DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 23. hétfő

Marquez és Verstappen is ott volt a Honda ünnepén

Max Verstappen is részt vett Motegiben az úgynevezett Honda Thanks Dayen, vagyis a "Köszönet Napon", ahol összegyűlnek a legnagyobb sztárok, akik a Honda kötelékében versenyeztek, hogy év végén egy hatalmas motorsport-show-val köszönjék meg a japán közönség támogatását. A Red Bull háromszoros világbajnoka mellett jelen volt Marc Marquez is, akinek ez volt egyik utolsó hondás kötelezettsége, mielőtt a Gresini Ducati szerelését ölti magára 2024-től.

A két világbajnok mellett természetesen tiszteletét tette Sergio Perez, Daniel Ricciardo és Yuki Tsunoda is, emellett pedig egy gokartversenyen is összemérhették tudásukat a versenyzők. Emellett a helyi kedvenc Tsunoda kipróbálhatta a Brabham Honda BT16-ot - amit az 1965-ös és 66-os szezonban használtak -, míg a kétszeres Super Formula bajnok Tomoki Nojiri is megtett pár kört Verstappen 2021-es világbajnok autójával, az RB16B-vel.

Képek és videók az ünnepségről:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Honda Racing Global (@hondaracingglobal) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Honda Racing Global (@hondaracingglobal) által megosztott bejegyzés

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1) által megosztott bejegyzés

„Természetesen segíteni fogok Charles-nak, ha kell” – Sainz

Érdekes helyzetben lesz a 2024-es F1-es szezonban Carlos Sainz, hiszen úgy kell teljesítenie egy egész évadot a Ferrarinál Charles Leclerc csapattársaként, hogy már tudni lehet, hogy az idény végén távozik a vörösöktől (az egyelőre nem dőlt el, hol folytatja pályafutását). A spanyol azonban az SF-24-es bemutatója kapcsán tartott sajtóbeszélgetésen leszögezte: ennek ellenére ugyanúgy segíteni fogja minden tekintetben a Scuderiát, mint eddig – és ebbe az is beletartozik, ha esetleg Leclerc segítésére kérik a versenyeken, mert ő áll majd jobban a vb-címért folyó harcban:

„Természetesen. Mindig is csapatjátékos voltam. Úgy gondolom, bármit csináltam a Formula-1-ben, mindig nagyszerű csapatjátékos voltam, szerintem ilyen értelemben mindegyik csapatomnál példás voltam versenyzőként. Egyértelműen segíteni fogok Charles-nak, ha ezt kell tennem – pontosan ugyanúgy, ahogy Charles-tól is számítok segítségre, ha én harcolnék a világbajnoki címért” – tette hozzá Sainz.

f1-sainz-leclerc-ferrari

Itt nézheted élőben a Red Bull F1-es autóbemutatóját

Ma este nézhetjük meg a címvédő Red Bull idei F1-es autóját, az RB20-ast, amely a riválisok után, a sorban utolsóként lepleződik majd le. Az energiaitalos istálló eseményét az alábbi linken a YouTube-on lehet majd követni este 20:30-tól:

Két szponzor, két dizájn: bemutatták az LCR Hondákat

A Honda szatellit csapata, az LCR folytatta csütörtökön a MotoGP-s bemutatók sorát, s mint azt már évek óta megszokhattuk, az istálló két motorját és versenyzőjét más főszponzor támogatja. Így az újonnan igazolt Johann Zarco a Castrol zöld-fehér-piros színeit magán viselő, de a tavalyi kéket elhagyó RC213V-vel indul csatába 2024-ben, míg csapattársa, az LCR-nél már a hetedik idényére készülő Takaaki Nakagami versenygépe ismét az Idemitsu némi arannyal megbolondított fekete-piros-fehér dizájnjában pompázik. Íme, a két motor és a két versenyző:

motogp-lcr-1-zarco

motogp-lcr-2-nakagami

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Nem Hamilton ferraris átigazolása miatt sietett Norris hosszabbításával a McLaren

A pilótakeringő eddigi legfontosabb fejleménye idén, hogy Lewis Hamilton a 2024-es szezon végén elhagyja a Mercedest és jövőre már a Ferrari pilótája lesz, de emellett történt két másik bejelentés is, hiszen Charles Leclerc-rel a vörösök, Lando Norrisszal pedig a McLaren hosszabbított „több évre”. Felmerült, hogy a wokingiak azért írtak alá ilyen gyorsan Norrisszal, akinek eleve 2025 végéig szólt a kontaktusa velük, hogy kivegyék őt a pilótapiacról és így fel se merülhessen Hamilton potenciális mercedeses utódjaként. Zak Brown elnök-vezérigazgató a McLaren szerdai bemutatója után viszont cáfolta ezt a Sky Sports F1-nek nyilatkozva:

„Tudatában voltunk annak, hogy lehetnek esetleges mozgások, de ennek igazából semmi köze Landóhoz. Aláírtunk vele. Korábban igazából csak arra vártunk, hogy visszatérjen, hogy megtehessük a bejelentést. De tudtuk, hogy Lando és persze Oscar is, de vele már korábban hosszabbítottunk, mindketten kelendő portékák. Úgyhogy ez kevésbé szólt konkrétan arról, ami Lewisszal, a Ferrarival és a Mercedesszel zajlott, sokkal inkább arról, hogy tudtuk, hogy Lando mindenkinél a lista tetején szerepel, beleértve minket is.”

f1-norris-hamilton

fotó: DPPI

Horner ott lesz a Red Bull F1-es bemutatóján, Marko nem kommentál

A hírek szerint még akár hetekig elhúzódhat Christian Horner ügye, amelyről egyelőre hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy a Red Bull külső szakértő bevonásával belső vizsgálatot indított ellene „nem megfelelő viselkedés” miatt. A jelek szerint azonban a kellemetlen ügy ellenére Horner továbbra is maximálisan betölti csapatfőnöki teendőit: a minap az RB20-as silverstone-i bejáratásán ott látták a bokszutcában, a friss beszámolók szerint a Milton Keynes-i gyárban is járt, a PlanetF1.com és több más portál is arról számolt be, hogy a csapat csütörtök este sorra kerülő F1-es csapat- és autóbemutatóján is jelen lesz.

A Red Bull oldaláról a múlt hétfői szűkszavú közlemény óta senki nem kommentálta az ügyet. Az energiaitalosok F1-es tanácsadója, Helmut Marko sem árult el semmit, amikor az OE24 interjút készített vele és arról kérdezte, hogy találkozott-e Hornerrel az autó bejáratásán: „Ezt és mást sem tudok mondani ebben a témában. Amíg a vizsgálat folyamatban van és nincs eredmény, nem fogok semmit mondani. Ez egy folyamatban lévő vizsgálat. Remélem, rövidesen csillapítani tudjuk a hullámokat.”

A Horner-vizsgálatról a Pitwall e heti adásában is részletesen beszéltünk:

Két tartalékpilótával vág neki a szezonnak a Mercedes

Frederik Vesti lesz a Mercedes Formula-1-es csapatának tartalékversenyzője 2024-ben. A dán pilóta második helyen végzett a tavalyi F2-es bajnokságban, mindössze 11 ponttal elmaradva a bajnokká avatott Sauber-junior, Theo Pourchaire mögött. A 22 éves Mercedes-akadémista jövőre nem tér vissza a Formula-2-be, helyette az európai Le Mans-széria LMP2-es kategóriájában fog rajthoz állni a Cool Racing csapatában.

Vesti tavaly kétszer is vezette a német istálló autóját F1-es szabadedzéseken, először Mexikóban, majd Abu Dhabiban. A dán pilóta azzal a Mick Schumacherrel osztja majd meg tartalékversenyzői szerepkörét, aki szintén a hosszútávú versenyzés világában foglalja el magát F1-es kötelességei mellett, ő az Alpine Hypercar-csapatában szerepel majd. Nagy valószínűséggel idén is láthatjuk majd Formula-1-es szabadedzésen Vestit a ma délelőtt bemutatott W15 volánja mögött. 

Quartararo elismerte: történt már kezdeti kapcsolatfelvétel más MotoGP-s gyártókkal

Ha csak Fabio Quartararo megnyilvánulásaiból indulunk ki, könnyen elképzelhető, hogy a Yamaha hasonló sorsra fog jutni, mint a Honda, és a riválishoz hasonlóan elveszítik a sztárversenyzőjüket. A 2021-es világbajnok ugyanis többször jelezte már, hogy bár a hangvillásokhoz húz a szíve, ha nem tudják meggyőzni arról, hogy képesek fejlődni az elmúlt másfél év küszködései után, benne van a pakliban, hogy elhagyja őket. A Yamaha vette is a lapot, több szakembert megszereztek a Ducatitól és igyekeztek Quartararo kérdéseit meghallgatva fejleszteni a motoron – igaz, a sepangi teszt tapasztalatai alapján ez csak részben sikerült egyelőre.

A francia Malajziában a Motorsport.com szaklapnak elárulta: valóban változott a csapat mentalitása és agresszívebbé vált a munkájuk, de hogy ez elég lesz-e a maradásához, az még kérdés, ugyanis már történt kapcsolatfelvétel más gyártókkal. „Történt reakció arra, amit kértem, még ha ennek az eredménye talán nem az, amit akartunk. A kezdeti kapcsolatfelvétel már megtörtént más márkákkal, de a Yamaha biztosan tudni fog erről. Most a Yamahán múlik, hogy lássuk, milyen lépéseket tesznek. Meglehetősen elégedett vagyok azzal, amit csináltak, de ez annak a kérdése, hogy lássuk, hogyan fejlődnek rövid távon a dolgok” – mondta el Quartararo.

motogp-quartararo-yamaha-sepang-teszt

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ecclestone cáfolja, hogy a lemondást tanácsolta volna Hornernek

Az utóbbi napokban több sajtóértesülés is arról számolt be, hogy többek között Bernie Ecclestone is azt tanácsolta Christian Hornernek, hogy mondjon le a Red Bull csapatfőnöki posztjáról. Az információk szerint Horner ezt nem szeretné meglépni, és a múlt héten kirobbant botrány kapcsán tartott pénteki meghallgatásán is védekezett a vádakkal kapcsolatban, illetve ott lesz csütörtökön a csapat autóbemutatóján is. 

A sajtóhírekre pedig most Ecclestone reagált: az F1 korábbi ura a közösségi oldalán posztolta azt, hogy teljességgel valótlan az a híresztelés, mely szerint ő a lemondást tanácsolta volna Hornernek, de ennél többet nem tett hozzá az ügyhöz.

A Horner-ügyről részletesebben beszéltünk Pitwall című műsorunkban:

Nézd élőben a Mercedes F1-es autóbemutatóját!

A McLaren bemutatója finoman fogalmazva is elmaradt a várakozásoktól (itt írtunk róla), magyar idő szerint 11:15-kor viszont megnézhetjük a W15-ös Mercedest, és a csapat a YouTube-on közvetíti is az eseményt.

Exkluzív: Tsunoda új edzővel készül a 2024-es szezonra

Miután Yuki Tsunoda és korábbi trénere, Michael Italiano útjai a tavalyi szezon végén elváltak, a Visa Cash App RB japán versenyzője új trénerrel készül a 2024-es szezonra.

Az igazán szemfülesek már észrevehették, hogy Tsunoda a közösségi médiában több bejegyzést is közzétett, melyeken John Noonan társaságában végez edzésmunkát.

Noonan a Formula.hu megkeresésére megerősítette, hogy az idei szezonban a Formula-1-ben fog dolgozni, Yuki Tsunodát támogatva.

John Noonan egy rendkívül tapasztalt és nagy szakmai tudással rendelkező edző, aki legutóbb Frederik Vesti mellett tevékenykedett a Formula-2-ben. A brit szakember több sportágban szerzett már tapasztalatot, korábban például a Premier League-ben szereplő Chelsea-nél és Evertonnál is megfordult.
 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Yuki Tsunoda (@yukitsunoda0511) által megosztott bejegyzés

Ferrari: Több mint 50 év után tért vissza a sárga csík

A Ferrari legújabb, SF-24-es kódjelű autója természetesen vörös alapszínű, méghozzá ugyanaz a vörös, mint amit a maranellóiak endurance-versenygépe, a 499P visel, de ezen túllépve jó néhány érdekességet is felfedezhetünk a dizájnban, mely több szempontból különbözik elődeitől.

sf24-reszlet-1

A fényezést tekintve a fekete szín az idei trendektől eltérően jelentősen visszább szorult, ezzel együtt fontosabb szerepet kapott az autón a fehér és a sárga – utóbbi amellett, hogy a Ferrari második számú színe, egyfajta főhajtás az autón sárga csíkkal aratott tavalyi Le Mans-i győzelem előtt. A sárga csík egyébként 1968 után tér vissza az F1-es autóra, és először kombinálják azt egy fehérrel.

sf24-reszlet-2

Ugyanezek a színek alkotják a rajtszámot is, a 16-os és az 55-ös ezúttal is a márka hivatalos betűtípusával, a Ferrari Sansszal került fel az autóra, ezúttal a dőlt változattal.

sf24-reszlet-3

Sainz pályára vitte az új Ferrarit!

A csapattól a szezon végén távozó Carlos Sainzot érte a megtiszteltetés, hogy először taposhasson bele a gázba a Ferrari idei versenygépe, az SF-24 leleplezését követően. A Ferrari ezt a videót tette közzé az X-en:

Gyorshír: Horner ott volt Silverstone-ban!

Ma délelőtt megtartották a Red Bull legújabb autója, az RB20-as „bejáratását” Silverstone-ban, méghozzá zárt kapuk mögött, de néhány videó azért kikerült a közösségi médiába.

Ennél talán fontosabb hír, hogy Christian Horner a holland De Telegraaf beszámolója szerint ott volt a silverstone-i eseményen, és a tervek szerint részt vesz a csapat csütörtöki bemutatóján is. Horner jövője a csapattal azt követően vált kérdésessé, hogy a Red Bull egy független vizsgálatot indított a brit csapatvezető ellen, akivel pénteken hosszú órákon át tárgyalt a megbízott.

A vizsgálat még hetekig eltarthat.

 horner-bad-boy

„Kib***ottul elegem van!” – Nézz bele az új Drive to Survive-évadba!

A bahreini teszt utolsó napján, február 23-án érkezik a Drive to Survive új évada, mely 10 epizódban foglalja össze a tavalyi szezon történéseit. Az évad epizódjainak címei egyelőre nem ismertek, de hogy mi mindenről lesz szó a széria legújabb, immáron hatodik felvonásában, arról néhány információmorzsát elcsippenthetünk a rövid, de annál hatásosabb előzetesből:

Már ma pályára vitték az új Red Bullt

Még a hivatalos bemutató előtt pályára viszik a Red Bull legújabb versenygépét, az RB20-ast, mellyel sorozatban harmadik konstruktőri és negyedik egyéni bajnoki címükre törnek. A RacingNews365 értesülései szerint Max Verstappen Silverstone-ban fogja bejáratni az autót a szabályok által engedélyezett, 200 kilométeres forgatási nap keretében.

Az eseményen Verstappen és Perez a Pirelli demo abroncsait használhatják, s ezzel futhatnak összesen 33 kört. Az RB20-ast csütörtökön mutatják be.

FRISSÍTVE: Néhány videó is napvilágot látott az eseményről!

Mindjárt jön a Ferrari-bemutató – itt nézheted élőben!

Ma 12 órakor leleplezik a Ferrari új versenygépét, az SF-24-et! A Scuderia bemutatóját élőben is megtekintheted, ne maradj le róla!

Az Egyesült Királyságból Spanyolországba költözik a Formula-E központja

Az elektromos széria főhadiszállása eddig a Donington Park volt, a székhely azonban átkerül Valenciába, a Ricardo Tormo versenypályára – a hivatalos álláspont szerint a fő ok a tengeri kikötő közelsége, ami kedvez a széria fenntartható törekvéseinek.

A logisztikai és fejlesztési központ egyelőre a pálya bejáratánál található ideiglenes épületbe költözik, de később állandó csarnok és iroda épül. Valencia egyúttal a széria állandó tesztpályája lesz.

A Formula-E 2018 óta rendszeresen tesztel a Ricardo Tormo aszfaltcsíkon, a Covid alatt pedig a pálya beugróként versenyt rendezett – ez volt az első alkalom, hogy a Formula-E állandó épített pályán szerepelt, ami egyre inkább tendencia, hiszen a 2023/24-es szezonban Mexikóváros, Misano, Sanghaj és Portland is a menetrend része.

Stroll reméli, idén elkerüli a balszerencse

Fernando Alonso 206, Lance Stroll 74 – az előbbi számok az Aston Martin két versenyzőjének 2023-as szezonban szerzett világbajnoki pontjainak számát mutatják.

A számok alapján sem férhet kétség ahhoz, hogy Alonso magasan jobb teljesítmény nyújtott kanadai csapattársánál. Strollnak nem okozott problémát elismerni, hogy Alonso jobb volt nála, egyben reméli, hogy idén kevesebb probléma hátráltatja majd.

„Alonso egyszerűen gyorsabb volt nálam, de vannak ötleteim, hogy miként tudok jobb teljesítmény nyújtani” – mondta Stroll.

„Nem szeretek a szerencsével dobálózni, de nagyon sokszor voltam balszerencsés a tavalyi évben. Sok olyan versenyünk volt, ahol technikai hiba hátráltatott, egyszerűen nem alakultak jól a dolgaink. Ez remélhetőleg idén másképp lesz” – tette hozzá.

A Red Bull-akadémiájáról kitették, az Aston Martin felkarolta a 18 éves amerikait

Új tagot jelentett be az Aston Martin fiatal versenyzői programja: az utánpótlásosztályra Jak Crawford került be, aki négy éven keresztül, egészen tavaly novemberig a Red Bull juniorcsapat tagja volt. A német F4 ezüstérme és egy F3-as győzelem után 2023-ban, debütáló szezonjában egyszer, a Red Bull Ringen nyert az F2-ben is, ötször állt dobogón a Hitech versenyzőjeként, de a stabil eredmények hiányoztak, így csak 13. helyen végzett az összetettben.

Második F2-es szezonjáról már korábban megállapodott a DAMS-szel, az Aston Martin-megállapodás keretében pedig további teendői lesznek: szimulátormunka mellett „mélységi Formula-1-es teszttapasztalatot” ígér a csapat közleménye.

Az Aston Martin utánpótlásprogramja más csapatokhoz képest, mint például az említett Red Bull, továbbra is sovány: sokáig csak a 2022-es Formula-2-es bajnok, Felipe Drugovich tartozott a keretbe, aki tavaly a két fiatal versenyzőknek biztosítandó szabadedzésen és teszteken vezetett – a brazilnak kis esélyt adtak a Williams vagy a Stake egyik ülésére, de 2024-ben marad az Aston tartalékja Stoffel Vandoorne mellett. A többi csapathoz hasonlóan a silverstone-i istálló az F1 Academybe is delegál egy versenyzőt a 17 esztendős svájci Tina Hausmann személyében, aki a Prema brit versenyzöldbe bújtatott autóját vezeti a női szériában.

Mi sem tűnik természetesebbnek annál, hogy együtt kávézik a Mercedes csapatfőnöke és Alonso menedzsere

Olyannyira, hogy Flavio Briatore még ki is posztolta Instagramon „reggeli Toto Wolff-fal” címen a közös programon készült fotót. Tekintve, hogy a pilótapiac legfőbb nyitott kérdése most az, ki foglalja el a Mercedes Lewis Hamilton után megüresedő ülését 2025-ben, az F1-es sajtó rárepült a posztra, megpendítve, hogy talán az egyeztetések első lépését örökítette meg és osztotta meg a nagy nyilvánossággal az olasz.

Hozzá kell tenni, a Mercedes vezetője és az egykori Renault-csapatfőnök jó kapcsolatot ápolnak, szintén a közösségi médiát előszeretettel használó Briatore posztolt még 2022-ben a Wolff-fal és Stefano Domenicalival közös hajókázásról, így akár a mostani események mögött is állhat egy ártatlan baráti kávé.

Ezt-azt bele lehet látni abban is, hogy a poszt éppen aznap került napvilágra, amikor az Aston Martin AMR24-es modelljét bemutatták, a csapattal 2024 végéig szerződéssel rendelkező Fernando Alonso pedig a sajtónak nyilatkozott – kifejezetten a Mercedes-kérdésről azt, hogy nem történt kapcsolatfelvétel. Kiemelte azonban, vonzó lehet a csapatok számára, hiszen jelenleg ő a mezőny egyetlen elérhető világbajnoka, de a prioritás számára (mi mást is mondott volna) az Aston Martin.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Flavio Briatore (@briatoreflavio) által megosztott bejegyzés