DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
10:48

Pénteken Valtteri Bottas felségterülete volt Szocsi: a Mercedes finn pilótája mind a két szabadedzésen leggyorsabb volt. Lewis Hamilton délelőtt csak 19. lett, de ez nyilván nem a sebességet tükrözte, délután már második helyet szállított. A legközelebbi üldöző Daniel Ricciardo a Renault-val. Változnak a viszonyok szombaton?

Ennyi volt, íme a harmadik szabadedzés eredménye. Időmérő 14 órakor.

Az utolsó két helyen Albon és az említett Sainz csapattársa, Norris. A thaiföldi teljesített egy nyolcadik helyre elegendő időt, de pályaelhagyás miatt elvették tőle.

A Mercedes mögött gyorsnak tűnik a McLaren, a Renault és a Racing Point: a harmadik-ötödik helyre Sainz, Ocon és Perez ugrott fel, lemaradásuk nyolc tized feletti.

A többiektől is jönnek a lágygumis gyorskörök: Vettel és Leclerc negyedik-ötödik, Russell a megsüvegelendő hetedik helyre jött fel.

Hamiltonnal közölték, hogy a 8-as és a 18-as kanyarban veszíti a legtöbb időt Bottashoz sem képest. Ezt követően a brit össze is rakta a hétvége legjobb körét, 1:33,279-et!

A többség a garázsban, csak a két Mercedes a pályán: senkitől sem zavartatva Bottas össze is rakja a nap eddigi legjobb körét, 1:34,055-öt.

Ez pedig egy szoros pillanat volt: iménti etapjára így hajtott ki a garázsból Verstappen.

Veszélyes pillanat a bokszutcában: Lance Stroll a rádión jelentette, hogy a lámpa zöld volt, valaki azonban – a Racing Point szerelője – átsétált az autó előtt. A kanadai figyelt és nem indult.

Fél óra elteltével a mezőnyből utolsóként Verstappen is teljesítette első gyorskörét, így mind a 20 pilótától láttunk már mért időt. A Red Bull mindjárt a második helyen, alig 17 ezreddel Bottas mögött.

Az imént említett Gasly megpördült a 15-ös kanyarban, de szerencséjére az autó hátulja vagy egy méterre megállt a faltól.

Egy nagyon frusztrált üzenetet hallhattunk Romain Grosjeantól: egy elnyújtott morgás után elmondta, nem tud mit kezdeni az autóval, a Haas vezethetetlen, nincs egyensúly, szinte minden kanyarban eldobja az autót.

Záporoznak a köridők, Gasly egy pillanatra felvillant az első helyen, aztán Bottas visszavette a vezető pozíciót. 1:34,289 a legjobb köridő, de ez még mindig közel hét tizeddel lassabb a tegnapi mércénél.

Raikkönen, aki a legtöbb nagydíjrajt rekordját állítja be holnap, ha nem történik semmi rendkívüli, a harmadik helyre jött fel az Alfa Romeóval. Már kilenc mért eredmény van és hamarosan még több lesz, egyedül Verstappen nem távozott még a bokszból.

Erre céloztunk: már Bottas az első 1:35,183-mal, bár Hamilton köre csak a harmadik helyre elegendő Ricciardo mögött.

Negyedóra elteltével Ricciardo 1:35,6-os körével vezet Norris és Grosjean előtt, de a Mercedesek is a pályán.

Norrisé az első mért kör, 1:36,423-mal, Sainz visszatért a bokszba köre végén.

Az első autók a pályán, a két McLaren. Velük kapcsolatban információ, hogy Norris a tegnap kipróbált új első szárnyat és orrkúpot használja a hétvége további részében, míg Sainz a régi verziót.

Az edzés hivatalosan elkezdődött, de a pálya továbbra is csendes, még mindenki a bokszban.

A hőmérséklet melegebb a tegnap délelőtt tapasztaltnál, a levegő 26 Celsius-fokos, az aszfalt már 38-ig hevült.