DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
Motor

A tejfelesszájú tinitől az érett bajnokig

Folytatódnak a visszaemlékezések és a már-már mesébe illő történetek a tavaly év végén visszavonult Casey Stoner kapcsán, akiről ezúttal Chris Richardson (az ausztrál volt szerelője) és Livio Suppo (A HRC kommunikációs és marketingigazgatója, illetve a Ducati volt csapatfőnöke.) beszélt.

"A 2002-es szezon volt az első évem Lucio Cecchinello csapatával, akik azt mondták, hogy érkezik majd hozzánk egy ausztrál srác, aki velünk fog debütálni a világbajnokságon. Ennél többet nemigen tudtam, illetve hallottam róla. Mindenki azt mondta, hogy nagyon gyors azonban sokat kell tanulnia, viszont az új pályák ellenére szinte mindig egyből gyors volt. Először 2002 januárjában dolgoztam együtt vele, amikor is egy 250-es Apriliát teszteltünk Jerezben. Nagyon sovány volt és mindössze 16 éves. Bejött a boxba, ránézett a motorra, és mint aki a karácsonyi ajándékot kap azt kérdezte: "™Akkor ez az én motorom?"™. Az első körei borzalmasan sikerültek, amelyet követően azt gondoltam, hogy te jó ég, ez katasztrófa lesz, azonban négy körön belül mindössze egy másodpercre volt a pályacsúcstól. Sosem viselkedtünk úgy vele, mintha mi lennének a bébicsőszei, azonban mindig olyan fiatalnak és törékenynek tűnt. Az édesapja, aztán elmondta nekünk, hogy nem kell vele kesztyűs kézzel bánni, illetve úgy mint egy gyerekkel. Már ekkor sejteni lehetett, hogy egy nagy tehetséggel állunk szemben. Emlékszem még, amikor az emberek azt mondták, hogy hihetetlen versenyző lesz belőle és végül valóban az egyik valaha látott legjobb lett." - idézte fel a régi emlékeit Chirs Richardson, Stoner egy volt szerelője. Ahogyan azt feljebb is említettük, Stonerrel kapcsolatban volt csapatfőnöke, (2007 és 2009 között) Livio Suppo is megszólalt, akivel aztán 2011-ben már ismét együtt dolgozhatott az ausztrál, hiszen azok után, hogy Suppo 2009 végén távozott a HRC-hez Stoner is csatlakozott a Hondához egy évvel később.



Stoner 2002-ben futotta az első teljes szezonját a világbajnokságon, méghozzá a 250-esek között

"Úgy gondolom, hogy a 2011-es phillip island-i győzelme hihetetlen tett volt, hiszen ilyesmiről csak álmodni mertünk volna. Nagyon kevés ember élhetett át a világon olyasmit, amit ő azon a napon, hiszen a születésnapján megnyert egy futamot, aminek köszönhetően ráadásul világbajnok is lett." - kezdte Suppo. "Casey mindig rettentően gyors volt, azonban az emberek legtöbbször nem értékelték a tehetségét. Mindenki azt gondolta, hogy csak azért volt jó, mert a Ducati gyors volt, a Bridgestone pedig jobb, azonban ez csak rajta múlt. Lorisnak (Capirossi) ugyanaz a motor és ugyanazok a gumik álltak a rendelkezésére, azonban nem tudott harcba szállni Casey-vel, holott az előző évben a vb- címért harcolt." - utalt Suppo az olasz motoros 2006-os szezonjára. "Casey karrierjének nagy része azzal telt, hogy az emberek rájöjjenek mennyire gyors ő valójában, most pedig már túl késő, így hiányzik nekik. Azt senki sem tudhatja előre, hogy mit hoz a jövő, azonban Caseynek valóban most kellett abbahagynia. Már jó ideje versenyzett, úgyhogy mindenképpen szüksége van egy kis pihenőre. Jelen pillanatban úgy érzi, hogy befejezte, azonban talán egy évvel később másként fog gondolkozni. Ezt persze csak ő maga tudja majd megmondani. Ha boldog otthon, akkor az csak jó, azonban ha rájön, hogy nem így van, akkor remélem, hogy vissza fog térni." - mondta reménykedve Suppo.

Stoner 2002-ben, mindössze 16 évesen

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: