DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Motor

2012 bukásai (videóval)

A MotoGP-ben a 2012-es szezon sem telt el bukás nélkül, amelyről az alábbi videó is árulkodik. A lenti válogatásban a királykategória bukásairól láthatunk egy három és fél perces összeállítást.

Ahogyan a 2011-es szezont követően, úgy ezúttal is próbáltuk kideríteni, hogy pontosan hány bukás történt 2012-ben a MotoGP-ben (legyen szó szabadedzésről, időmérőről és futamról) azonban valóban hiteles információt most még nem sikerült találni, így egyelőre be kell érni a "rég múlt idők" számaival. Ez alapján némi túlzással azt lehet állítani, hogy az idő múlásával és a versenynaptár bővülésével, értelemszerűen nőtt a bukások száma és ezzel együtt a veszélyfaktor a Gyorsasági Motoros Világbajnokságon. Amíg például 1998-ban mindössze 468 esést számoltak össze mindhárom kategóriában, addig ez a szám 2008-ban 876, 2011-ben pedig 894 volt. Az esések döntő részét általában a legkisebb és a középső géposztály pilótái gyűjtik be, ami talán a tapasztalatlansággal és azzal köthető össze, hogy jóval kevesebb elektronikai segítséget használnak, mint a MotoGP menői.



Bukás után alaposan át kell vizsgálnia a motort a szerelőknek

Ezen felül ne feledkezzünk meg az időjárás viszontagságairól sem, hiszen egy olyan évben jóval nagyobb az esély a több bukásra, ahol lényegesen több esős edzés és futam van, mint az azt megelőző, vagy azt követő szezonban. Talán mondani sem kell, hogy az esések során a versenyzők szempontjából kulcsfontosságú a védelem, így a bukósisak és a bőrruha. Ehhez kapcsolódóan ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe az "Akik a versenyzőkre vigyáznak" c. cikkünket, amely, a 2012-es brnói versenyhétvége során készült. A helyszínen a Dainese/AGV szervizkamionjában járva az olasz bőrruha- és bukósisakgyártó, valamint szervizelő cég versenyrészlegéért felelős szakembere, Stefano Corte volt a segítségünkre és mutatta be nekünk pilóták védelme szempontjából kulcsfontosságú komponenseket és azok működését. (A cikk olvasásához katt IDE!)

Van amikor ami megmarad a versenygépből az is kevés a folytatáshoz

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: