DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Csődközelben az ország, de jöjjön az F1?!

Elképzeltük, milyen szalagcímmel hozhatják le az alább olvasható hírt egyes görögországi lapok, és valami ilyesmire jutottunk... Októberben aláírhatnak Ecclestone-nal a görög szervezők.

Először még 2011-ben merült fel az ötlet, hogy Formula-1-es futamot rendezzenek Európa legnagyobb személyforgalmú kikötőjében, Pireuszban, 15 kilométerre a görög fővárostól. Azóta a DielpisFormula1 projekt képviselői többször találkoztak Bernie Ecclestone-nal és az FIA képviselőivel, s egyelőre úgy tűnik, hogy nem mondtak le arról, hogy megvalósuljon a verseny – az ország roppant nehéz gazdasági helyzete ellenére sem.

A projekt vezetője, Athanassios Papatheodorou az F1WEB.it című honlapnak nyilatkozva elárulta, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak Ecclestone-nal, s Jean Todt FIA elnök is támogatja az elképzeléseket, sőt már a szövetség technikai részlege is megkapta a terveket, hogy elemezhessék a pályára és környezetére vonatkozó elképzeléseket. Most már csak a szeptember 20-án esedékes választásra várnak...

dielpisproject



„Görögország politikai, kulturális és gazdasági szempontból is instabil helyzetbe került az elmúlt években” – ismerte el Papatheodorou. „Felvettük a kapcsolatot a Ciprasz-kormánnyal, ám nemrég új választásokat tűztek ki, így meg kell várnunk szeptember 20-át, sőt a megválasztott miniszterelnöknek ezt követően is időre lehet szüksége ahhoz, hogy végbemenjenek a szükséges jogi lépések, melyek értelmében Görögország októberre készen állhat arra, hogy megkösse az első hivatalos egyezményt Bernie Ecclestone-nal.”

A tervek nem csupán egy utcai pályáról szólnak, hanem sok más létesítményről, így hotelekről, kaszinókról és bevásárlóközpontokról is, melyek összességében egy vonzó futamhelyszínné tehetik Pireuszt. Az elképzelések kétségkívül jól hangzanak, ám a rendkívül nehéz gazdasági és politikai helyzet mellett intő jel lehet a Török Nagydíjnak otthont adó Isztambul Park sorsa is, mely – mint ahogy a pitpass.com cikke felhívja rá a figyelmet – jelenleg használt autók telephelyeként szolgál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: