DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
15:18

"Óriási a forgalom" - jelenti Hamilton. A képeket elnézve nem túlzott, az utolsó szektorban egymás hegyén-hátán csordogáltak az autók...

Ez volt tehát a katari kvalifikáció, köszönjük itt a figyelmet - de maradjatok velünk, mert jövünk rövidesen a legfontosabb értékelésekkel! Holnap pedig 15 órakor következik a szezon 20. futama.

A Q3 végeredménye:

Hamiltoné tehát a pole-pozíció, 455 ezreddel verte Verstappent. Bottas a harmadik, Gasly a negyedik - a visszajátszásból kiderült, hogy a francia jobb első defektet kapott a rázókőre hajtva.

Gaslyval történt valami, sérült az autója - Verstappen ennek ellenére javít, de így is csak második.

Hamilton 1:20,827! Lesz-e erre bárkinek válasza?

Tyű, Hamilton háromtizedes előnnyel nyit az elején - ha nem hibázik, ez alighanem foghatatlan köridő lesz...

Hamilton, Bottas, Verstappen sorrendben fognak érkezni majd a mért körökre az élmenők, a brit rövidesen meg is kezdi a gyorskörét.

Hamilton, Verstappen, Bottas, Gasly, Alonso, Sainz, Norris, Tsunoda, Ocon, Vettel a sorrend. Négy perc még hátra, jönnek az utolsó próbálkozások!

Verstappen 1:21,4, 162 ezredmásodperc a hátránya Hamiltonhoz képest, bejön Bottas elé! Gasly a negyedik, parádés idővel, négy tized sincs a hátránya az AlphaTaurival!

Hamilton 1:21,2 - pedig az első kanyar nem is volt tökéletes a britnek! Bottas két tizedre tőle, jön Verstappen is.

Na jön a mindent eldöntő Q3 - tizenkét perc múlva megtudjuk, kié a katari pole-pozíció!

Perez szerint a létező legrosszabb időpontban küldték ki őt a pályára - tényleg nagy hátrány ez a Red Bullnak vasárnapra...

Itt a teljes sorrend, Alonso a másik pozitív meglepetés Gasly mellett:

De a spanyol megúszta - cserébe Perez kiesett a Red Bull-lal, csak a 11. helyen a mexikói a lágy gumikon! Óriási érvágás ez az energiaitalosoknak... Stroll, Leclerc, Ricciardo és Russell még a kiesők között.

Illetve mégse mindenki, Sainz maradt a közepeseken. Nyolcadik a spanyol, van ebben azért kockázat...

Jön a Q2 fináléja, fel is pattintotta minden veszélyben lévő pilóta a lágy gumikat.

Leclerc bajban, a rádiózása alapján nem is tudja, hol találhatna elegendő időt.

Hamilton, Gasly, Verstappen, Bottas, Tsunoda, Alonso, Ocon, Sainz, Stroll az első tíz. A kiesők között Norris, Perez, Russell, Ricciardo és Leclerc - nekik alighanem mégis fel kell tenniük a puha abroncsokat (Russell eleve azon ment).

Hamilton ennek ellenére 1:21,6-os időt repeszt! Verstappen és Bottas három tizedre a brittől - de csak a harmadik-negyedik helyen, Gasly ugyanis a lágyakon bejön másodiknak.

A Mercedesek, a Red Bullok, a Ferrarik és a McLarenek is a közepes abroncsokon.

Indul a második etap: 15 perc, újabb öt kieső.

Vettel a bokszkijáratnál és a -bejáratnál is előzött egyet-egyet, előbbit Gasly azonnal jelentette a rádión. Eközben Norris pedig kis híján az egyik Alpine-nak ment neki a Q1 végén. Ez meg az említett forgalmi dugó:

Mutatjuk a teljes sorrendet:

Letelt a Q1, nincs meglepetés: Raikkönen, Latifi, Giovinazzi, Schumacher, Mazepin az öt búcsúzó. Az élen pedig Hamilton 1:21,9-es idővel, de Verstappen egy tizeden belül.

Jön az utolsó két perc, a Williamsek kikerültek a kiesők közül, most Lance Stroll a 16. helyen.

Perez csak összerakott egy érdemi kört, feljött negyediknek. Ennél is fontosabb, hogy Verstappen pedig átveszi a vezetést - méghozzá elsőként 1:22 alatti körrel!

A kiesőzónában nincs nagy meglepetés: Latifi, a két Alfa Romeo és a két Haas pillanatnyilag az utolsó öt pozícióban.

Bottas három ezreddel megelőzi az élen Hamiltont. Alonso közben a negyedik, Perez viszont csak a 12. helyen egyelőre.

Ennyire szikrázik a Red Bull:

Pierre Gasly ugrik fel harmadiknak, ráadásul a francia AlphaTaurijára közepes abroncsok vannak felszerelve. Yuki Tsunoda pedig az ötödik - remekel egyelőre a csapat.

Hamilton oda is pakolta egyből a hétvége legjobb idejét 1:22,019-cel, Verstappen két tizedre tőle. Bottas és Perez elé még Norris is befér pillanatnyilag.

Öt perc elteltével Ferrari 1-2 az állás, de rövidesen jönnek az élmenők is.

De a változatosság kedvéért most is van némi gondja Mazepinnek, az első szárnya nem úgy áll, ahogy kell.

Nyikita Mazepin köszönte meg a csapatának, hogy megjavították az autóját. Az orosz karosszériacsere miatt kihagyta a tegnapi FP2-t, és gyakorlatilag a mai edzést is, miután az első percben leállíttatták alatta a Haast a bokszkijáratnál.

Elkezdődött a Q1, szokás szerint 18 perces lesz az etap, az öt leglassabb esik ki. A Haasok az elsők, akik kihajtanak a pályára.

Mindez képen:

Éppen a naplemente pillanatai zajlanak Katarban, így az időmérő már a holnapi futamhoz hasonlóan villanyfényben kerül sorra.

Egy érdekes kérdés lehet az időmérőn, hogy sikerül-e orvosolnia a Red Bullnak a Max Verstappen autóján egész hétvégén lifegő hátsó szárnnyal kapcsolatos problémát. A csapat közlése szerint igen, bár az okok még számukra sem teljesen világosak.

A szabadedzéseken kirajzolódó erőviszonyok alapján inkább a Mercedes tűnik esélyesebbnek a pole-pozícióra - a néhány órával ezelőtti harmadik tréningen Valtteri Bottas volt a leggyorsabb Lewis Hamilton előtt -, de a Red Bull sincs annyira messze tőlük, mint egy hete Brazíliában.

Köszöntjük ismét az olvasókat, rövidesen kezdődik az idei huszadik F1-es időmérő edzés Katarban - tartsatok velünk!