DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda

Marquez és Verstappen is ott volt a Honda ünnepén

Max Verstappen is részt vett Motegiben az úgynevezett Honda Thanks Dayen, vagyis a "Köszönet Napon", ahol összegyűlnek a legnagyobb sztárok, akik a Honda kötelékében versenyeztek, hogy év végén egy hatalmas motorsport-show-val köszönjék meg a japán közönség támogatását. A Red Bull háromszoros világbajnoka mellett jelen volt Marc Marquez is, akinek ez volt egyik utolsó hondás kötelezettsége, mielőtt a Gresini Ducati szerelését ölti magára 2024-től.

A két világbajnok mellett természetesen tiszteletét tette Sergio Perez, Daniel Ricciardo és Yuki Tsunoda is, emellett pedig egy gokartversenyen is összemérhették tudásukat a versenyzők. Emellett a helyi kedvenc Tsunoda kipróbálhatta a Brabham Honda BT16-ot - amit az 1965-ös és 66-os szezonban használtak -, míg a kétszeres Super Formula bajnok Tomoki Nojiri is megtett pár kört Verstappen 2021-es világbajnok autójával, az RB16B-vel.

Képek és videók az ünnepségről:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Honda Racing Global (@hondaracingglobal) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Honda Racing Global (@hondaracingglobal) által megosztott bejegyzés

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1) által megosztott bejegyzés

Videó: nézd vissza a Le Mans-i 24 órás legfontosabb pillanatait

Az Eurosport összefoglaló videójával a lényeg bepótolható a 100. évfordulós Le Mans-ról:

Így áll a WEC tabellája a Le Mans-i 24 órást követően

A súlyozás miatt jóval több nyom a latban a Le Mans-i győzelem a WEC szezonjában, mint bármi más, ez pedig azt eredményezi, hogy a #7-es Toyota lemaradt a pontversenyben: a Kobayashi-Lopez-Conway trió egészen az ötödik helyig csúszott vissza a tabellán.

A #8-as Toyota viszont a mostani második helyével együtt vezet: Buemi, Hartley és Hirakawa 107 egységet begyűjtve áll az élen. A Le Mans-t megnyerő #51-es Ferrari legénysége (Giovinazzi, Pier Guidi és Calado) kijavította az eddigi gyengébb eredményeit, és 82 ponttal feljött a második helyre, a harmadik pedig a Le Mans-ban is dobogós #2-es Cadillac: Lynn, Bamber és Westbrook 70 pontot gyűjtött eddig. A negyedik az #50-es Ferrari (Nielsen, Fuoco, Molina) 67 egységgel.

Ami a gyártókat illeti, ott is a Toyota áll az élen: a japánok 126 ponttal vezetnek, a Ferrari 108-cal második, a Cadillac 70, a Porsche 54, a Peugeot 35, a Glickenhaus pedig 32 pontnál tart eddig.

lemans-wec-ferrari-toyota

fotó: dppi

Versenytársai mentették ki az ájult sprint car-versenyzőt

Látványos és roppant veszélyes baleset történt egy knoxville-i sprint car futamon, melyet követően Carson Macedo nagyon hálás lehet versenyzőtársainak: a levegőbe repülve többször átforduló, majd kigyulladó autót ugyanis nem tudta elhagyni az eszméletét veszítő pilóta. A bukás után több versenyzőtárs odarohant, köztük Kyle Larson sógora, a négyszeres bajnok Brad Sweet, és segítettek a beavatkozóknak magához téríteni és kiszabadítani Macedót.

A gyors mentőakciónak köszönhetően Macedo még ha segítséggel is, de saját lábán ment el a mentőig, jelenleg kórházban ápolják.

Tom Cruise Hamilton ellen Shakiráért: Lehetetlen küldetés?

Mára sem maradunk bulvártéma nélkül. Úgy tűnik, hogy Tom Cruise lehetetlen küldetésre készül: versenybe száll Lewis Hamiltonnal Shakira kegyeiért. Mint az hetek óta közismert, a Barcelona korábbi klasszis hátvédjétől, Gerard Pique-től viharos körülmények között elváló kolumbiai énekesnő és a hétszeres világbajnok között formálódik valami, s a People magazin minapi cikkében már határozottan nem baráti, hanem romantikus kapcsolatról írt.

Azonban nem Hamilton az egyetlen sztár, aki érdeklődik Shakira iránt, a Mirror beszámolója szerint ugyanis mielőtt a versenyző képbe került volna, Tom Cruise is megkörnyékezte az énekesnőt, s „hihetetlen kémia” működött kettőjük között – azonban a Mercedes ászáról felröppenő pletykák alaposan megtépázták az egóját.

tomcruise-d

Nem lehet a világ legjobbja, aki csak az F1-ben nyer?

Érdekes gondolatot fogalmazott meg a hétvégén éppen a Le Mans-i 24 óráson szereplő Jenson Button. A 2009-es F1-es világbajnok ugyanis úgy véli, hogy hiába lehet akár Lewis Hamilton, akár Max Verstappen a legeredményesebb Formula-1-es pilóta majd a jövőben – vagyis a brit igazából már az is –, a legnagyobbnak csak olyan versenyzőt lehet nevezni, aki a száguldó cirkuszon kívül is letette a névjegyét: „Minden esély megvan rá, hogy Max legyen a legnagyobb. De tetszik az az elképzelés, hogy nem lehetsz a világ legjobb versenyzője, ha nem lépsz ki az F1-en kívülre” – fogalmazott a The Times hasábjain Button, aki Fernando Alonsót hozta fel példaként, aki nyert Le Mans-t, Daytonát, valamint indult az Indy 500-on és a Dakaron is.

Verstappen egyébként már elmondta korábban, hogy az F1-es karrierje után szívesen maga is belekóstolna a sportautózásba. Hamilton esetén egyelőre nemigen hallhattunk hasonló tervekről – igaz, egyelőre még mindketten az F1-re fókuszálnak.

f1-alonso-verstappen-hamilton

366,1 km/h: megdőlt a MotoGP abszolút sebességrekordja – és nem Ducatival!

Amellett, hogy Francesco Bagnaia nyerte, egy új csúcsot is hozott az Olasz Nagydíj szombati sprintfutama Mugellóban: Brad Bindernél az egyik körben a célegyenesben 366,1 km/h-t mértek, ami új abszolút sebességrekordot jelent a MotoGP-ben! Igaz ugyan, hogy mivel a mezőny sűrűjében haladt, a szélárnyék is segítette, így is nagy szó, hogy mindezt nem egy Ducati, hanem egy KTM nyergében tette meg. A toplistát eddig Jorge Martin vezette 363,6 km/h-val, amelyet a tavalyi versenyen ért el a Pramac Ducatival.

motogp-binder

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Michelisz 15 ezredes különbséggel húzta be a pole-t Vallelungában

A hétvégén a TCR Italy Festival keretein belül folytatódik a harmadik állomásával a TCR Világsorozat 2023-as szezonja Vallelungában. Magyar szempontból tökéletesen alakult a szombati kvalifikáció, Michelisz Norbert ugyanis a Q2-ben sokáig vezetve és az utolsó pillanatban is javítva megszerezte a rajtelsőséget – idén már másodszor. Ehhez végül saját hyundaios kollégáját, Mikel Azconát kellett legyőznie, akinél 15 ezredmásodperccel bizonyult gyorsabbnak. Mögöttük sormintát rajzoltak a Lynk & Cók és az Audik: Thed Björk lett a harmadik, majd jött Frederic Vervisch, Santiago Urrutia, Rob Huff és az összetettben Norbi mögött második Yann Ehrlacher. A tizedik rajtkockát és ezzel a fordított rajtrácsos második verseny pole-ját Ma Qing Hua zsebelte be.

A TCR World Tour olaszországi futamait vasárnap 11:10-kor és 16:00-kor rendezik, a versenyeket a TCR hivatalos YouTube-csatornáján lehet élőben nézni.

tcr-michelisz-vallelunga-pole

Verstappen: Utálni fognak, amiért most ezt mondom

A holland, Racing News 365 oldalának adott interjújában egy érdekes részletre lettünk figyelmesek. Max Verstappen önmagát és Fernando Alonsót nevezte meg a jelenlegi mezőnyből, akik extra dolgokra is képesek figyelni versenyzés közben, s mikor Hamiltonról kérdezték, csúnyán odapirított riválisának. "Ha valaki az apró részletekre is oda tud figyelni, miközben a határon autózik, az sok előnnyel jár a Formula-1-ben" - kezdte Verstappen.

"Legutóbb, mikor a versenymérnökömmel beszéltem, hallottam, hogy valahol kereket cserélnek, mire megkérdeztem, hogy ez a Ferrari volt-e. Azt a választ kaptam, hogy igen. Aki ilyen apróságokra tud figyelni, az nagy előnnyel rendelkezik. A jelenlegi mezőnyből Fernandót mondanám még ilyennek, akinek minden rezdülésén érződik, hogy teljesen képben van a dolgokkal. A bokszstratégiákkal, a pályán elfoglalt pozíciókkal és minden ehhez hasonló aprósággal."

"Lewis ugyanakkor szerintem nem tartozik ezek közé a versenyzők közé. Fernando jobban kiemelkedik ezen a területen. Az emberek valószínűleg utálni fognak amiatt, amit most mondok, de én így látom."

Ez történt a tavalyi 24 óráson Le Mans-ban

Órákon belül kezdődik a 100. évfordulóját ünneplő idei Le Mans-i 24 órás verseny. Elevenítsük fel, mi történt 2022-ben!

A szombat délutántól vasárnap délutánig tartó futamról a Formula.hu-n 24 órán át FOLYAMATOS ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉST olvashattok majd, benne képekkel, videókkal, érdekességekkel, s mindennel, amire érdemes odafigyelni.

Schumacher megautóztatta Federert

Még Miamiban vitte el egy körre - a napokban a Mercedesszel tesztelő - Mick Schumacher a teniszlegendát, Roger Federert. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Új körrekord a Man-szigeti TT-n

Saját 2018-as rekordját döntötte meg Peter Hickman a Man-szigeti TT-n, miután 136,358 mérföld/órás, azaz 219,447 kilométer/órás átlagsebességgel hasított végig a pályán, amivel több mint hat másodperccel döntötte meg eddigi legjobb idejét. Az FHO BMW Racing versenyzője ezzel természetesen meg is nyerte a Superstock kategóriát, zsinórban ötödik alkalommal. Ez volt Hickman 12. győzelme a TT-k történetében, amivel a vonatkozó ranglista 9. helyét foglalja el. Az abszolút favorit Joey Dunlop, aki 26 alkalommal győzött a szigeten.


Fotó: Isle of Man TT Races

Kezdődik a Le Mans, sprintel a MotoGP, versenyez Michelisz és Kiss Norbi: a szombati menetrend

Bőven lesz mit nézni szombaton: kezdődik a Le Mans-i 24 órás futam, jön a MotoGP sprintversenye, de lesz TCR és Kamion-Eb is. Íme a program:

Szombat (június 10.) 

10:10-10:40 MotoGP, Szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

10:50-11:30 MotoGP, Időmérő (tv: Aréna4, élő)

12:00-12:15 Le Mans-i 24 órás, Warm-up (tv: Eurosport 2, élő)

12:15 MotoE, 1. futam (tv: Aréna4, élő)

13:30 Kamion-Eb, 1. futam (tv: M4 Sport, élő)

14:05-14:40 TCR Világsorozat, Időmérő 

15:00 MotoGP, Sprintfutam (arena4plus.network4.hu, előfizetés után, élő)

16:00 Le Mans-i 24 órás, Verseny (tv: 16:00-17:30 Eusp 2, 17:30- Eusp 1, élő)

16:10 MotoE, 2. futam (arena4plus.network4.hu, előfizetés után, élő)

17:00 Kamion-Eb, 2. futam (m4sport.hu, élő)

A teljes hétvégi program ezen a linken megtekinthető!

lemans

fotó: dppi

 

Kövesd percről percre a Formulán a Le Mans-i 24 órást!

A 100. születésnapját ünneplő Le Mans-i 24 órás versenyről idén is élő szöveges közvetítést olvashattok a Formula.hu-n. A délután négy órai rajt előtt induló, s egészen a díjátadóig tartó folyamatos kommentárban mindent megtalálsz, ami a legendás egynaposon történik: események, videók, nyilatkozatok, információk – keresd szombaton 15:45-kor a főoldalunkon a közvetítést!

le-mans-2023-elo

Binotto nemet mondott az Audinak, szerinte bohócok dolgoznak a németeknél?

A BusinesF1 a 2023 júniusi számában közölt egy saját értesülést: információi szerint az Audi megkereste Mattia Binottót, aki elutasította a német gyártót, méghozzá azért, mert nem látja túl komolynak a projektet.

A lap szerint Binotto ellátogatott Neuburgba, az Audi versenymotor-részlegéhez, ahol a gyártó felsővezetésével találkozott. A BusinessF1 információi szerint a Ferrari korábbi csapatfőnökét nem győzték meg a látottak, sőt állítólag saját belső körében úgy jellemezte a csapatot, hogy ott "bohócok" dolgoznak.

f1-binotto-audi

fotó: dppi

Az F1-ről készítenek sorozatot a Vasember írói és a Rogue One sztárja

A Deadline című hollywoodi lap közölte elsőként a hírt, miszerint One címmel drámasorozat készül a Formula–1-ről – ez lesz az első fikciós sorozat, melyet a királykategória hivatalosan a „nevére vesz”. Egyelőre csak a főszereplő, Felicity Jones személye ismert: A mindenség elméletében Stephen Hawking feleségét, Jane-t, a Zsivány Egyesben pedig Jyn Ersót játszó brit színésznő producerként is részt vesz majd a sorozat előkészületeiben, mely egy fiktív, családi tulajdonban lévő F1-es csapat felemelkedését mutatja be.

Amennyiben az írósztrájk nem húzza keresztül a számításokat, a sorozatot az a Mark Fergus és Hawk Ostby írja majd, akiket Az ember gyermeke című filmért Oscarra jelöltek, de együtt dolgoztak a Vasember forgatókönyvén is, valamint a méltán népszerű The Expanse című scifi-sorozatot is nekik köszönhetjük.

felicityjones

Esős Le Mans várható!

A legfrissebb előrejelzések szerint szombat délután 17 órától, azaz egy órával a Le Mans-i 24 órás rajtját követően zivatarok zavarhatják meg a legendás verseny centenáriumi kiadását, s nagyjából este tízig változó időjárási körülmények várhatóak. Éjszaka sem kizárt az esőzés, majd vasárnap reggel és délelőtt száraz időben folytatódhat a száguldás – mielőtt ebédidő tájban visszatér a zuhé a La Sarthe versenypályára. A rajtnál 23 fokos levegőhőmérséklet várható, ami a hajnali órákban egészen 16-ig csökken, majd a befutó körül 27 fokot mutat az előrejelzés.

lemans2013

Szingli spanyolok: Alonso után Sainz is szakított párjával

Carlos Sainznak eddig sem élete legkönnyebb éve volt a 2023-as, s most egy újabb nehézséggel kell szembenéznie – ezúttal magánéleti fronton. Először a Spanyol Nagydíj hétvégéjén merült fel a gyanú, hogy a 2016 óta Isabel Hernaez spanyol újságíróval és influenszerrel párkapcsolatban élő Ferrari-pilóta egyedülálló lett, amikor arról beszélt, hogy mivel tölti a szabadidejét: „Amikor otthon vagyok, az időmet, a családommal, a kutyámmal és a barátnőmmel töltöm, már ha van éppen.”

isabel-hernaez

Hernaez azóta a Hola című spanyol bulvárlapnak megerősítette, hogy külön utakon folytatják, s bár részletekbe nem bocsátkozott, minden jót kívánt a versenyzőnek: „Természetesen mindig megőrzöm magamban a jó dolgokat, és azt kívánom, hogy legyen boldog.” A szakítás okairól egyik fél sem beszélt, de egyes pletykák szerint hűtlenség állhat a történtek hátterében.

Red Bull: Kérdezzék a McLarent, mi volt, amikor 2011-ben lemásoltak minket

Miközben az F1-es mezőny autói egyre inkább hasonlítanak a Red Bullra (bár a Ferrarinál például ódzkodnak a másolás kifejezéstől), a bajnokcsapatnál emlékeztettek rá: semmi új nincs abban, hogy nyerő megoldásaikat utánozzák.

„A többiek igyekeznek ihletet meríteni az autónkból, ha úgy gondolják, hogy gyorsabbak lennének tőle” – mondja Paul Monaghan, a Red Bull vezető mérnöke. „Kérdezzék meg a McLarent, mi volt 2011-ben. Amikor először kigurult az autójuk, lassú volt, aztán feltűnt a miénkre emlékeztető kipufogóval és rögtön felgyorsult. Ebben a sportban nincs szerzői jog, nem igaz? Még hízeleg is nekünk a dolog.”

Sőt, Monaghan még azt is megpendítette, volt időszak, amikor a Red Bull utánozta a gyorsabb csapatot: „Nézzük meg 2009-et, 2010-et, 2011-et vagy akár 2014-et. A Mercedeséhez nagyon hasonló csomaggal rendelkeztünk. Mi sem vagyunk immunisak erre.”

Bemutatta LMDh-modelljét az Alpine – képek

Pénteken, a Le Mans-i 24 órás szünnapján rántotta le a leplet LMDh-versenygépéről az Alpine, amellyel 2024-ben rajthoz áll az Endurance-világbajnokság futamain, így a legendás egynapos viadalon is. Az A424 Beta névre hallgató autó alapját a következő generációs Oreca LMP2-es alváz adja, s egy 3,4 literes V6-os turbó hajtja majd.

alpine-a424-1

Az Alpine még 2021-ben jelentette be az új LMDh-modell érkezését, amellyel a Hypercar kategóriában fognak majd indulni. A francia márka már az előző két szezonban is szerepelt a géposztályban, de akkor még a Rebellion átalakított LMP1-esével, idén viszont csak az LMP2-ben állnak rajthoz. Az Alpine 2024-ben a BMW-vel, a Lamborghinivel és az olasz Isotta Fraschinivel együtt csatlakozik a WEC csúcskategóriájához a már idén is jelenlévő Toyota, Ferrari, Peugeot, Porsche, Cadillac, Glickenhaus, Vanwall ByKolles mellé.

alpine-a424-2

alpine-a424-4

Kategóriagyőzelmet szerzett Rossi a Le Mans-i betétversenyen

A MotoGP-től 2021 végén visszavonult Valentino Rossi többször is elmondta, hogy nagy álma lenne rajthoz állni a Le Mans-i 24 órás autóversenyen, s ha ez még nem is jött össze, a betéteseményként funkcionáló Le Mans Cup futamain elindult a héten a Team WRT #46-os BMW-jével. És nem is akárhogy szerepelt a Doktor az első fellépésén a La Sarthe pályán: az időmérőn a testvérautó mögött a második helyre kvalifikált, s a csütörtöki első futamon is ebben a pozícióban haladt az egység – egy incidens elkerülése miatt veszített pozíciókat visszahozva –, amikor a csapattárs Jerome Policand megpörgött.

A pénteki második versenyen aztán még inkább kijött a lépés a #46-os autónak: Rossi a táv második felében a GT3-as kategória leggyorsabb köreit szórva óriási csatát vívott a második helyért a #86-os Porsche ellen, amelyet sikerült is lenyomnia – majd mivel az élen álló #51-es egységet megbüntették, Rossiék megnyerték a kategóriát! A 44 éves olasz így egyből első helyet szerzett Le Mans-ban, és ezzel nagy lépést tehetett afelé, hogy 2024-ben már a 24 órás mezőnyében láthassuk őt.

rossi-lemans-wrt-bmw