DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

F1-Archív: Nem örül a McLaren Alonsónak

A spanyol megjegyzéseit nem nézi jó szemmel a Mercedes, Raikkönen visszatérhet a McLarenhez, Villeneuve nagy pénzért sem megy Amerikába, Schumacher méltósággal viseli a vereséget. Augusztus 27. hírei.

2022: Verstappen a leggyorsabb, de Sainzé a pole: a sokak által várt forgatókönyv valósult meg a Belga Nagydíj időmérő edzésén, ugyanis hiába érte el Verstappen a legjobb köridőt, büntetése miatt Sainz indulhat majd a pole-pozícióból Perez és Alonso elől. Ennek ellenére mindenki a holland sikerét várja, mert akkora tempófölényben van egész hétvégén, hogy a 15. rajthelyről is ő a fő esélyes.

2021: Egy újabb évvel meghosszabította a csapathoz frissen érkező Sergio Perez szerződését a Red Bull, a mexikói tehát 2022-ben is az energiaitalosok versenyzője marad. Mindemellett a Red Bull felméri a lehetőségeket a tartalékpilótai szerepkörbe lefokozott Alex Albon visszatérését illetően is, szerintük ugyanis a thai pilótának egyértelműen helye van a rajtrácson.

2020: Kimi Raikkönen a Belga Nagydíj sajtónapján elmondta: még nem döntött a jövőjéről, viszont a családja is fontos szerepet fog játszani abban, hogy folytatja-e F1-es karrierjét. Mindeközben Sergio Perez magabiztos azzal kapcsolatban, hogy maradhat a Racing Pointnál 2021-ben is.

2019: Szerződést hosszabbított Barcelona. A spanyol helyszín kapcsán komolyan felmerült annak lehetősége, hogy kiesik az F1 körforgásából, ám a szervezők végül tető alá hoztak egy egyéves egyezséget. A következő tervük egy hosszabb távú megállapodás a sorozattal.

2018: Az FIA szerint Charles Leclerc-t a halo védte meg a fejsérüléstől. A monacói pilóta a Belga Nagydíj első körében került veszélyes szituációba, amikor a mögötte érkező Fernando Alonso átrepült autóján, félelmetesen közel kerülve a fejéhez.

2017: Szoros csatában nyerte meg a Belga Nagydíjat Lewis Hamilton, akit Sebastian Vettel folyamatosan nyomás alatt tartott. A futam egyik legemlékezetesebb esete a Force Indiánál történt, a csapat pilótapárosa idén sokadszorra ütközött össze egymással.

forceindia-20171



2016: Nico Rosberg, Max Verstappen első sor alakult ki a spái időmérő edzésen. Lewis Hamilton autójába a hétvége során nem kevesebb, mint három friss erőforrás került be, így a brit egy 55 rajthelyes büntetésnek köszönhetően az utolsó kockából várja a rajtot. Nagyot ment Jenson Button a McLaren-Hondával, a kilencedik helyet sikerült megszereznie.

2014: Hihetetlenül balszerencsés Lewis Hamilton ebben az évben, jelentette ki a brit korábbi csapattársa, Jenson Button. Nyilatkozatát a Belga Nagydíjat követően tette, amelyen a Mercedes-pilóta Nico Rosberggel ütközött – Button szerint kétségtelen, hogy a német volt hibás.

2013: Sejtelmes utalást tett a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh: szerinte Kimi Raikkönen eltökélt, hogy távozzon a Lotustól, és nem kizárt, hogy épp a wokingi istállóba igazol, ahol korábban 2006-ig versenyzett.

2011: Nem fog csapatot váltani vagy visszavonulni Mark Webber, a Belga Nagydíj szombatján ugyanis a Red Bull bejelentette, hogy további egy évvel kibővítették az ausztrál pilóta szerződését. „Nemrég írtuk alá, azt hiszem, az utolsó versenyen” – árulta el Webber a sajtó képviselőinek.

2010: Nem szabályellenesen hajlékony a Red Bull első szárnya – az FIA Spában vizsgálta az aerodinamikai elemet a McLarenével együtt, de mindent rendben találtak.

2009: „Álom lenne a Ferrarinak vezetni Monzában” – nyilatkozta Giancarlo Fisichella, aki a pletykák szerint a Felipe Massát helyettesítő, gyengén szereplő Luca Badoert válthatja az Olasz Nagydíjon. A 36 éves veterán azonban tagadta, hogy felkérést kapott a maranellóiaktól.

2007: Nem örül Fernando Alonso megjegyzéseinek a Mercedes motorsportfőnöke, Norbert Haug. A spanyol versenyző a Magyar Nagydíj botránya után Törökországban arra panaszkodott, hogy nem érzi úgy, a McLaren kellőképp hálás lenne a segítségért, melyet az egy évvel korábban szenvedő csapatnak nyújtott.

2006: Jean Todt tagadja Bernie Ecclestone kijelentését, aki épp azt fecsegte ki, hogy Michael Schumacher visszavonul a szezon végén. Ugyanezen a napon a Ferrari másik versenyzője, Felipe Massa a Török Nagydíjon első futamgyőzelmét szerezte.

2003: A Renault túlteljesítette elvárásait, vélekedik Mike Gascoyne technikai igazgató. Fernando Alonso a Magyar Nagydíjon 1983 óta először juttatta győzelemhez a francia gyártót.

2002: Jacques Villeneuve nagy összegű ajánlatot utasított vissza, amely az amerikai CART szériába csábította volna – az 1997-es bajnok inkább marad a Formula-1-ben. Villeneuve, aki a királykategóriában is a legjobban fizetettek közé tartozik, 50 millió dollárt kereshetett volna három év alatt.

2000: Schumacher emelt fővel viseli a vereséget, a Belga Nagydíj második helyezettje úgy véli, Hakkinen kiváló manővert mutatott be a Belga Nagydíjon vele szemben. Azóta ezt az előzést emlegetik az F1 történetének egyik legjobbjaként.

1999: A Formula 3000 bajnoka és McLaren tesztpilótája, Nick Heidfeld jövőre a Prost csapat színeiben mutatkozhat be a királykategóriában. Más bejelentések is történtek Spában: a Benetton 2000-ben megtartja Fisichellát és Wurzot, míg a Sauberhez a jelenleg Michael Schumachert Ferrarinál helyettesítő Mika Salo csatlakozik.

1998: A Ferrari 600. versenyét fogja teljesíteni Spában. Az olasz istálló a Formula-1 legsikeresebb csapata, habár már majdnem 20 éve nem nyert világbajnoki címet.

1997: Az Arrowsnál versenyző Damon Hill a Prost istállóhoz igazolhat. A helyzet pikantériája, hogy Hill és a csapatfőnök Alain Prost 1993-ban még csapattársak voltak a Williamsnél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: