DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Max Verstappen jövőre bemutatkozik a Toro Rossóval

Megtörténik, amiről már sokan beszéltek, de amit mégis mindenki nehezen tudott elhinni: Max Verstappen, a korábbi pilóta Jos Verstappen fia 2015-re versenyzői szerződést kapott a Toro Rossótól. Az ifjú holland, aki tavaly még gokartozott, jövőre is csak 17 éves lesz, ezzel messze a legfiatalabb F1-es pilótává válik.

Max a gokartból még csak idén lépett fel a formaautók közé, az F3 Európa-bajnokságba, ahol azonnal berobbant, győzelmeket szerzett és jelenleg a második helyen áll a pontversenyben. Ritka kimagasló tehetsége azonnal szembetűnő volt, aminek köszönhetően olyan érdeklődés vette őt körbe, mint ebben a korban talán még senkit az autóversenyzés történetében. Apja segítségével a Mercedesszel és a Red Bull-lal is tárgyalt az utánpótlásprogramhoz való csatlakozásról, és végül múlt héten egyezett meg utóbbi istállóval. Úgy tűnik, már ki is derült, mi volt az alku tárgya, hiszen a fiatal holland rekordsebességgel már jövőre debütálhat a Formula-1-ben a Toro Rosso színeiben, Danyiil Kvjat csapattársaként.

 

"Hétéves korom óta a Formula-1 volt a célom, így ez a lehetőség egy valóra vált álom számomra" - mondta Verstappen, aki jelenleg még 17. életévét sem töltötte be. Az eddigi legfiatalabb versenyző az F1-ben Jaime Alguersuari volt, aki 2009-ben a Hungaroringen mutatkozott be szintén a Red Bull fiókcsapatával.

 



A hírt Helmut Marko jelentette be hétfő este a ServusTV-ben. Az ezt megelőző órában még olyan találgatások kaptak szárnyra, hogy a fiatal holland már a hétvégi Belga Nagydíjon bemutatkozhat, ennyire azonban nem kapkod a csapat, és az első versenyét a jövő évi szezonnyitón ejtheti meg az 1997-es születésű Verstappen. Mindez azt is jelenti, hogy Jean-Eric Vergne-nek nem marad hely a csapatban, így nyolc futama van felkelteni más istállók figyelmét, ha az F1-ben akar maradni 2015-ben is.

 

Max Verstappen lesz a 14. pilóta az F1 történetében, aki apját követően szintén bekerült a sportba. Jos Verstappen 1994-ben a Benettonnal debütált Michael Schumacher csapattársaként és azonnal két dobogót szerzett, ám ezt követően csak kisebb csapatoknál kapott lehetőséget, és 2003-ban 107 nagydíjjal a háta mögött a Minarditól vonult vissza. Azóta fia karrierjét egyengeti, aki a legóvatosabb sejtések szerint is alaposan felülmúlhatja majd a sikereit.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: