DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 20. szombat
Retro

F1-Archív: A Mercedesszel tárgyal Verstappen

Lewis Hamilton először nyer a Hungaroringen, Romain Grosjean sokat erősödött fejben, Max Verstappen a Mercedesszel tárgyal - augusztus ötödikei F1-es hírek az elmúlt húsz évből.

2022: Sajtóbeszámolók szerint a McLaren közölte Daniel Ricciardóval, hogy érvényes szerződése ellenére az év végén el kell hagynia a csapatot – ezt támaszthatja alá az az értesülés is, miszerint a pár nappal korábban az Alpine által bejelentett Oscar Piastrinak valóban érvényes szerződése van a wokingiakkal.

2021: Hivatalosan is benyújtotta fellebbezési kérelmét az Aston Martin Sebastian Vettel Magyar Nagydíjról való kizárásával szemben. A csapat egyúttal felülvizsgálatot is kérvényezett, miután új bizonyítékai vannak, melyek a döntés meghozatalakor nem álltak a stewardok rendelkezésére. A csapat adatai szerint 1,74 liter üzemanyag maradt még az autó tankjában – az illetékesek azért zárták ki a németet, mert nem tudták levenni a szükséges 1 literes mintát.

2020: A legendás brit F1-kommentátor, Murray Walker úgy véli, a sportszerűsége teszi jobb és nagyobb versenyzővé Lewis Hamiltont még Michael Schumachernél és Ayrton Sennánál is.

2019: Magyarázatot talált a Ferrari a Magyar Nagydíjon tapasztalt gyengeségére. Az istálló pilótapárosa a hungaroringi futamon egy egész perces hátránnyal a 3-4. helyen ért célba Lewis Hamilton mögött, ami a csapatvezető szerint abból fakad, hogy az autójuk egyszerűen nem generál elég leszorítóerőt a lassabb, nagy tapadást igénylő pályákon.

2018: A McLaren Carlos Sainz iránt érdeklődik. A wokingi csapat aktuális párosa előtt bizonytalan jövő áll, ugyanis Fernando Alonso még nem döntött, hogy folytatja-e a csapattal, és Stoffel Vandoorne-nak sincs jövő évi szerződése. A vezetőség egyikük esetleges távozására a jelenleg Renault-nál versenyző spanyol pilótával reagálna.

 sainz-2018-portre3



2017: Jövőre végre megkezdődik a Hungaroring háromlépcsős modernizálása. Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette, hogy a papírmunka végeztével első lépésként a főtribün és a többi célegyenes környéki lelátó kerül felújításra, így egyfajta stadionrészleg kerül kialakításra. Ezt követően a főépület újjáépítése a soros, de tervben van látogatói központ és múzeum kialakítása is.

2016: A Williams szemet vetett Jenson Buttonra. A brit szerződése év végén lejár a McLarennél, Claire Williams csapatvezető pedig szeretné őt visszacsábítani ahhoz az alakulathoz, amelynél 2000-ben megkezdte F1-es karrierjét.

2015: A Force India év végéig elcsípné a konstruktőri negyedik helyen álló Red Bullt. A nyári szünetben a két csapat között 57 pont a különbség, ám Bob Fernley csapatvezető úgy gondolja, hogy a maradék kilenc versenyhétvégén még megfogható a négyszeres világbajnok alakulat.

2014: Max Verstappen a Mercedes és a Red Bull nevelőprogramjával is tárgyal. A 16 éves pilóta debütáló Formula-3-as szezonjában azonnal a bajnoki címért állt be a sorba, amivel rögtön felhívta magára a nagyok figyelmét.

 verstappen-portre-20141

2013: Romain Grosjean sokat erősödött fejben – ismerte el lotusos csapatfőnöke. Eric Boullier erős második félidőt vár pilótájától, aki az utóbbi három versenyhétvégéből egyszer dobogóra állt, kétszer pedig csapattársánál, Kimi Raikkönennél jobb időmérős teljesítményt nyújtott.

2011: A felzárkózáson dolgozik a Mercedes. A Ross Brawn által igazgatott alakulat év eleji teljesítménye elmaradt az előzetes elvárásoktól, de a szakember céljain ez mit sem változtat: továbbra is a futamgyőzelem lebeg a szeme előtt. A német márka jelenleg 300 pontos hátrányban a konstruktőri táblázat negyedik helyén tanyázik, idei első dobogós eredménye pedig egyelőre várat magára.

2010: Hiába vásárolt fel világbajnok csapatot, a gyári Mercedes egyelőre csak visszafogott eredményekre képes. A Brawn GP-re épített, Ross Brawn által irányított gárdától gyors sikereket várt a vezetőség, ám a szezon féltávjánál a csapat legjobb eredménye három harmadik helyezés, miközben a ponttáblázaton már 180 egységnyi a hátrányuk a vezető Red Bullhoz képest.

2009: Frank Williams elégedett csapata fejlődésével. A grove-i gárda az utóbbi négy versenyen négyszer végzett a top 5-ben, ennek köszönhetően pedig mindössze 14,5 ponttal marad el a konstruktőri harmadik helyen álló Ferraritól. A fenti eredményekhez nagyban hozzájárult a feltörekvő Nico Rosberg teljesítménye, aki a szezon első tíz futamán nyolc alkalommal szerzett pontot.

williams-2009-action

2008: Damon Hill Kimi Raikkönent tartja a vb-cím legnagyobb esélyesének. 1996 világbajnoka a Ferrari Magyar Nagydíjon mutatott erős teljesítményéből indul ki, amely alapján Lewis Hamiltonnak nehéz második félidőt jósol.

2007: Lewis Hamilton nyerte a Magyar Nagydíjat Kimi Raikkönen előtt. A mclarenes egy egész futamon át tartó macska-egér játékból jött ki győztesen, ezáltal 7 pontra növelte előnyét a ferraris előtt. A dobogó legalsó fokára a BMW-Sauber pilótája, Nick Heidfeld állhatott fel. Eközben a Mclarenen belül egyre nő a pilóták közötti feszültség, ugyanis Fernando Alonso az időmérő edzésen szándékosan tartotta fel társát, amiért egy rajtbüntetés lett a jutalma.

2006: Bernie Ecclestone Fernando Alonsót kritizálta, szerinte ugyanis a Renault pilótája világbajnok létére nem mutatott elég jó példát. A spanyolt a Magyar Nagydíj időmérőjén két másodperces időbüntetéssel sújtották, miután az első szabadedzésen veszélyesen előzte meg Robert Doornbost. A kvalifikációt egyébként (életében 11. alkalommal) a mclarenes Kimi Raikkönen szerezte meg, mögötte a ferraris Felipe Massa és a hondás Rubens Barichello sorakozott fel.

2005: Visszatérhet a versenynaptárba a Dél-Afrikai Nagydíj. A szervezők 2009-től rendeznének futamot hazájukban, és abban bíznak, hogy még év vége előtt aláírják a szerződést Bernie Ecclestone-nal. Az ország 18 hónapja dolgozik az F1-es visszatérésen, és „napról napra magabiztosabb” a sikerben.

2004: Ralf Schumacher június óta nem versenyezhet, és még minimum két futamot ki kell hagynia. A német pilóta az Amerikai Nagydíjon szenvedett el kettős csigolyatörést, amelyek a vártnál lassabban gyógyulnak. Schumacher egyébként jól érzi magát, de orvosai szerint ha most autóba ülne, akkor egy esetleges újabb balesettel bénulást kockáztatna. Felépüléséig a Williams Antonia Pizzoniát ültette a helyére.

2004-ralfsch-baleset

2003: Teljesítménybért vezetne be az F1 mindenható ura. Bernie Ecclestone szerint a pilótáknak tudniuk kellene saját magukat motiválni a jobb eredmények érdekében, de ez nem mindig sikerül nekik. Erre találta ki a teljesítményhez kötött fizetést, amely saját bevallása szerint Nelson Piquet esetében jól működött, amikor a brazil neki versenyzett a Brabhamnél.

2002: A McLaren megtanítja egy szerencsés rajongóját F1-es autót vezetni. A csapat egy mini gokartbajnokságot szervezett, melyre többek között Németországból, Oroszországból és Magyarországról is érkezett nevező. A legjobbnak bizonyuló – kizárólag amatőr – játékosnak egy sornyi teszten kell majd helytállnia, mielőtt az MP4-16-os volánja mögé beülhet.

2000: David Coulthard bizonyult a leggyorsabbnak a Valenciában rendezett szezonközi teszt második napján. Mögötte a szintén McLaren-Mercedes színeiben versenyző Mika Hakkinen végzett, míg kisebb meglepetésre a harmadik Pedro de la Rosa lett az Arrows-zal. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: