DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 25. szerda
10:55

A csütörtöki sajtótájékoztatón leginkább Daniel Ricciardo jövő évi szerződése volt terítéken, de az ausztrál nem árult el konkrétumot az ügyről. 

Hoppá! Sergio Perez még tartogatott egy erős kört: az utolsó pillanatban feljött a harmadik helyre és megelőzte Hamiltont! Közben pedig kockás zászló, vége az edzésnek - minden fontos információ a gyakorlásról írt összefoglalónkban olvasható. 

Már csak két perc van hátra, változás itt már nem lesz: Bottas zár az élen Ricciardo előtt, a Ferrari egyelőre óriási csalódás. 

Vettel egyébként a kilencedik, a Ferrarik érthetetlenül gyengék, miközben a Mercedes-motoros autók megtáltosodtak. A sorrend: Bottas-Ricciardo-Hamilton-Ocon-Verstappen-Perez-Alonso-Szirotkin-Vettel-Stroll. 

Még van hátra tíz perc az edzésből, de Kimi Raikkönen befejezte: valami fékproblémája van, el is kezdték szétbontani az autót. 

Jól mennek viszont a Force Indiák: Ocon konkrétan a negyedik helyre jött fel és Perez is ott van a hatodik pozícióban, egyelőre ők vezetik a középmezőnyt. 

A Ferrari nem talál valamit: Vettel és Raikkönen sem fér be a legjobb tízbe az ultralágyakon, mi történik velük?

Fejlődnek az F1-es közvetítések: ilyen grafikát is láthatunk most már. 

Úgy nagyjából ennyire kell közel menni a falhoz Bakuban:

Hoppá! Bottas 1:44,2-vel átveszi a vezetést, nem kicsit: kilenc tizedet adott a Ricciardo-Hamilton párosnak az ultralágyakon, ez már jobb idő, mint amivel be lehetett húzni a tavalyi első szabadedzést!

Na, megy az adok-kapok, Ricciardo fogott egy kis szélárnyékot és öt századdal megverte Hamiltont. 

Hamilton közben 1:45,2-vel átveszi a vezetést, szűk két tizeddel előzi meg Ricciardót - Sainz autójával viszont valami nem jó, behívták a bokszba és szóltak neki, hogy lassítson.

Így parkolt le Hamilton: 

Közben kezdenek gyorsulni a pilóták, ebből pedig jönnek az elfékezések is: Hamilton, illetve Hartley is kiszaladt a bukótérbe, Sainz pedig lenullázott egy garnitúra gumit. 

Gasly és Magnussen előzgették egymást a célegyenesben a szélárnyékokat kihasználva, a dán kicsit rá is húzta az autót a franciára. 

Megvan az első ferraris mért kör, Kimi Raikkönen az ötödik helyig jött fel. 

A holland hibája egyébként azért lehet megint fájó a Red Bullnak, mert egyébként Ricciardo-Verstappen sorrend van az első két helyen - mögöttük a két Mercedes, a két Ferrari viszont érdemi kört még nem futott. 

Eltelt az első negyven perc az edzésből, a virtuális biztonsági autós fázis közben véget ért, folytatódhat a körözés. 

Íme az eset videón:

 

Verstappen:

Verstappen kiszállt, jönnek menteni az autót, a holland szabadedzése véget ért. 

Verstappen újabb hibája: féktávon megcsúszott és nekicsapódott a szemben lévő falnak. Egyesben ragadt a váltó, virtuális biztonsági autós fázis!

Sárga zászló! Max Verstappen a fal mellett áll!

Folyamatosan szakítják fel az autók a festéket ezen a féktávon, ezzel valamit majd kezdeni kell: 

Ricciardo is beköszönt, feljött a második helyre, Vettel pedig most kezdi majd meg a munkát, egy kört már futott, de inkább csak letapogatta a pályát. 

Verstappen közben átveszi a vezetést 1:46,3-mal, minimálisan megelőzte Hamiltont - még mindig csak nyolc embernek van mért ideje. 

Hartley "parkolása":

"Kijövök, mert ennek semmi értelme, nem tudom felmelegíteni a gumikat" - szólt ki a csapatnak rádión Hamilton. 

Közben 1:46,5 már Hamilton ideje, ő és Bottas javítgat, bár a brit egyelőre panaszkodik a tapadásra. 

Brendon Hartley közben hibázott a vár előtti résznél, félre kellett állnia, de ahogy elengedte a mögötte érkezőt, folytatni tudta a körét. 

A két Mercedes futott először mért kört, Hamilton 1:47,5-tel vezet, Bottas 1:48,0-val követi, de azért még ezek is messze vannak a 100%-os köröktől. 

Közben az egyik sportbírónak egy elhagyott ragasztószalagért kellett beszaladnia a pályára. 

Daniel Ricciardo is tesztel:

Egyelőre csak próbálkoznak a pilóták, lassú, tapogatózó köröket látunk, mindenki nyomkodja a gombokat a kormányán.

Láthatóan új elemeket próbálgatnak a csapatok, a Mercedeseken és Max Verstappen Red Bullján is vannak ilyenek.

A levegő 25 Celsius-fokos, míg a pálya 38. 

Zöld zászló, elkezdődött!

Egy rövid videó arról, hogy Vettelhez és Raikkönenhez hány rajongó ment oda, míg mellettük Strollhoz és Szirotkinhoz mennyi:

 

Vettel is készül, hogy beülhessen:

Köszöntjük olvasóinkat élő szöveges tudósításunkban, perceken belül kezdetét veszi az első bakui szabadedzés. A Saubernél az utolsó beállításokat, ellenőrzéseket végzik: