DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Philippe Bianchi: Szükség van a zárt pilótafülkére

Jules Bianchi édesapja, Philippe Bianchi úgy gondolja, elérkezett az idő, hogy a nyíltkerekes versenyzésben bevezessék a zárt pilótafülkét – bár tudja, fiának életét ez sem mentette volna meg.

Bianchi a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett balesetet, amikor az Adrian Sutil autóját mentő traktornak ütközött – a fiatal francia versenyző 9 hónappal később belehalt fejsérüléseibe. Justin Wilson IndyCar-versenyző augusztusban vesztette életét, miután egy alkatrészdarab szintén a fejét találta el futam közben. A tragédiákat követően többen a kezdeményezés mellé álltak, miszerint be kell vezetni a zárt pilótafülkét, hogy megvédjék a versenyzőket.

 Philippe Bianchi



Philippe Bianchi teljes mértékben támogatja az ötletet, szerinte ugyanis ez logikus lépés lenne a közelmúltban történt baleseteket követően. „Ha lezárnánk a cockpitet, az véleményem szerint nagyon jó dolog lenne” – mondta az édesapa. „De Jules baleseténél nem teljesen ez a helyzet, mert egy orvos elmagyarázta nekem, hogy nem ugyanaz történt, mintha valami eltalálta volna a fejét – a lassulás volt túl nagy, így a zárt fülke semmin nem változtatott volna.”

Az édesapa nemrégiben azt is elmondta, nem képes leülni a tv elé, hogy megnézze a versenyeket, ugyanis fia elvesztése óta fájó emlékeket ébreszt benne a sportág. „Sok embert ismerek, aki továbbra is nézi a futamokat, és azt mondják, nagyon sok minden megváltozott. Erre azt mondom, hogy oké, de nem akarom látni, mert ez túl nehéz számomra. Tényleg nehéz.”

Justin Wilson halálát követően egyébként a Formula-1 több versenyzője – köztünk Jenson Button, Felipe Massa és Daniel Ricciardo is – felszólalt annak érdekében, hogy előrelépés történjen a zárt fülkék bevezetését illetően. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: