DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A történelem tíz legfurcsább Forma-1-es autója - 1. rész

A Bleacher Report összegyűjtötte a tíz legérdekesebb kinézetű Forma-1-es autót a sportág történelmében.

Néha a gyorsaságért cserébe be kell áldozni a szépséget. A teljesség igénye nélkül a BR egy csokorba gyűjtötte a paddockban valaha megjelent legfurcsább, legelképesztőbb és legrondább autókat.

Maki F101

A Maki F101 autóját mintha csak egy űrhajó ihlette volna. A furcsa vonalvezetés annak köszönhető, hogy a lehető legnagyobb biztonságot akarták nyújtani a pilótának. Sajnos azonban 150kg-mal többet nyomott, mint a megengedett maximum, ezért soha nem indulhatott egy futamon sem.



 



 

Eifelland Type 21

Ez az autó először March 721 néven indult, azonban tervezője, Luigi Colani úgy döntött, hogy pár dolgot megváltoztat rajta. Az elkészült kocsi furcsa kinézetűre sikerült, de nagyon gyors volt, annak ellenére, hogy nagyon kevés leszorítóereje volt. Komoly hűtési problémákkal küzdött, sokszor túlmelegedett, és nem is szerzett egy pontot sem a Forma-1-ben, és csupán pár futamon indult.



 

Ensign N179

Az Ensign furcsaságát az adta, hogy úgy nézett ki az autó eleje, mintha valaki egy létrát helyezett volna a pilótafülke felé, vagy napelemmel működne. Nem is aratott nagy sikert, tizenegy futamon indult, abból csak négyen tudott helyezést elérni, és a legelőkelőbb eredménye az volt, amikor 13.-ként ért be a célba.



 

Ferrari F2012

Múlt évben a szabályok miatt minden csapat orrán volt egy törés, de a legrondább orra a Ferrarinak volt. Még Luca Di Montezemolo és Stefano Domenicali szerint is nagyon csúnyára sikerült a F2012, és a teljesítménye sem túl jó, csupán Fernando Alonso hősies küzdelmének volt köszönhető, hogy világbajnoki esélyesek voltak.



 

Arrows A22

Az Arrows A22-re a tervezői egy nagyon furcsa aerodinamikai elemet aggattak a 2001-es monacói nagydíj szabadedzésére. Az FIA rögtön be is tiltotta, hiszen az elem nagyban korlátozta a pilótát a kilátásban, és más okokból is nagyon veszélyes volt ilyet tenni az autó elejére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: