DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
Motor

2013 - Katar számokban

A többi idei versenyhétvégével ellentétben (kivéve Assen) már csütörtökön kezdetét veszi a MotoGP szezonnyitó nagydíja, amellyel kapcsolatban az előző évek során már jól megszokott ""számmisztikai" cikkünk sem maradhat el.

2 - Lukas Pesek és Karel Abraham jóvoltából idén két cseh versenyzője is lesz a királykategóriának. Utoljára az 1986-os nürburgringi nagydíjon fordult elő, hogy a legnagyobb - akkor 500-as - géposztályban két cseh pilóta állt rajthoz Paval Dekanek és Bohumil Stasa személyében.

5 - A 2012-es szezon utolsó öt versenyét hondás pilóta nyerte, 2003 óta pedig ez a leghosszabb győzelmi sorozata a Japán márkának. Akkor zsinórban tíz diadalt szereztek egymás után.

5 - A királykategóriában az elmúlt hat évben mindössze öt különböző versenyzőnek volt lehetősége felállni a katari pódiumra. Jorge Lorenzo és Casey Stoner öt-öt alkalommal tehette ezt meg, Dani Pedrosa négyszer, Valentino Rossi háromszor, Andrea Dovizioso pedig egyszer.

10 - A MotoGP történetében idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a katari nagydíj, ebből pedig a hatodik olyan eset lesz, hogy éjszaka, villanyfénynél zajlik majd a verseny. A helyszín legeredményesebb márkája a Yamaha a maga négy győzelmével, amely gyártót a Ducati követi három diadallal, a Honda pedig kettővel.

11 - Vasárnap lesz pontosan tizenegy éve, hogy az új szabályok szerint született 990 köbcentis, négyütemű motorok az első versenyüket futották a 2001-es suzukai nagydíjon. (Akkor még kétütemű 500-asok is szerepelhettek a mezőnyben.) Akkor egyébként Valentino Rossi diadalmaskodott a Repsol Honda színeiben, míg a második helyet a Suzukival versenyző Akira Ryo, a harmadikat pedig a Yamahát erősítő Carlos Checa szerezte meg.

28 - Az elmúlt huszonnyolc nagydíj során mindössze három versenyző osztozott a győzelmeken: Jorge Lorenzo, Casey Stoner és Dani Pedrosa. Utoljára a 2011-es asseni versenyen fordult elő, hogy nem az előbb említett trió egyik tagja állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Akkor Ben Spies tudott nyerni.

45 - Dani Pedrosa tavaly év végén szerzett valenciai győzelme a spanyol motoros világbajnoki karrierjének 45. diadala volt. A 26-os rajtszámmal versenyző pilóta az összes győzelmét Hondán szerezte, amivel beállította Jim Reman rekordját. Az "aranyszárnyas" márkával egyedül Mick Doohan szerzett több első helyet, szám szerint ötvennégyet.

98 - Jorge Lorenzo eddig összesen kilencvennyolc alkalommal állhatott fel a dobogóra a MotoGP-ben, vagyis pontosan annyiszor, mint Jim Redman egész karrierje során. Amennyiben a spanyol egy újabb pódiumos hellyel gazdagodik, akkor beérni az örökranglistán Loris Capirossit.

112 - Dani Pedrosa összesen ennyi dobogós helyezést tudhat a neve mellett. Ez pontosan annyi, mint ahányszor Mike Hailwood a top3-ban zárt MotoGP karrierje során. A MotoGP örökranglistáján így mindössze négyen előzik meg Pedrosát ebből a szempontból: Valentino Rossi (177), Giacomo Agostini (159), Angel Nieto (139), Phil Read (121)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: