DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
Motor

Rossi: Elméletben az első sorban vagyok

A Yamaha gyári alakulatához két év után visszatérő kilencszeres világbajnok Valentino Rossi pozitívan értékeli a sepangi háromnapos tesztet, melyen bebizonyosodott, hogy a Ducatinál eltöltött évek alatt is versenyképes maradt, s a gyakorláson elért összesített harmadik helye azt vetíti előre, hogy idén újra az első sorért és a legjobb helyekért harcolhat majd.

Miután tavaly november az időjárás megakadályozta ebben, csak az elmúlt három napban próbálhatta ki a két év után a Yamahához visszatérő Valentino Rossi a YZR-M1 jelzésű versenygépet. A Ducatinál eltöltött szenvedős szezonok után az olaszban kérdések merültek fel saját versenyzői képességeit illetően, amelyekre választ akart kapni a teszten. S ez a bizonyos válasz egyértelműen pozitív: Rossi az első két nap a negyedik, csütörtökön pedig a harmadik helyen végzett a gyakorláson, a folyamatosan éllovas Pedrosától rendre nagyjából négy-öt tizeddel elmaradva, s végül világbajnoki címvédő csapattársához, Jorge Lorenzóhoz képest is 113 ezredre csökkentette a különbséget.


"Nagyon boldog vagyok" - idézi Rossi szavait a crash.net. "Nem is kívánhattam ennél jobb kezdést ennek az új kalandnak, mert ez az első teszt nagyon pozitív volt számunkra. Voltak kétségeim, nem tudtam, mennyire vagyok versenyképes, de ezután a három nap után sokkal boldogabb és nyugodtabb vagyok. Úgy gondolom, harcban lehetünk néhány fontos eredményért, mert gyors és versenyképes vagyok. Mind a három nap pozitív volt, de a csütörtök volt a legjobb - főleg azért, mert harmadik, s nem negyedik vagyok a táblázaton. Szóval elméletben az első sorban vagyok! Hosszú ideje nem volt ilyen. Az elmúlt két évben általában a harmadik vagy negyedik sorért harcoltam az időmérőkön, szóval izgalmas lesz az első sorból indulni idén! A köridőim is egyre jobbak és mindig fejlődtem, akárcsak az élen állók. A lemaradásom a "pole pozíciótól" négy tized. Ez jó és nagyon örülök ennek."


A "Doktor" ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a tavalyi világbajnoki címért harcoló páros, Pedrosa és Lorenzo továbbra is más szintet képviselnek: "Biztosan sokat kell még dolgoznom, különösen azért, hogy Lorenzo és Pedrosa közelében maradjak. Jorge nagyon jó versenyszimulációt teljesített magas szinten és nagyon jól motorozik. Ha megpróbáltam volna én is versenyszimulációt futni, nem tudtam volna olyan gyors lenni, mint ő. Ugyanakkor azzal a lehetőséggel és céllal nekivágni a szezonnak, hogy próbáljunk annyit fejlődni, hogy Pedrosával és Lorenzóval harcoljunk, már szintén egy jó lépés."


Rossi a nyilatkozatában természetesen kitért a technikai kérdésekre is: elmondása szerint a legújabb fejlesztések fejlődést hoztak, de még nincs abban a pozícióban, hogy túl sokat kérjen a motortól. "Ma (csütörtökön, a teszt utolsó napján - a szerk.) kipróbáltuk az új motort. Egy eltérő specifikációt, amelyet idén használni fogunk, s az új gép egy kicsit gyorsabb, mint a régi" - vélekedett az olasz. "Ez nagyon fontos, mert a tavalyi év második felében Lorenzo szenvedett a Hondákkal. Szükségünk van valami többre, hogy harcolhassunk a Hondával, és úgy tűnik, a Yamaha jó úton halad. De számomra még nincs itt az ideje azt mondani, hogy valami jobbra van szükségem a motortól. Csak minél több kilométert kell teljesítenem, mert tudjuk fejleszteni a motorral való összhangot és a vezetési módot. Mindenesetre van még időnk és most úgy kell folytatnunk, ahogy eddig" - zárta Rossi a nyilatkozatát, aki a mezőny többi tagjával együtt legközelebb február 26-tól 28-ig vesz részt egy újabb háromnapos teszten Malajziában. A Yamaha ezen felül csatlakozik a Repsol Hondához a március 12. és 14. között Austinban lebonyolítandó gyakorláshoz, végül pedig március 23-tól 25-ig kerül majd sor az utolsó hivatalos szezon előtti tesztre Jerezben.

www.p1race.hu

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: