DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
05:21

Négy pilótának van mért köre húsz perc elteltével, közülük Leclerc-é a legjobb 1:48,104-es idővel.

Hopp, korai volt még a búcsú: Schumacher törte össze a Haast egy próbarajt után!

Mostanra meg is köszönjük a figyelmet - aki teheti, még szunyókáljon kicsit, aztán 8 órától jövünk a második, a tervezett (de az eső miatt alighanem meghiúsuló) gumiteszt miatt 90 perces edzéssel!

Ez pedig azt is jelenti, hogy Alonso zárta az élen az FP1-et - a rend kedvéért a végeredmény:

Kijöttek még néhányan a pályára, például a Ferrarik is, de lepörögtek az utolsó másodpercek, nincs már változás az eredménylistán.

Zhou jelenti is, hogy óriási állóvizek vannak a pályán, rosszabb a helyzet, mint volt korábban.

Na, az Alfa Romeók azért még kikukucskálnak az utolsó percekre, de annyira esik az eső, aligha mennek rá gyorskörökre és javításra.

Öt perc még hátra az edzésből, az összes versenyző a bokszban.

Így állunk most, és látva az esőt és a képeket, jó eséllyel ez már a végeredmény is lesz majd:

Az eső amúgy kicsit megint ráerősített, így Leclerc újra a kék oldalfalú full esős gumikon a pályán - eddig a pillanatig, utolsóként ugyanis ő is visszatért a bokszba. Bő tíz perc még hátra az FP1-ből.

Leclerc alatt bicsaklott meg kicsit a Ferrari, a monacói is belekóstolt egy pillanatra a suzukai sóderbe.

Hamilton is teljesíti az első mért körét, így az edzés nagyjából háromnegyedénél immár mindenki feliratkozott az eredményjelzőre.

Válaszolnak a Ferrarik: Sainz 1:42,563-as körrel vezet ismét. De mire posztolhattuk volna ezt, már Alonso az élen 1:42,248-as idővel.

Nem sokáig vezetett Verstappen: Ocon az új éllovas az Alpine-nal. 1:43,022 az új legjobb idő.

Többen most már intermediate gumikon, Verstappen rögtön első próbálkozásra az élre is ugrik velük, bő három másodpercet kiosztva Sainznak.

És megvan az első komolyabb hiba: Latifi látogatta meg a sóderágyat a Spoon-kanyarban, miután blokkoltak a kerekei, de ki tudott onnan kecmeregni a kanadai.

Bő fél óra elteltével pályán a második vb-címére hajtó Verstappen, követi a példáját Perez is a másik Red Bull-lal.

Mutatunk is egy félidei állást:

Sainz menet közben amúgy már az élen, három tizeddel Leclerc előtt. Közeledve az edzés feléhez, és épp a mezőny felének van mért ideje, míg a Red Bullok, Russell és Ocon egyáltalán nem járt még a pályán.

Sainz furcsa zajt hall a motorja felől, érzése szerint a turbóval lehet valami - jelenti a csapatrádión a spanyol.

Stroll és Leclerc is azt jelenti rádión, hogy nem annyira vészesek a körülmények, a ferraris konkrétan úgy véli, hogy akár az intermediate abroncsokat is fel lehetne tenni. Merthogy azt nem mondtuk: mindenki a kék oldalfalú esőgumikon.

Most már azért kezd beindulni az élet: Leclerc, Sainz és Vettel is kidugta az orrát a garázsból, Schumacher pedig pedig 1:52,537-tel megfutja az edzés első mért körét is.

Hát ilyet is csak Japánban látunk - és ami nem derül ki a képből: távirányítóval bizony mozgathatók azok a kerekek!

Nicholas Latifi és Mick Schumacher jött ki egy körre a pályára - a kanadainak szinte biztosan, de lehet, hogy a németnek is az idei az utolsó suzukai hétvégéje az F1-ben.

Magnussen egy fokkal szorgalmasabb volt, de ő is visszatért a bokszba két kör után, úgyhogy újra elcsendesült a pálya Suzukában.

"Van néhány vízátfolyás az első szektor után" - jelenti Tsunoda, aki egyből vissza is tér a bokszba.

Kevin Magnussen és a helyi hős, Yuki Tsunoda menti meg az első perceket: a dán és a japán az első kettő, aki kihajt a pályára a Haasszal, illetve az AlphaTaurival.

Az előrejelzések szerint egyébként ma végig esni fog az eső, szombaton viszont napsütés vár a mezőnyre. A vasárnapi időjárás lehet a kérdéses, de ott is van esély arra, hogy legalább részben vizes pályán zajlik majd a futam.

Zöldre váltott a bokszvégi lámpa, de nem meglepő módon egyelőre senki nem hagyta el a garázsokat.

A szurkolók, ahogy azt Japánban megszokhattuk, a körülmények ellenére is lelkesek.

Hogy mit jelent az az "eléggé"? Úgy 20 perccel ezelőtt ilyen volt a helyzet, és most sem sokkal jobb - de egyelőre nincs arra utaló jel, hogy csúsztatnák a kezdést.

Jó reggelt, vagyis inkább még csak hajnalt Olvasóinknak! Kevesebb mint tíz perc múlva kezdődik a Japán Nagydíj első szabadedzése - legalábbis remélhetőleg, ugyanis eléggé esik az eső a három év után visszatérő Suzukában.