DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az őszinteség nem mindig kifizetődő - Formula-napló: Mexikóváros, szombat

Egy kis péntek esti pankráció, majd egy mozgalmas kvalifikációs szombat: a formula.hu napló formájában igyekszik hangulatjelentést adni a Mexikói Nagydíjról, egyenesen Mexikóvárosból.

6:45 Ébresztő a szokásosnál is kevesebb alvás után, ugyanis a Mexikói Nagydíj főszervezője, Rodrigo Sanchez egy ravasz húzással meglepetést tartogatott néhány sajtómunkatársnak, köztük a formula.hu-nak: a Mexikóban rettentően népszerű pankráció, a lucha libre péntek esti viadalára lefoglalta a VIP páholyt az Arena Mexicóban, így testközelből élvezhettük az izomkolosszusok által előadott ál-élethalálharcot. Volt ott minden: műpofozkodás, műrugdosás, műdobálás, a sokezer fős nézősereg pedig – ahogyan azt a legendákból már sokszor hallottuk – imádta az egyébként végtelenül gyermeteg látványosságot. Hogy fáj-e a harcosoknak, amit kapnak? Igen, de a látottak alapján csak akkor, ha valamelyikük véletlenül elrontja az imitált ütést vagy rúgást és valóban odapörköl a másiknak… Az eseményt nemcsak az F1-es média szemlélte, csatlakozott hozzánk George Russell is: a Williams pilótája olyannyira belejött, hogy a döntő után bekéredzkedett a ringbe pózolni egy sort, majd üdvözlésére előbóklásztak az öltözőből a győztesek is.

IMG_20191025_230803



8:00 Indulás a pályára, ami az előző napok 60-70 perces menete után ezúttal alig félóra. Mexikóváros egy gigantikus metropolisz, ám itt is érződik, hogy hétvége van, kevesebben rohannak munkába. Az immáron szokásos, esténként szinte menetrend szerint érkező eső után az ég még borongós, az utak sem száradtak fel teljesen, de a búskomornak ható időjárás nem szegi a versenyzésért megőrülő mexikóiak kedvét: özönlenek a pályára.

10:00 Megkezdődik a szabadedzés, mi pedig pályabejárást tartunk. A szurkolói zóna nincs messze a paddocktól, kellően tágas, de nincs túlzsúfolva. Hogy miért? A műértő mexikói közönség a tribünökön üldögélve szemléli az eseményeket, Perez minden egyes megjelenését hangorkán és őrjöngés kíséri. Egyre több a sombrero és a különféle jelmez, akárcsak a japánok, az itteniek is imádnak különféle saját gyártású szurkolói gúnyákba bújni. A Stadion természetesen tömve, a drukkerek tombolnak, a sorok között pedig rikkancsok jönnek-mennek, üdítőt, burritót és egyéb csemegéket kínálva. Sokfelé jártunk már a világ különféle F1-es pályáin, de amilyen itt a hangulat, az teljességgel egyedi és utánozhatatlan, szinte borsódzik az ember háta a folyamatos ováció hallatán.

11:00 A paddockba visszatérve belebotlunk Rubens Barrichellóba, aki rég járt már F1-es közegben. A fiát kísérgető brazil lépni is alig tud, folyamatosan megállítják, Sir Jackie Stewart például a csemete versenyzői előmenetele felől érdeklődik azután, hogy alaposan meglapogatta az apukát.

12:00 Ebédidő, ám az evéssel kapcsolatban ezúttal mindenki egy picit óvatosabb, hiszen szombat reggelre több csapatnál is megbetegedéseket jeleztek. Reggel óta különféle rémhírek terjengtek, amelyekben van, volt is igazság, meg nem is. Amit a formula.hu megtudott: valamilyen vírusos nyavalya ütötte fel a fejét, amelyet érdekes módon a paddock egy bizonyos szegmenségben, például az egymáshoz közel található Toro Rosso és Pirelli környékén kaptak el. Például Pierre Gasly, aki cudar állapotban volt az éjszaka: ezt fizioterapeutájától, a finn Pyry Salmelától tudjuk, aki maga is volt már jobb formában. „Mi tudunk tenni? Összeszedtünk valamit, de egyre jobban vagyunk. Mindig használunk kézfertőtlenítőt, most extrára emeltük az adagot. Pierre szervezete erős, bírja a kiképzést, nem lesz gond a folytatással” – tudjuk meg az északi szakembertől.

IMG_20191026_105617

15:00 Vége az időmérőnek: Bottast a bukás után egy golfautóval hozták vissza a paddockba a pályakórházból, a kis járművön Toto Wolff csapatfőnök is ott ült a finnel, aki feltartott hüvelyujjal jelezte, hogy rendben van, nincs vész. A sajtót nem is a finn állapota foglalkoztatja, hanem az, hogy indul-e vizsgálat Verstappen ellen, aki Bottas bukása után, sárga zászló hatálya alatt futotta meg a leggyorsabb körét, a kvalifikációt követő sajtótájékoztatón pedig nyíltan elismerte: bár a szabályok előírják, esze ágában sem volt lassítani. A szakma, pláne a Red Bullon kívüli tábor büntetést követel, ám ekkor még azt sem tudni, hogy egyáltalán lesz-e vizsgálat.

15:42 Megérkezik a dokumentum, amelyben az FIA tudatja, hogy meghallgatásra hívják Verstappent a Q3 hajrájában történtek miatt.

16:30 Rövid baráti csevej a menedzserlegendával, Didier Cotonnal, aki sok más sportoló mellett például Bottas ügyeit is intézi. A belga üzletember egyengette az elhunyt F2-es pilóta, Anthoine Hubert útját is. Mivel Monza óta nem járt a paddockban, a beszélgetés során természetesen szóba kerül, hogy mi a helyzet a Spában életét veszítő francia családja háza táján. „Tudod jól, hogy van ez. Számunkra, számomra és az Anthoine-t ismerő emberek számára soha, semmi nem lesz ugyanolyan…” – mondta Coton, aki megerősítette: igaz a pletyka, amely szerint egy járműgyűjtő rájött, hogy a birtokában van Hubert első versenygokartja, amit felajánlott a családjának.

17:25 Megérkezik az FIA sportfelügyelőinek határozata, amely szerint Verstappent 3 rajthelyes büntetéssel sújtják, így ugrott a pole-pozíciója. A szakma szerint jó döntés született, a hollandok természetesen keseregnek, hogy honfitársuknak a pole helyett a 4. helyről kell nekirugaszkodnia a futamnak, amelyen zsinórban harmadszor nyerhet(ne). A helyzet kétségkívül érdekes és valamilyen formában mindenki hibázott. Az FIA például azzal, hogy meglepően sokig húzták, mire eldöntötték, hogy vizsgálatot indítanak. Verstappen azzal, hogy túl őszinte volt: ha nem mondja be simán a sajtótájékoztatón, a világ füle hallatára, hogy tudatosan nem lassított, s bekamuzta volna, hogy nem látta a sárga zászlót, talán csak az utolsó körét törölték volna. Többen is megjegyzik, pláne a németalföldi publicisták, hogy itt az újabb példa: az F1-ben nem mindig kifizetődő őszintének lenni.

18:00 A tévéstábok, fotósok a Red Bull hospitality-egysége előtt várakoznak, hátha felbukkant Verstappen. A holland az édesapjával és kishúgával együtt indul vissza a hotelba: az ember azt gondolná, hogy a döntés miatt feldúlt és rosszkedvű, ám épp az ellenkezője. Jó a hangulat, mosolyog, és ami a leginkább megnyerő: hihetetlenül kedves azokkal a rajongókkal, akik várnak rá. Egyetlen szelfi- vagy autogramkérést sem utasít el, éppen ezért lépni is alig tud. „Sok szerencsét holnapra, Max! Ne feledd, a jövő a tied!” – kiáltja oda egy szurkoló, amire a pilóta egy pacsival reagál, majd tovább lavírozik a paddock kijárata felé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: