DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
Motor

Racing Team Toth: Ausztrál nagydíj - 1. nap

Váratatlan helyzetekkel tarkított, hajmeresztő napot tudhat maga mögött a Supersport Világbajnokság mezőnye. Rengeteg volt a bukás (és sajnos a sérülés is) a Phillip Island-i futam első edzésnapján. Reggel szinte kaotikussá vált a helyzet, ötször kellett leinteni az edzést piros zászlóval, mert hatalmas bukások voltak. Pedig ekkor még az időjárás is teljesen kedvező volt. Nem úgy az időmérőn, ahol néhol esőcseppek nehezítették a gyorsan kopó abroncsokkal küzdő versenyzők dolgát.

A Racing Team Toth csapata sem úszta meg: Alex Schacht két perccel a szabadedzés leintése előtt hatalmasat esett. A dán versenyző (többekhez hasonló módon) a hátsó tapadás megszűnése miatt veszítette el uralmát a versenygép fölött. A hajmeresztő attrakcióban, a 19 éves pilóta szerencsére komolyabban nem sérült meg, ám Hondája szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott. Alex számos zúzódást szerzett a bukás során és a biztonság kedvéért nyakmerevítőt is kapott a pályakórházban, de a vizsgálatokat követően megkapta az engedélyt a további versenyzésre. Engedélye tehát már volt, motorja azonban még nem. A csapat megfeszített, közös munkájának köszönhetően azonban az időmérő kezdetére újraépült a porrá zúzott Honda. "Huh, hát nem volt egyszerű életem első Supersport világbajnoki napja! A szabadedzésen jól haladtunk. A végén még meg akartam nyomni az utolsó perceket, de a 11-es kanyarban egyszerűen elment a hátulja. Hatalmasat repültem, de szerencsésen értem földet, bár jelenleg minden porcikám sajog! A motorom viszont nem úszta meg ilyen könnyen. Többször csapódott az aszfaltnak, így teljesen összetört. A vadonatúj motec kijelzőmmel együtt, ami miatt különösen mérges vagyok! A Hondám újjáépítésében Imi szerelői is besegítettek, nélkülük nem lettünk volna kész! Az időmérőn már picivel óvatosabban mentem, főleg, hogy néha még az eső is rákezdett. Pech azonban most is akadt: sikerült összeszednem egy 500 eurós büntetést azzal, hogy a boxutcában pár métert visszafelé gurultam a motorommal. Minden mai nehézség ellenére azonban úgy érzem, hogy készen állunk a holnapi edzésekre!"

Tóth Imi szerencsére megúszta bukás nélkül a mai napot, ám többször került ő is a veszélyes helyzetbe. "Érezhetően nem működtek az abroncsok a mai napon, a tapadás szinte a nullával volt egyenlő. Az első edzésen rengetegen estek el, többen előttem is, és ötször intettek ki minket piros zászlóval a boxokba. Szóval kész káosz volt az egész! 24. lettem, de az időmön is látszik, hogy szinte egy tiszta köröm sem volt, a teszten mért 1.34"™9-el simán az első tízben lett volna a helyünk! Az időmérőn némileg gyorsultam, de ugyan az volt a baj, mint reggel, szinte nem volt tapadás. Majdnem én is "™dobtam"™ egy óriásit a célra ráfordítóban 4. teligázon! Több jó körömben is megcsúsztam, így nem tudtunk egyet sem rendesen összerakni. Nagyon mérges vagyok emiatt, mert ennél sokkal gyorsabbak vagyunk. Remélem, hogy holnap száraz edzések lesznek és a Pirelli is kitalál valamit, mert nem itt van a helyünk! Volt, hogy ugyan az a keverék 6-7 kört bírt, a következő csere után pedig már csak kettőt. Az utolsó öt percben így már vissza sem tudtam menni, mert nem volt több ilyen abroncsunk. Ennek köszönhetően egész a 24. helyig csúsztam vissza.

A PTR blokk egyébként nagyon jó, úgy gondolom, hogy még bőven van benne erő! Remélem nem lesz vele gond sem holnap, sem a futamon, mert a teszten és ma is akadt technikai problémája néhány PTR-es versenyzőnek. Gyors felépülést kívánok mind Talmának, mind Balázsnak, én pedig igyekszem - egyetlen talpon maradt magyarként - minél jobban helyt állni!"

A versenybizottság és a Pirelli a mai eseményeket alapul véve nem találta biztonságosnak a kiírt 21 kör megtételét a futamon, így 15 körösre redukálta azt.

A Racing Team Toth csapata jobbulást kíván mindkét sérült magyar versenyzőnek és mihamarabb várja Őket vissza a versenypályára!

EREDMÉNYEK:

1. szabadedzés:

24. Tóth Imre 1"™36.300

25. Alex Schacht 1"™36.370

1. időmérő edzés:

24. Tóth Imre 1"™35.337

29. Alex Schacht 1"™36.762

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: