DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
Motor

Rossi: Célom a dobogókért harcolni, és néhány futamot nyerni

Valentino Rossi két, Ducatinál eltöltött év után idén visszatér a Yamahához, ahol így 2010 után újra Jorge Lorenzóval alkotnak majd egy csapatat, s tegnap immár az idei motor festéséről is lehullt a lepel. Az istálló ez alkalomból készített egy interjút a kilencszeres világbajnokkal, amelyet most mi is változtatások nélkül közlünk.

- A Yamahához való visszatérésed olyan, mint egy mese?
- Igen, a visszatérésem a Yamahához egy nagy történet és egy nagy tétel számomra, de a Yamaha számára is. Két év különlét után újra együtt vagyunk, hogy visszatérjünk a csúcsra.

- Milyen érzés újra otthon lenni a Yamaha családjában?
- Nagyon jó érzés. Kicsit aggódtam. Több is volt ez aggódásnál, nem tudtam, mire számítsak a csapaton belüli légkört illetően. Végül is minden szempontból nagyszerű volt és még mindig az. A Yamaha egy család számomra. Közösen töltöttük el a pályafutásom legszebb pillanatait és mindig jól éreztem itt magam, szóval úgy gondolom, hogy ez ugyanígy fog folytatódni.



Az olasz családként tekint a Yamahára

- Amikor 2010-ben búcsút intettél az M1-nek, írtál egy levelet, amiben azt állítottad, hogy szerelmes voltál. Írni fogsz most egy új levelet?
- A levél nagyon vicces volt. Úgy gondolom, nem kell új levelet írnom, mert onnan folytatjuk, ahol 2010-ben abbahagytuk. Olyan, mintha az elmúlt két év meg sem történt volna"

- Versenyzőként a Yamaha adta Neked a legnagyobb elégedettséget, amikor 2004-ben megnyerted velük a világbajnokságot. Most újra úgy érzed magad, mint egy gyerek a cukorkájával?
- Pontosan úgy érzek, mint egy gyerek a cukorkájával! Nagyszerű érzés volt visszaülni az M1-re és az első tesztek nagyon jók voltak. Még nem vagyunk készen, de nem állunk messze tőle, hogy azok legyünk az első versenyre.

- Sokat változott az M1, mióta 2010-ben elhagytad a Yamahát?
- Igen, sokat változott az elmúlt két évben és ez egy nagyszerű meglepetés volt az első teszten. Az alap nagyon hasonló ahhoz a motorhoz, amit 2010-ben elhagytam, de úgy érzem, a motor sok területen fejlődött és a pályák minden részén. A Yamaha nagyszerű munkát végzett az elmúlt két évben. Az új motornak jobb a stabilitása, a tapadása, könnyebben vezethető és jobb az elektronikai rendszere. Továbbá a négyhengeres 1000 köbcentis motornak több előnye van a 800-ashoz képest, amellyel néha szenvedtünk.

Rossi és a YZR-M1

- Néhány csalódás után a bajnok még mindig bajnoknak érzi magát?
- Igen, nagyon szerencsés vagyok, mert a karrierem során nyertem sok versenyt, sok világbajnokságot és értem el számos nagyszerű eredményt, szóval" igen, még mindig bajnoknak érzem magam.

- Miért a Yamaha a legjobb motor számodra?
- Azért, mert a motor nagyon illik a vezetési stílusomhoz és az M1-gyel képes vagyok száz százaléknál is többet nyújtani. A motor nagyon precíz és nagyon tisztán kell vezetned, amit nagyon szeretek. Igen, ez egy nagyszerű motor számomra és a vezetési stílusom számára.

- Mit tudnál mondani azoknak, akik szerint Valentino túl öreg? Úgy érzed, megvan még benned az, ami ahhoz kell, hogy bajnok legyél?
- Sajnos elég öreg vagyok, ez igaz" de nagyon jól érzem magam! Úgy gondolom, a mentális és a fizikai állapot nagyon fontosak, és ebből a szempontból nagyon jó formában vagyok. Különösen a motiváció nagyon fontos: a motiváció, amely lehetővé tesz mindent, hogy a csúcson maradj, és nekem még mindig megvan ez.

A "Doktor" csapattársa ismét Jorge Lorenzo lesz, aki legutóbbi közös évük óta már kétszeres világbajnok a legnagyobb géposztályban, s idén is ő a címvédő

- Jorge Lorenzo üdvözölte a visszatérésed a Yamahához. Változott a felfogásod vele kapcsolatban?
- Különösen az elmúlt két évben változott Jorgével kapcsolatban a felfogásom. Sok problémám volt, de Jorge mindig nagyon barátságos volt velem, és amikor rájött, hogy visszamegyek a Yamahához, nagyon boldog volt, szóval úgy gondolom, jó csapat lehetünk a következő két szezonban.

- A jég megtört; a válaszok, amikre vártál, megérkeztek. Elégedett vagy az előszezoni munkáddal?
- Ezen a ponton nagyon elégedett vagyok. Sepangban a motor nagyon jól működött és már nagyon gyorsak voltunk. Természetesen tudom, hogy az előszezoni tesztek teljesen mások, mint az igazi versenyek, szóval várnunk kell április 7-ig, hogy megkapjuk a választ.

A 34 éves versenyző nagyszerű motornak tartja a Yamaha versenygépét

- Véleményed szerint mi hiányzik jelenleg ahhoz, hogy a YZR-M1 tökéletes motor legyen?
- Az M1 egy nagyszerű motor, mert tökéletes az egyensúlya, barátságos a versenyzővel, könnyű a határig menni vele. Nyilvánvaló, hogy sokat kell dolgoznunk különböző területeken, hogy az élen legyünk, mert az ellenfeleink folyamatosan javulnak. Úgy gondolom, javítanunk kell a sebességen és a stabilitáson kigyorsításkor, hogy gyorsabban tudjunk kimenni a kanyarokból.

- Milyen szezont vársz a korai tesztek után?
- Remélem, élvezni fogom. Remélem, újra harcolhatok a dobogóért és nyerek néhány versenyt. Aztán utána meglátjuk, hol állunk a bajnokságban.

- Mit jelentene számodra egy dobogó az első versenyen?
- Nagyon sokat jelentene számomra. A célom, amióta tavaly leigazoltam a Yamahához, hogy újra dobogókért harcoljak és nyerjek néhány versenyt.

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: