért küzdő Verstappen motorcsere miatt csak  amezőny végéről kezdheti majd meg a vasárnapi futamot.

2020: Felemás érzései vannak Sebastian Vettelnek Lewis Hamilton küszöbön álló rekorddöntése kapcsán – a brit a hétvégi Orosz Nagydíjon beállíthatja Michael Schumacher 91 győzelmét. Mivel Schumacher továbbra is példaképe, sajnálná, de örülne is Hamiltonnak, aki megérdemli minden sikerét.

2019: Nem kapja vissza a Német Nagydíjon elvett pontjait az Alfa Romeo. A hetedikként végző Kimi Raikkönen és nyolcadik Antonio Giovinazzi szabálytalan kuplungbeállítás miatt kapott 30 másodperces időbüntetést, amivel öt-öt pozíciót buktak. Az FIA két hónappal a verseny után egyértelműsítette, az utólagos időbüntetés nem fellebezhető, így visszautasítják a csapat kérelmét.



2018: Kimi Raikkönen meglehetősen korán túlesett az üléspróbán leendő csapatánál, a Saubernél. Mivel a finn egészen közel lakik a csapat központjához, attól pedig nem kell tartani, hogy valamilyen ipari titkot visz a Ferrarihoz közel álló istállóhoz, ezért a szokásosnál korábban kipipálta a csapatváltáskor kihagyhatatlan feladatot.

2017: Jacques Villeneuve úgy gondolja a Torro Rosso meg fogja sínyleni, hogy a Honda erőforrásaira vált. Az istálló a következő szezontól fogadja be a McLarentől távozó gyártót, amire 1997 világbajnoka azt nyilatkozta, „két éven belül megbánják”.

2016: Csapatfőnöke szerint Kimi Raikkönen bizonyítja, hogy nem véletlenül világbajnok. A finn az előző év több mint száz pontjához képest most csak öt egységre van lemaradva márkatársához, Sebastian Vettelhez képest, és sorozatban másodszor mutatott tőle erősebb teljesítményt.

 rai-vet-20161

2015: A Lotus feje felett átcsapnak a hullámok. Az istálló nem elég, hogy anyagi gondokkal küzd, most még a felszerelése is késve érkezett a következő versenyhelyszínre, Suzukába. A csapattagok így csak csütörtök este kezdték el a hétvégére való felkészülést, miközben már mindenki más beköltözött saját garázsaiba.

2014: Csökken a Mercedes erőfölénye, legalábbis a Red Bull főnöke szerint, aki úgy érzi, egyre közelednek az egész évben domináló csapathoz, és abban kételkedik, hogy év végéig teljesen le tudják dolgozni hátrányukat.

2013: A Mercedes attól tart, hogy Vettel év végéig minden futamot megnyer. A német Szingapúrban képes volt körönként két másodperccel gyorsabb lenni riválisainál, így Toto Wolff szerint simán benne van, hogy a maradék hat futamon úgy megy végig, mint egy úthenger.

2012: Gyorsabb autóra vágyik a Ferrari. Habár hat futammal a szezon vége előtt Fernando Alonso huszonkilenc ponttal vezeti a bajnokságot az őt üldöző Sebastian Vettel előtt, Stefano Domenicali csapatfőnök szerint a spanyolnak nagyon nehéz lesz megtartania ezt az előnyt, ha az autó bizonyos területeken nem fejlődik tovább.

 rb-ferrari-20121

2011: Sebastian Vettel négy tizedmásodperces előnnyel tizenegyedik pole-pozícióját szerezte meg Szingapúrban. A Red Bullnak ez a tizennegyedik rajtelsősége, az energiaitalos istállón kívül idén más még nem volt pole-pozícióban.

2010: Lewis Hamilton a versenynaptár legrosszabb kanyarjának nevezte a „Singapore Slingnek” elkeresztelt dupla sikánt, miután a mezőny a Szingapúri Nagydíj pénteki napján birtokba vette a pályát. Az FIA hiába változtatott a kanyaron, Hamilton szerint csak tovább rontottak rajta. Az edzést egyébként a Red Bull pilótapárosa, Sebastian Vettel és Mark Webber uralták.

2009: Jenson Button inkább nem álmodozik a bajnoki címről, pedig nagyon közel van hozzá. A Brawn GP pilótája akár már a soron következő, Japán Nagydíjon bebiztosíthatja vb-címét, hiszen tizennégy ponttal vezet csapattársa, huszonhattal pedig az első nem-márkatárs Sebastian Vettel előtt.

2008: Az esőtől tartanak Szingapúrban. A Formula-1 első villanyfényes futamán csapadék hullhat a városra, ami néhány versenyzőt aggodalommal töltött el. A Pilóták Szövetsége viszont elégedett az FIA biztonsági intézkedéseivel.

 2008-singapore-action

2007: Az orosz rendőrség gyilkossági kísérlet ügyében nyomoz, miután egy volt F1-es tesztpilóta, Szergej Zlobin személyautójában bomba robbant. A sportoló kisebb sérüléseket szenvedett el, az autója azonban tönkrement. Zlobin egy szponzori együttműködés keretében még 2002-ben tesztelte a Minardi autóját.

2005: Fernando Alonso egy újabb lépéssel közelebb került a világbajnoki címhez, miután Brazíliában megszerezte a pole-pozíciót. Legnagyobb riválisa, Kimi Raikkönen csak az ötödik lett. Mivel Alonso huszonöt ponttal vezeti a bajnokságot, a futamon egy harmadik hellyel is a világ legfiatalabb F1-es bajnokává léphet elő.

2004: Az FIA elnöke 2008-ra radikálisan átváltoztatná az F1-et. Max Mosley elsődleges célja a költségcsökkentés, amelynek az utóbbi napokban erős hátszelet adott, hogy a Ford év végén megvonja a támogatást a Jaguartól, így a csapat kivonul a sorozatból.

2003: A hétvégi, Indianapolisban rendezett futamon eldőlhet a világbajnoki cím sorsa. A tabellát Michael Schumacher (Ferrari) vezeti, mögötte három ponttal lemaradva Juan Pablo Montoya (Williams), további négyre pedig Kimi Raikkönen (McLaren).

 2003-schumi-indi

2002: Az Indy 500-győztes Jacques Villeneuve álmaiban szerepel, hogy a mezőny a teljes indianapolisi oválon versenyez. Az F1 jelenleg csak a döntött szakasz egy részét használja, a pálya nagy része a belső, sík területen került kialakításra. 

2001: Rubens Barrichello apa lett. A brazil pilóta és felesége, Silviana Eduardónak nevezte el a kisfiút, aki Sao Paulóban látta meg a napvilágot. Mivel minden rendben zajlott, a Ferrari pilótája most már nyugodtan elutazhat a soron következő futamra Indianapolisba.

2000: Michael Schumacher szerezte meg a rajtelsőséget az USA Nagydíjon. A német bajnoki riválisa, Mika Hakkinen a harmadik helyről fog rajtolni, közéjük a finn csapattársa, David Coulthard ékelődött be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: