DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Egyéb

A helyes öntözés garantálja, hogy kerted buja édenkert lesz!

A legtöbb ember gyönyörű zöldellő kertről álmodik, amelyben színes virágok teszik az élményt tökéletessé és dúsan termő növények ontják a finom zöldségeket. Azonban mindez nem valósulhat meg a helyes öntözési technika kiépítése nélkül.

https-__www.csome.hu_ - 2023 július - Cikk1



Hiába a sok munka és befektetés, ha nem sikerül megfelelőképpen locsolni a növényeket, akkor rövid időn belül csak száradt kórók fogják várni a nem túl gondos gazdát.

 

Az öntözés kulcsfontosságú!

A csome.hu az öntözőrendszerek tekintetében azt ajánlja, hogy mindenképpen át kell gondolni azt, mekkora kertet kívánunk locsolni, és milyen gyakorisággal. Ha csak egy kis balkonról van szó, akkor nem jelent gondot, hogy locsolókannával kézzel oldjuk meg a növények vízigényét, azonban, ha már friss üde pázsitról, fűszerkertről vagy szabadföldi növényekről van szó, akkor elengedhetetlen egy komplett locsolórendszer kiépítése.

 

A kézi öntözés kellékei

A kézi locsoló mindenképpen elérhető kell, hogy legyen a kertben, ugyanis a vízvételi lehetőségről még akkor is gondoskodni kell, ha beépített locsolórendszerrel rendelkezünk. Ha pedig ez nincs birtokunkban, akkor locsolócső és locsolófejek segítségével kell megoldanunk ezt a feladatot.

A különböző locsolópisztolyok nagyon hasznosak, hiszen általuk irányítani tudjuk a vízsugarat. Beállíthatunk különböző locsolási erősséget, illetve célzott vagy permetező jellegű sugarat. A permetezőfejek szinte apróra bontják a vizet, így permetszerű réteget tudnak a növények felületére juttatni.

Az öntözőfejek segítségével egy nagyobb területet is meglocsolhatunk, a csepegtetőfejekkel pedig a gyökerekhez juttathatjuk el a folyadékot. A fixálható locsolópisztolyokat nem kell kézben tartani, hiszen beállítható, hogy folyamatosan locsoljon.

 

Automata csepegtetőrendszerek

A csepegtetőrendszerek nagy előnye, hogy célzottan juttatják el a folyadékot a növények gyökeréhez, a mikroszórófejek pedig apró cseppeket vagy permetet bocsátanak ki a növény mellett. Ez egy nagyon víz- és energiatakarékos megoldás, hiszen programozható, célzott és nem pazarol.

 

A sprinklerek

A földből kiemelkedő szórófejek nagy területet tudnak megöntözni, hiszen apró cseppekre bontott vízpermetet bocsátanak ki, ezáltal a növények folyamatosan fel tudják venni a folyadékot. Fontos a helyes programozás, így megfelelő időpontban és megfelelő ideig tart a locsolás.

 

Permetező rendszerek

Ezek a berendezések folyékony formában juttatják ki a vizet, olyan esetekben érdemes használni, amikor nagyobb növényeket kell öntözni. Be lehet állítani a permetezés idejét, a vízsugár szögét, de meleg időben még párakapuként is funkcionálhat.

Érdemes a locsolócső végére zárószabályozót szerelni, ezzel szabályozhatjuk a víz mennyiségét, nyomását. 

Ha pedig igazán környezettudatos vagy, akkor szerezz be esővízgyűjtő tartályt, hiszen ezáltal a természet adta lehetőségeket tudod kihasználni, a tartályt pedig könnyen hozzácsatlakoztathatod a locsolórendszeredhez, és ebből a vízből oldhatod meg a locsolást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: