DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Ki ül az orvosi autóban?

A safety car vezetője, Bernd Mayländer neve jól ismert mindenki számára, szemben a Medical Caréval, pedig ő is hosszú évek óta a száguldó cirkusz állandó tagja – s versenyzőnek se volt rossz…

A Formula–1 hivatalos honlapja interjút készített a Medical Car, azaz az orvosi autó vezetőjével, az egykori brit F3-as bajnok Alan van der Merwével, akit bár jóval kevesebben ismernek, mint a safety car sofőrjét, Bernd Mayländert, immár nyolcadik évét fogja kezdeni ebben a szerepében. Az autóban vele ül Dr. Ian Roberts, az FIA mentési koordinátora, valamint jellemzően egy helyi orvos is, akinek a sürgősségi ellátás a specialitása.

Az e poszton Gary Hartsteint követő Robertsnek minden szükséges tapasztalata megvan e munka ellátásához, hiszen a Brit Nagydíj korábbi vezető egészségügyi tisztje azelőtt a helikopteres sürgősségi ellátásban dolgozott, s szakterületének számít az intenzív ellátás is. A sofőr viszont nem egy mentős, hanem egy tapasztalt versenyző, bár mint van de Merwe leszögezte, ez elsősorban nem a sebesség miatt van így:

medicalcar



„Nem az a lényeg, hogy a sofőr gyorsan tudjon vezetni, emberek milliói képesek elég gyorsan vezetni ahhoz, hogy a kritikus időn belül odaérjenek egy incidenshez. A lényeg a környezet: egy nagy, nehéz kombit vezetsz, sokszor úgy, hogy elképesztően gyors versenyautók is a pályán vannak, valószínűleg a világ leggyorsabbjai egy körön. Nem egyszerű ez a párosítás, hiszen az kevés, hogy a határon autózol, eközben folyamatosan tekintettel kell lenned másokra is” – mondta van der Merwe, majd így folytatta:

„Közel kell lenned a határhoz, de közben figyelni arra, hogy mi van előtted és mögötted. Fel kell készülnöd a versenyzői hibákra és a korlátokon eléd ugró sportbírókra. Az a lényeg, hogy képes legyél elég gyorsan vezetni az autót, miközben egy hatalmas mozgásteret hagysz magadnak, hogy reagálhass a váratlan helyzetekre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: