DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
12:35

Megérkezett a két eddigi hiányzó, s azzal a lendülettel magukhoz is ragadták az első két helyet: Bottas 1:11,217-es körrel az élen, Verstappen nyolc ezredmásodperccel mögötte.

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de senki ne menjen messzire - legfeljebb ebédelni -, mert kevesebb, mint két óra múlva jön az időmérő Zandvoortból - tartsatok akkor és addig is a Formula.hu-val!

Itt a teljes végeredmény a harmadik holland szabadedzésről:

Ez az eredmény pedig már nem is változik, hiszen lejárt a harmadik edzés hatvan perce.

Verstappen-Bottas-Hamilton-Perez az első négy helyen, a középmezőnyből pedig egyelőre Alonso a legjobb - igaz, Leclerc az imént belerontott a gyorskörébe, így a pénteki legjobb Ferraritól nem igazán láthattuk most, mire is lehet képes.

Mick Schumacher rodeózott át a sóderen. Nem beszéltünk eddig a mezőny végéről, de említést érdemel, hogy Kubica a semmiből beugorva egyelőre a két Haas előtt. Még szűk öt perc az edzésből.

Az utolsó szektorban Sergio Pereztől kapott némi szélárnyékot Verstappen az iménti körében, a holland meg is jegyezte, hogy ennél jobban aligha tudja meghúzatni magát.

(Ezzel az is eldőlt, hogy az 1:10,347-es pole-tippem a hétvége előtt kissé pesszimistának bizonyult...)

De csak egy percig örülhettek a Mercedesek, Verstappen ugyanis 1:09,623-at repeszt - fél másodpercet ad Bottasnak is!

Bottas 1:10,179-re javítja a legjobb időt, ezzel az élre áll, Hamilton pedig 238 ezreddel a finn mögé jön.

Jól muzsikálnak összességében is az Alpine-ok, hiszen Ocon pedig az ötödik, de a McLarenek is ott vannak mindketten a 3-4. helyen. Azt pedig csak halkan jegyezzük meg, hogy George Russell mindeközben a hetedik helyen a Williamsszel...

Norris is az ideálisnál közelebbről ismerkedett a zandvoorti kavicságyakkal:

Nocsak, Alonso újra az élen! 1:10,670, de az Alpine-on már lágy gumik vannak.

Lando Norris jött be a vb-aspiráns holland mögé másodiknak, megelőzve Bottast, majd Pierre Gasly, Alonso és Leclerc a további sorrend. Hamilton csak kilencedik perpill, de a köridői alapján megtankolhatták a Mercedesét - elvégre neki ez a fajta szimuláció is kimaradt pénteken.

Na most Verstappen odapakolt: 1:10,702-vel az első helyen, ami a hétvége legjobb ideje, egyúttal természetesen pályarekord is.

Viszont érdemes lehet kiemelni, hogy Bottas már lágy gumikon futotta ezt az időt, Verstappen viszont még a közepeseken.

Végeztek is a sportbírók, újraindult az edzés. Épp a felénél járunk, úgyhogy mutatunk egy teljes állást - Verstappen és Bottas már csak mért kör nélkül:

Mivel eléggé közel van az időmérő kezdete (két és fél óra), ilyenkor mindig kérdés, hogy elkészül-e a csapat a szereléssel. Meg persze az is kérdés, hogy sérült-e bármi olyan Sainz autójában, amelynek a cseréje (pl. váltóé) büntetést vonhat maga után.

Mivel ez a döntött kanyar, egy pillanatra még csúszni is kezdett a már összetört Ferrari. A sportbírók szerencsére felkészülten "kiékelték" a Ferrarit, viszont így újabb értékes perceket veszítenek a csapatok.

Elég szépen összetört a Ferrari eleje és hátulja is. A spanyol elnézést is kért a rádión. Igazából már a féktáv előtt elúszott az autó.

És a mostani edzést sem ússzuk meg piros zászló nélkül: Carlos Sainz rakta falba a Ferrarit a 3-as kanyarban!

Több apró hibát is láthattunk már az első bő negyed órában, most Sebastian Vettel mutatott be egy nagyobbat: lesodródott a sóderágyba és a fűre.

Pünkösdinek bizonyult Alonso királysága: immár Charles Leclerc vezet - aki tegnap is leggyorsabb volt a Ferrarival. Aztán persze mire rányomhattam volna a közzététel gombra, természetesen Alonso újra az első. 1:11,705-nél járunk, de egyelőre csak a közepes keverékek vannak főként használatban.

Fernando Alonso áll az élre, a mai napon elsőként ment be az 1:11-es tartományba. Tegnap azért jártunk már 1:10 végén is...

Annak ellenére, hogy új (vagyis visszatérő) helyszínről van szó és pénteken az idő jelentős része kiesett, nem igazán kapkodnak a csapatok: tizenkét perc után mindössze heten rendelkeznek mért idővel.

Közben hivatalos: Verstappen elkerülte a büntetést. A felügyelők indoklása szerint a holland egyből elvette a lábát a gázpedálról a piros zászlók belengetésekor, csupán a lendülete miatt haladt el Stroll mellett.

Kint van már Lewis Hamilton is, aki rengeteg időt veszített azzal, hogy a tegnapi második edzés jelentős részét ki kellett hagynia motorgondok miatt. Most viszont 1:12,010-es idővel az élen áll.

Megkezdődött a harmadik edzés, nem meglepő módon Kubica az első pályára hajtó - elvégre neki ez az egyetlen edzés áll a rendelkezésére a pálya megismerésére.

S ha már piros zászló: pénteken volt belőlük bőven, viszont éppen az így kieső idő miatt sűrű 60 perc állhat a csapatok előtt.

Emellett úgy tűnik, a holland szurkolók viszont fellélegezhetnek: bár még nincs hivatalos megerősítés róla, de több helyszíni jelentés szerint Max Verstappen megúszta a büntetést azok után, hogy pénteken piros zászló hatálya alatt előzte meg Lance Strollt az egyik edzésen. A felvételek alapján amúgy tényleg irreális lett volna elvárni a Red Bull-ostól, hogy ne előzze meg a kanadait, nagyjából csak satufékkel tudta volna ezt elérni:

A nap eddigi kétségkívül legfontosabb híre, hogy Kimi Raikkönen pozitív koronavírustesztet produkált, így kénytelen kihagyni a hétvége hátralévő részét. A helyét így Robert Kubica veszi át az Alfa Romeónál, és lehet, hogy emiatt Monzában is ő ül majd az autóban.

Köszöntünk mindenkit, rövidesen kezdődik a Formula-1-es Holland Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése Zandvoortból - tartsatok velünk a következő bő egy órában!