DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Retro

Retro - Autótörőből közönségkedvenc

Ami azt illeti, Takuma Sato mindig is No1 volt hazájában, de F1-es karrierje végére világszerte megszerették, köszönhetően profibb hozzáállásának, és a kamikaze-stílus elhagyásának. Összeszedtünk tíz pillanatot, ami miatt soha nem fogjuk elfeledni a Honda "házi kedvencét".

2002, Osztrák Nagydíj - Amikor ő volt a szenvedő fél

Ha azt mondják Sato, mindenkinek összetört autók látványa jutnak az eszébe, elsők között az, amelyet anno az A1 Ringen sikerült leamortizálni. Abban a balesetben viszont nem ő volt a ludas, hiszen Nick Heidfeld fékezte el magát, és csúszott nagy sebességgel a Jordan-pilóta felé. A Sauber oldalról kapta el Sato autóját, a japán pilótának pedig a pályabírók segítségére volt szüksége ahhoz, hogy ki tudjon szállni az EJ12-esből.

2002, Monacói Nagydíj - Ez viszont már az ő sara volt…

Mindössze két hét telt Spielberg óta, de emberünk újfent egy nullára írt autóval hívta fel magára a figyelmet. Sato éppen az ötödik hely felé igyekvő csapattársa, Giancarlo Fisichella előtt haladt, amikor az alagút kijáratánál elveszítette uralmát autója felett, és majdnem az olasz gépét is érintve, egészen a sikán gumifaláig csúszott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy itt már saját lábán hagyta el a kanárisárga autót.

2002, Japán Nagydíj - Győzelemmel felérő ötödik hely

Miután egész szezonban szenvedett, hazai pályán elképesztő teljesítményt nyújtva hetedik helyre lőtte be a Jordant a suzukai időmérőn, a futamon pedig még erre is rá tudott fejelni, hiszen hibátlan autózással ötödikként végzett - első F1-es pontjait begyűjtve ezzel. Közönsége természetesen úgy ünnepelte Satót, mintha ő, nem pedig az újabb unalmas győzelmet begyűjtő Michael Schumacher szerezte volna meg a diadalt.

2003, Japán Nagydíj - Majdnem a vb-cím múlt rajta

Mivel a Jordan Ford motorokra váltott a 2003-as szezonra, nem maradt hely Takuma Satónak, aki jobb lehetőség híján a BAR-hoz szegődött tesztversenyzőnek. Miután Dave Richards év végén összekapott Jacques Villeneuve-vel, Sato lehetőséget kapott arra, hogy Suzukában rajthoz álljon - hogy kishíján eldöntse a vb-cím sorsát. A pilóta Michael Schumacherrel viaskodott a futam korai szakaszában, és amikor a német előzött volna, Sato bezárta a kaput előtte a sikánnál, elsodorva a Ferrari vezetőszárnyát. Mivel Schumacher később fel tudott zárkózni a 8. helyre, megszerezte hatodik bajnoki címét - Sato pedig semmivel sem törődve egészen a 6. pozícióig jutott a futam során.

2004, USA Nagydíj - Először és utoljára a dobogón

Ralf Schumacher balesete, a Ferrarik harca, Baumgartner-pontszerzés - nem panaszkodhattunk, volt miről beszélni a 2004-es indianapolisi futamot követően, és ez volt az a futam is, ahol Sato először felállhatott a dobogóra. Tőle nem szokatlanul, árkon-bokron keresztülvágtatva jutott el a harmadik helyig, de talán nem túlzunk azzal, ha azt mondjuk, a Ferrari-rajongókon kívül mindenki neki örült a legjobban a Brickyard pódiumán.

2005, Belga Nagydíj - Így kell kiiktatni egy bajnokot

A japán pilóta és Michael Schumacher korábban már összetűzésbe került egymással, két évvel később pedig, Spában jött a második felvonás. A safety car kiállását követően Sato rosszul mérte fel tapadási viszonyokat az első kanyarban, és a csúszós pályán felnyársalta a hétszeres világbajnokot. Jellemző, ahogy Schumacher - amolyan tanárbácsisan - odaballagott az őt kiütő pilótához, mondott neki valamit, majd egy legyintéssel lecsapta a megilletődött japán sisakrostélyát…

2006, Kínai Nagydíj - Minden japán egyforma?

A verseny legvégén Nick Heidfeld a Hondákkal szemben próbálta meg őrizni negyedik helyét - Takuma Sato azonban nem túl sportszerű módon feltartotta őt, aminek az lett az eredménye, hogy két kanyarral a vége előtt Rubens Barrichello kiütötte a német pilótát. A leintés után Heidfeld oda is ment Satóhoz, hogy számon kérje a feltartást - csakhogy a BMW-s Sato csapattársával, Sakon Yamamotóval kezdett veszekedni, hogy aztán észre sem vegye azt, akit valójában meg akart dorgálni…

2006, Brazil Nagydíj - Egyre jobb a Super Aguri

Azok után, hogy a szezont egy négyéves Arrows-kasztnival kezdték, a Sato köré épített csapat továbbfejlesztett gépével már a Midland-Spykert is beérte tempóban év végére. Interlagosban aztán majdnem meglett a pontszerzés is, hiszen Sato remek 10. helyet szerzett Aguri Suzuki gárdájának.



2007, Spanyol Nagydíj - Másfél év után először a pontszerzők között!

Nem csak Sato számára volt emlékezetes ez a barcelonai futam - bár ő maga utoljára 2005-ben, a Hungaroringen ünnepelhetett pontszerzést, csapatával először jutott be az első nyolc közé.

2007, Kanadai Nagydíj - Alonso alázása

Tudjuk, hogy a spanyol pilóta kopott gumikon autózott, ahogyan azt is, hogy karrierje egyik legenerváltabb vezetését mutatta be, de tény: Takuma Sato egy Super Agurival, kemény csatában előzte meg a bajnoki cím McLarent hajtó várományosát. A kaotikus futam nagy részében senki sem figyelt oda a japánra, aki az utolsó 15 körben öt előzést is bemutatott, Alonso mellett Kimi Raikkönen és Ralf Schumacher kárára. Érdemeiről mindent elmond, hogy az akkor F1-et közvetítő brit ITV nézői a nap pilótájának választották meg őt, az élete első futamgyőzelmét szerző Lewis Hamilton előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: