DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Érdekességek és hasznos tudnivalók a ginről

Ki tudjuk találni, hogy világviszonylatban hol a legnagyobb a ginfogyasztók aránya? Tudjuk, hogy kinek a tevékenységéhez köthető a manapság rendkívül népszerű italkülönlegesség feltalálása? Illetve ismerjük a Gin & Tonic párosításának eredetét?

A cikkben mind a három kérdésre meg fogjuk adni a válaszokat. Összefoglaljuk tehát azokat az érdekességeket, amelyekkel egy következő társasági esemény apropóján akár el is lehet majd dicsekedni. Következzenek tehát a részletek.

Kinek a nevéhez köthető a gin feltalálása? 

Nem kevés elmélet látott már napvilágot a kérdéskört tekintve. Ugyanakkor minden komolyan vehető feljegyzés azt támasztja alá, hogy először 1550-ben Franciscus Sylvius volt az, aki feltalálta az említett italt.

Korántsem a szórakoztatás jegyében, hanem sokkal inkább gyógyászati célokra. Egészen hosszú út vezetett tehát odáig, amíg például az iDrinks webáruház gin választéka létrejöhetett.

Ami a feltalálás körülményeit és előzményeit illeti, már a középkorban felfigyeltek az ital lelkét adó borókabogyó fertőtlenítő hatására. Hasonlóképp kultiválta a népszerűvé válást annak a ténye is, hogy a borókabogyó a láz csillapításában is kimondottan hasznos.



Honnan származik a Gin & Tonic fenomenális ötlete?

Talán sosem jöhetett volna létre a Gin & Tonic elképesztő ötlete, hogyha nincs a brit katonák indiai jelenléte a 19. században. Ahol bevett gyakorlatnak számított, hogy a brit tengerészeti vezetők ginnel oltották a szomjukat és fokozták a hangulatot.

De a Gin & Tonic ötlete a katonákhoz volt köthető, akiknek minden egyes nap kinint kellett fogyasztaniuk a trópusi malária elkerülésének céljából. Azt a kinint, aminek a kesernyés íze nem valami kellemes.

Szerencsére akadt néhány leleményes brit fegyverforgató, akik a keserű ízvilág ellensúlyozása végett víz, cukor és lime segítségével dobták fel az italt. Innen pedig már csak egyetlen újító gondolat kellett ahhoz, hogy ginnel sikerüljön megbolondítani a fenomenális elegyet.

Világszerte hol a legmagasabb a ginfogyasztók aránya?

Szinte biztos, hogy nem a Fülöp-szigetek jut az ember eszébe a kérdés kapcsán. Márpedig a Fülöp-szigeteken a legmagasabb az egy főre jutó ginfogyasztás globális szinten. Méghozzá nem akármilyen fölénnyel, hiszen iparági becslések szerint egy átlagos filippínó évente 1.4 liter gint iszogat el.

Döbbenetes mennyiség! A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát az Amerikai Egyesült Államok és Spanyolország foglalja el. Náluk már korántsem lehet ilyesfajta meghökkentő adatokról beszámolni.

 

Ami pedig hazánkat illeti, mindenképp felfelé ívelő tendenciát lehet megfigyelni a ginfogyasztást tekintve. Elég csak körbenézni péntek esténként a bárokban és szórakozóhelyeken. Hónapról hónapra egyre többen szeretnek bele a ginek csodálatos ízvilágába.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: