DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
12:36

Öt perc elteltével csak két versenyző nézett ki a pályára: Hamiltonnak már gyorsköre is van, mellette csak Verstappen hagyta el a bokszot. És ebben a pillanatban Magnussen is!

Ezzel most megköszönjük a figyelmet, 16 órakor újabb élő közvetítéssel jelentkezünk az időmérőről, tartsatok velünk akkor is!

Sainz, Norris, Leclerc, Verstappen a sorrend:

Közben véget ért az edzés, máris mutatjuk a végeredményt!

Bizonyám, Leclerc keményen "odacsapott" Norrisnak! Hát ez nagyon furcsa jelenet volt...

...és mintha Leclerc és Norris is összeért volna az utolsó pillanatokban!

Itt látható a kontakt Hamilton és Stroll között...

Igen, ez csak szabadedzés, de akkor is nagyon biztató, hogy három csapat négy versenyzője áll 74 ezreden belül.

Szimultán közvetítjük a pályán és a paddockban zajló eseményeket: előbbiben Leclerc lila első és második szektora, utóbbiban egy újabb tűzoltó érkezése keltett feltűnést. Leclerc végül a harmadik.

Sainz megy egy bitang kör, 1:13,013-mal áll az élre, de Norris és Verstappen egyetlen tizeden belül van hozzájuk képest.

A tűz még mindig izzik, helyszíni forrásaink szerint súlyosak a károk, ami komoly kihívás elé állíthatja a McLarent a szezon hátralévő részére.

Hoppá, Stroll és Hamilton koccant össze teljesen feleslegesen. A brit elnézést kért, a kanadai hőzöngött a rádióban.

Íme egy friss kép a helyszínről:

Mészáros Sándor kollégánk helyszíni jelentése szerint tovább zajlik az evakuáció azt követően, hogy az edzés előtt füstbe borult a McLaren motorhome-ja a felső szinten keletkezett elektromos zárlat következtében – méghozzá immár a rendőrség bevonásával! Emellett az Alpine és a Pirelli motorhome-ot is teljesen kiürítették, s a paddockban található kis "ligetből" is terelik ki az embereket.

Norris az élre áll a hétvége leggyorsabb körével, de közben friss hír érkezett a paddockból. Nem túl megnyugtató...

Norris nem fejezte be a kört, de jönnek a Williamsek, és Albon fel is jön az 5. helyre. Sargeant is javít, de majdnem egy másodpercet kap a csapattárstól.

És friss lágy gumin érkezik mindkét Williams, vajon odapakolnak-e egy rendes gyorskört? Norris ezt teszi, ő is új lágyakon jön, és zöldül az első szektorban.

Ehhez képest a két Williams összesen 8 körnél járt, mielőtt az edzés 39. percében Albont ismét visszaengedték a pályára.

Lewis Hamilton, Max Verstappen és Kevin Magnussen egyaránt 17 kört futott, ők voltak eddig ma a "legszorgalmasabbak".

Megint erős formát mutatnak az Alpine-ok, a hétvége kellemes meglepetése lehet a Flavio Briatorét ismét soraiba fogadó francia csapat.

Így áll jelen pillanatban az edzés:

Norrist nem zökkentette ki, ami történt vele, hiszen a második leggyorsabb kört futotta meg 1:13,535-tel.

Az edzés 22. percéig kellett várni, hogy minden versenyző a pályára gördüljön – Sargeant tette meg ezt utoljára.

A két McLaren már a pályán, Norris viszont nem sokkal korábban az evakuáció miatt mezítláb álldogált a paddockban, ahogy ezen a helyszíni fotón is látható:

Ebben a pillanatban George Russell a leggyorsabb, 1:13,431-et futott – a tegnapi leggyorsabb kör 1:13,264 volt Rusell csapattársától, Hamiltontól.

Jaj, hát elmaradt az időjárás-jelentés. Barcelonában jelentősen hűvösebb van, mint a tőle mintegy 1500 kilométerre fekvő Szegeden. A levegő hőmérséklete 26, a pályáé 43 fok. A teraszomé körülbelül 50 lehet... 

Hamilton már lágyon körözött, de az 1:14,178-as kör aligha nevezhető időmérős szimulációnak – tegnap ezzel csak a 15. leggyorsabb lett volna a második edzést élen záró brit.

Nem mindenki ül az autóban, Esteban Ocon például még sapkában mosolyog a garázsban. A kérdés csak az, mennyire őszinte az a mosoly...?

A szabadedzés viszont rendben megkezdődött, most már a pályára figyelünk, ha bármi információ érkezik a paddockból, azt természetesen közölni fogjuk! 

A McLaren közleménye szerint az evakuáció biztonságosan lezajlott.

A helyszínen arról hallani, hogy a tüzet elektromos zárlat okozta – egyes információk szerint a motorhome konyhájában.

Mészáros kolléga arról számolt be, hogy nemcsak a McLaren, hanem az Alpine motorhome-ját is kiürítették.

Nem épp azok a jelenetek, amit az ember látni szeretne egy F1-es hétvégén...

Erről a helyszínen tartózkodó Mészáros Sándor kollégánk számolt be, akitől képeket is kaptunk:

Sajnos nem úgy kezdődik az esemény, mint azt szerettük volna, hiszen riasztó hírek érkeztek a paddockból: tűz ütött ki a McLaren motorhome-jában, a tűzoltók mellett mentő is érkezett a helyszínre.

Köszöntünk mindenkit az F1-es Spanyol Nagydíj harmadik és utolsó szabadedzésének élő közvetítésében.