DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
02:06

Így szállt be a halós Mercedesbe a címvédő Lewis Hamilton:

 

Elkészült közben összefoglaló cikkünk is - mi ezzel meg is köszönjük a figyelmet, bő két óra múlva jövünk a második szabadedzéssel!

Itt a teljes végeredmény: Hamilton, Bottas, Verstappen az első három.

Leintették az első edzést, de még mindenki befejezheti az aktuális gyorskörét, változás azonban már aligha várható.

Ez ám a sorfal a Ferrarinál!

 

A másik McLarenben ülő Vandoorne a 12. helyen, miután sokáig ő is a bokszban rostokollt - úgy tűnik, a wokingiak autója megbízhatatlan, de legalább viszonylag gyors.

A Ferrarik is gyorsultak közben: Kimi Raikkönen a negyedik, Sebastian Vettel pedig az ötödik, mindketten átlépték Ricciardót.

No, Alonso közben lépdel előre a mezőnyben, már a kilencedik helyen a szuperlágy gumikkal. A 7. és 11. helyek között egy-egy Haas, Renault, McLaren, Toro Rosso és Williams - bitang szoros lehet a középmezőny idén!

Az elmúlt pillanatokban mindkét Haasnak volt egy meleg pillanata: Grosjean autójáról néhány alkatrész is lerepült, míg Magnussen az utolsó előtti kanyarban sodródott ki a fűre.

Két fontos gyorsulás: Hamilton 1:24,026-nál jár már, miközben Grosjean bejött a hatodik helyre a két Ferrari közé.

Alonso végre a pályán - úgy tűnik, a McLaren úrrá lett a kipufogó-problémákon.

 

Mi újság a középmezőnyben? Sainz a hetedik a Renault-val, Grosjean nyolcadik a Haasszal, majd jön Gasly (Toro Rosso) és Szirotkin (Williams) - itt még az élbolynál is kiélezettebbnek tűnik a küzdelem.

Azért azt tegyük hozzá, hogy Hamiltonék az ultralágyon, Verstappenék a szuperlágyon, a Ferrarik pedig a lágy gumikon érték el eddigi legjobbjaikat - azaz a különbségek kisebbek lehetnek a most látottnál a csapatok között.

Az edzés kétharmadához érve itt az újabb legjobb idő: Hamilton 1:24,147-re javítja az eredményét. Sorban a két Mercedes, a két Red Bull és a két Ferrari az első hatban.

Valtteri Bottas 1:24,577-tel feljött a második helyre, néhány századdal Hamilton mögé.

Rajongókból már pénteken sincs hiány az Albert Parkban:

 

Így állunk nagyjából az edzés felénél:

 

És akkor itt is a magyarázat: Fernando Alonsónak a hírek szerint a kipufogóval vannak problémái, ezért nem járt még a pályán.

Szirotkinnak volt az imént egy meleg pillanata: az orosz a kelleténél közelebbről nézte meg a bokstutca bejáratának falát.

 

Közel 40 perc után Hamilton vezet 1:24,531-gyel - na de vajon melyik csapat párosa az egyetlen, akiknek nincs még mért idejük? Naná, hogy a McLaren!

Nagyon az elején járunk még, de egyelőre beigazolódni látszanak a szakértők és a versenyzők megérzései: a Red Bullok és a Mercedesek váltogatják egymást az élen, megelőzve a Ferrarikat. A három nagycsapat pilótái mögött jelenleg Carlos Sainz és a Renault a hetedik.

A regnáló világbajnok is megfutotta idei első mért körét: 1:25,694-nel az élre is állt Hamilton.

Ha az új intro és grafikák egyelőre jól is néznek ki, ezek a halós onboard felvételek már kevésbé...

 

Nem sokáig maradt azonban ez a legjobb idő: Daniel Ricciardo 1:27,608-cal vette át a vezetést az ultralágy gumikon a Red Bull-lal.

 

És akkor itt az első 2018-as köridő: az újonc Szergej Szirotkin jegyzi a Williamsszel, méghozzá 1:32,057-et.

Amíg nem érkeznek az első idők, itt az F1 új intrója - hát bizony nem lett rossz ez!

 

Addig egy érdekes hír: a McLaren után a Force India is szponzori szerződést kötött egy flip-flop papucsokat gyártó céggel, a Havainasszal - egyre több istálló látja meg a halóban rejlő marketinglehetőségeket.

Elcsendesült a pálya, mindenki teljesítette az első ismerkedős köröket, mért idő viszont még lassan negyed óra elteltével sincs.

Hát, azért ezeket az onboard felvételeket még szoknunk kell... A hangok viszont valóban erősebbnek tűnnek!

 

Ahogy az lenni szokott, az első installációs körök után vissza is tértek az első versenyzők a bokszba, így egyelőre még senki sem rendelkezik mért idővel.

A Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel az első, aki ma pályára gurult, de követte őt az egyik Haas és Kimi Raikkönen is.

 

Zöld zászló: ebben a pillanatban hivatalosan is elrajtolt a 2018-as F1-es szezon!

Még el sem kezdődött a szabadedzés, máris debütált egy újítás: bemutatkozott a Liberty Media új F1-es intrója!

És akkor számokban is az időjárás: kellemes 25 fokos a levegő hőmérséklete.

 

A csapatok már készen állnak a rajtra:

 

A hét korábbi szakaszában még borzalmas időjárással riogattak minket az előrejelzések, és a későbbi napokkal kapcsolatban továbbra is ez a helyzet, egyelőre azonban még a létező legjobb körülmények fogadják a mezőnyt Melbourne-ben:

 

Nagyon nagy szeretettel és lelkesedéssel köszöntjük kedves Olvasóinkat: pontosan 117 napnyi várakozás után perceken belül megkezdődik a Formula-1 2018-as szezonja - tartsatok velünk az itthoni idő szerint 2 órakor kezdődő másfél órás első szabadedzés során!