DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
Motor

Böröczky Pepire emlékeztünk (videóval)

Böröczky József 1948. március 3-án született, vagyis a mai vasárnapon ünnepelte volna 65. születésnapját. Sajnos az örök nevettető, kiváló szakkommentátor és minden magyar motorversenyző barátja, mindenki Pepije ma már nem lehet közöttünk, de csak az hal meg, akit elfelejtenek, márpedig barátai őt sosem fogják elfeledni!



Vasárnap zsúfolásig megtelt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épülete Zuglóban, hiszen Böröczky Pepi egykori ismerősei, barátai, kollégái, tisztelői és rajongói rendkívül szép számban gyűltek össze, hogy méltó módon emlékezzenek meg együtt az egykori kiváló humoristáról, vagy ahogy Farkasházi Tivadar nevezte őt: a motorsportok mozgó lexikonjáról.

Pepi tiszteletére ismét megtelt a Közlekedési Múzeum

A legkisebb korosztálytól kezdve a legidősebbekig mindenki úgy érezte, ott a helye ezen a megemlékezésen, hiszen Pepit mindenki szerette. Nem azt gyászoltuk ma, hogy nincs közöttünk, hanem a születésnapját ünnepeltük, azt, hogy egykor közöttünk volt, és emléke örökké élni fog bennünk, és mindazokban, akik valaha kapcsolatba kerültek vele, akár személyesen, akár kabaréin vagy közvetítésein keresztül.

Ezért emlékeztünk ma nemcsak Pepire, de Drapál Jánosra és Kesjár Csabára is - Pepi beszéde 2011-ben, a Drapál-megemlékezésen

Pepi a személyével valahogy átfogta az egész magyar motorsport-társadalmat, ezért úgy illik, hogy a születésnapján ne csak róla emlékezzünk meg, hanem mindazokról a hajdani nagy versenyzőlegendákról is, akiknek az emlékét mindig is ő ápolta a leglelkesebben - Drapál Jánosra és Kesjár Csabára.

Drapál Ferenc beszéddel emlékezett Pepiről, édesapjáról és Kesjár Csabáról

"Mindhárman olyan emberek voltak, akik rengeteg örömöt okoztak életükben mindannyiunknak, akik valaha ismertük őket. Megannyi szép emléket köszönhetünk nekik, akár versenyzői pályafutásuk, akár Pepi esetében nagyszerű közvetítései és felejthetetlen kabaréi révén. Úgy illik tehát, hogy mi is úgy emlékezzünk rájuk, amilyenek ők maguk voltak: vidám hangulatban" - mondta el beszédében az első magyar gyorsasági-motoros világbajnoki futamgyőztes, Drapál János fia, Ferenc, aki azt is megköszönte, hogy a február 3-i, hungaroringi Drapál-megemlékezésen és most is rengetegen tisztelegtek édesapja emléke előtt.

A Mikroszkóp Színpad társulatának képviseletében Heller Tamás emlékezett meg rövid beszédében egykori jó barátjáról és kollégájáról. "József a legjobb nevettetők közé tartozott, akiket valaha ismertem. Még a katonaságban találkoztam vele először, ahol egyszer együtt nevettettük meg a szolgálatban levő katonákat, és egyből felfigyeltem a tehetségére. Később pedig a Mikroszkóp színpadán megannyi darabban szerepeltünk együtt. Mindig öröm volt a közelében lenni és dolgozni vele. Hiszik vagy sem, de nincs olyan nap, amikor József ne kerülne szóba valamilyen módon a társulatnál. Anekdotái, gagjei és a vele szerzett közös emlékek, élmények folytán örökre bevéste magát emlékezetünkbe, és még mindig szerves része társulatunknak."

A megemlékezés főszervezője, Szabó Josef is egy szép beszéddel emlékezett meg Pepiről, majd az összegyűlt barátok kötetlen, vidám hangulatú beszélgetések keretében folytatták a megemlékezést. Lehetetlenség lenne mindenkit felsorolni, aki tiszteletét tette a helyszínen, de Szabó II. Lászlótól és Hamar Zsigmondtól kezdve Juhász Károlyon át Szabó "Bregyó" Jánosig a magyar motorsport csaknem összes legendája együtt emlékezett Pepire, Talmácsi Gábor pedig a kórházból is üzent Szabó Josef főszervezőnek, ő onnan gondolt hajdani jó barátjára.

Végül, ha már vidám megemlékezésnél tartunk, akkor álljon itt zárszóként Pepi egyik legjobban sikerült bohózata, a Mimike! Mert Pepi már csak ilyen - még a síron túlról is képes megnevettetni minket!

Böröczky József: Mimike

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: