DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Egyéb

Így lehet védekezni a szőlőn megjelenő atkák ellen

Ha a szőlő atkásodni kezd, az komoly probléma. Amennyiben ugyanis csökken az asszimilációs felület, akkor a termésben is komoly kiesés jelentkezhet.

https-csodakertesz.hu - 2023 június - Cikk2



A Csodakertész Barna Faiskolában kapható biostimulátorok ökológiai gazdálkodásban is használhatók. A NeemAzal is ilyen biológiai készítmény, ami a trópusi ním-fa magjának a kivonata. Az ilyen szerekkel hatékonyan lehet felvenni a harcot a szőlő kártevőivel szemben is.

Ezért jelenhetnek meg puklik a szőlő levelén

A szőlőlevélatka és a szőlőgubacsatka sok bosszúságot okoz a szőlőtövek tulajdonosainak. Rendkívül korán megkezdik ezek az élőlények kártékony munkájukat, közvetlenül a fakadást követően. Ráadásul ilyenkor nagyon érzékenyek még a levelek.

A levélatka károsító hatásának eredménye a hajtásrövidülés, az ízközrövidülés. A levélatka jelenlétére utal, ha torzuló leveleket lehet látni a szőlőtöveken. Ezek a torzult levelek a későbbiek során aztán fel is szakadoznak. Szinte kizárólag a fiatal leveleken kártékonykodnak. A vesszők kéregrepedéseiben tudnak áttelelni, így nem lehet tőlük könnyen szabadulni.

A szőlőgubacsatka tevékenységének eredménye, hogy a levél kidudorodik több helyen. Ilyenkor a levél fonákján szöszös foltokat lehet megfigyelni. A gubacsatkák a gubacsokon belül élnek. Ha a fertőzés jelentős, akkor mondhatni össze is tudnak folyni a foltok, a növénynek pedig ezáltal csökken az asszimilációs képessége.

Így lehet harcolni a kártevőkkel szemben

Ha növényevő atkák jelennek meg a szőlő levelén, akkor érdemes beszerezni NeemAzalt. A NeemAzal 0,3 százalékos oldatával pillanatok alatt orvosolható a kialakult probléma. Fontos leszögezni, hogy ez a szer nem pusztítja el az ember számára hasznosnak tekinthető ragadozó atkákat.

Mivel nagy melegben, erős napsütés idején a NeemAzal gyorsan lebomlik, így nyáron körültekintéssel kell a szert használni. Csak hajnalban, még a rekkenő hőség előtt, vagy az esti órákban célszerű a szert permetezni. A 0,3%-os oldat azt jelenti, hogy 10 liter vízhez 30 ml NeemAzalt kell adni.

Ha teheti, hagyjon nyíratlan rétet a kertjében!

Aki kellően nagy területtel rendelkezik, annak célszerű nyíratlan réteket, sávokat meghagynia a kertjében. Hogy miért? Mert ezek élőhelyül szolgálnak a hasznos ragadozó atkák, pókok és olyan rovarok számára, amelyek a kártevő atkák számát szabályozzák.

A ragadozó atkák előszeretettel fogyasztják a szőlőt gyakran támadó levélatkák és gubacsatkák tojásait, lárváit és kifejlett példányait is többek között. Ahhoz, hogy legyen a kertjében ragadozó atka, jól jönnek az ilyen nyíratlan rétek.

Be is lehet telepíteni ragadozó atkákat a kertbe. Hibernált formában lehet ezt megtenni, majd a tél végén, március közepéig lehet a ragadozó atkákat tartalmazó filccsíkokat kihelyezni. A többit a természet már megoldja.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: