DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
Motor

Spies is egyetért a Ducati új stratégiájával

Korábban már Nicky Haydeni is hangot adott neki, mely szerint kimondottan elnyerte a tetszését, hogy a jövőben a Ducati a szatellit versenyzőinek és motorjainak is jelentős szerepet szán, most pedig Ben Spies volt az, aki szintén dicsérte a bolognaiak ezen új stratégiáját.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az elmúlt években a Ducati privát motorjai nemigen játszottak meghatározó szerepet a királykategória mezőnyében, leszámítva persze egy-két versenyt. Gondolunk itt például Alex Barros 2007-es Mugelloban szerzett harmadik helyére, vagy éppen Toni Elias 2008-as brnói és misanói futamaira. Az olasz márkánál azonban most azon vannak, hogy ez változzon, hiszen úgy vélik, hogy mindennek köszönhetően nem csupán a márkának szereznének jobb hírnevet, de a fejlesztéseket is megkönnyítené, ha a privát versenyzők is tudnának visszajelzésekkel szolgálni az éppen aktuális, egyszóval legújabb technikával kapcsolatban. Ebből kifolyólag fogalmazódott meg a Ducatinál az ötlet, miszerint 2013-ban már a Pramac Racing pilótái is gyári motort használhatnak. A betétcsapat amerikai versenyzője, Ben Spies, a következőképpen nyilatkozott erről: "Dovi egy nagyszerű versenyző, aki rengeteg tapasztalatot gyűjtött a Hondán és a Yamahán is. Nicky már elég rég óta a Ducatinál van, szóval nála jobban senki sem ismeri a motort közülünk. Iannone egy igen tehetséges fiatal versenyző, aki már szerzett egy kis tapasztalatot a gumikkal és a versenygéppel kapcsolatban, így az ő visszajelzései is hasznosak lehetnek." - méltatta Spies a márkatársait, akik szintén fontos szerepet vállalhatnak a Desmosedici fejlesztésében.


"A Ducati négy ugyanolyan motort bocsájt a rendelkezésünkre, ami igen pozitív, hiszen így ugyanabból az alapból szűrhetik ki a begyűjtött információkat és nem arról van szó, hogy a gyári és a privát alakulatnak is egy-egy különböző féle versenygéppel kell boldogulnia. Mindezeken felül egyszerre négy, nem pedig két motort kell fejleszteniük, ami szerintem jól mutatja, hogy a Ducati mennyire szeretne fejlődni és egyúttal visszakerülni a mezőny elejébe." - dicsérte a 2009-es Superbike világbajnok a Ducati házon belül forradalminak mondható elképzeléseit. Mint azt már többször is említettük, Spies csak a február 5-én induló malajziai teszten fogja először kipróbálni a Desmosedicit, így tőle egyelőre még nem szabad sokat várni, ami azt jelenti, hogy majd csak talán az utolsó teszt folyamán érdemes egymáshoz mérni a négy ducatist. Ezen kívül a fent elhangzottak fényében érdemes lesz figyelemmel követni, hogy a Pramac versenyzői hogyan teljesítenek év közben a gyári alakulat pilótáihoz képest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: