DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Retro

Retro – Kesjár Csaba az égi versenypályán

Eddig soha nem látott képekkel emlékezünk minden idők egyik legkiválóbb magyar autóversenyzőjére, egy korszak hősére és tinibálványára, Kesjár Csabára.

Ami Ayrton Senna elvesztése volt a braziloknak és úgy általában véve a világnak, azt nekünk, magyaroknak Kesjár Csaba tragikus halála jelentette. Sokkal több volt ő egy tehetséges autóversenyzőnél. Nem egy volt csupán a sok közül, hanem egy olyan fiatalember, aki magával ragadó személyiségével és kisugárzásával bárkit képes volt az ujja köré csavarni. Tinilányok ezrei rajongtak érte szinte bálványként, míg a fiatal srácok a példaképet tisztelték benne pályán elért eredményeiért.

Egy korszak, a ’70-es, ’80-as évek fiatalos életérzésének és életigenlésének volt ő a két lábon járó megtestesítője. Az első magyar, aki Formula-1-es autót vezethetett – az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén kapott tesztlehetőséget a Zakspeed volánjánál, addigi kimagasló eredményei elismeréseként. 11 éven át ugyanis minden bajnokságot megnyert, amin elindult.

Egy addig töretlenül felfelé ívelő pályafutás, és ami ennél is sokkal fájóbb: egy mindenkinek az életébe mosolyt és örömöt hozó, életvidám fiatalember földi útja 1988. június 24-én egyik pillanatról a másikra véget ért. Elvesztése máig pótolhatatlan űrt hagyott maga után, és szerettei, barátai fájdalmaira talán csak az a tudat adhat némi gyógyírt, hogy Csaba élete utolsó másodperceiben is azt a tevékenységet űzte, amit a világon mindennél jobban szeretett: egy versenyautó volánjánál száguldott. Épp egy F3-as futam edzésén vett részt a Norisringen, amikor a végzetes kimenetelű baleset bekövetkezett.

Eddig soha nem látott, exkluzív fényképekkel és néhány megemlékező videóval emlékezünk rá ezen szomorú évforduló alkalmából. Nyugodj békében, bajnok!

Kesjár Csaba eredményei:

1975: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 3. hely

1976: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 2. hely

1977: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 1. hely

1978: magyar 3. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1979: magyar 2. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1980-81: magyar 1. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1982-85: a magyar Formula Eastern-bajnokság négyszeres bajnoka

1986: osztrák Formula Ford 2000-bajnokság, 1. hely

1987-88: az NSZK Formula-3-as bajnoksága

A Szilas Continental stúdió 2014-es emlékfilmje:

Képes megemlékező videó, szintén a Szilas Continental jóvoltából:

Delhusa Gjon: Gyertyák a síron (kifejezetten Csaba emlékére íródott a dal):

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: