DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Egy skót whisky, amit érdekességek tömkelege leng körül

Nem valószínű, hogy egy-egy skót whisky kapcsán az érdekességek kuriózummal érnek fel. Ellenben akad olyan párlat és manufaktúra is, amely a maga nemében ténylegesen nem hétköznapi. Pontosan egy ilyen példát mutatunk a bejegyzés keretei között. Lássuk is ennek megfelelően a különleges skót whisky részleteit!

 

Nem sok whisky esetében mondható el, hogy egy nő áll a sikerek mögött

Bizonyára jól ismert a mondás, miszerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Jelen esetben sincs ez másként, holott egy whiskyt igyekszünk taglalni. Ahol sok minden történt köszönhetően a blendelési szakértőnek, Dr. Kirstie McCallum-nak.

Többek között az iDrinks szeszes ital kínálatában is akad szép számmal olyan darab, amelyeknek a létrejötte és tökéletesítése bizony hozzá kapcsolható. Nem is akármilyen nívót biztosítva, ezt gyorsan hozzá kell tenni.

Az egyébként Glasgowból származó hölgy eredetileg kémikusi pályára tört. Aztán, miközben állást keresett, valahogy egyre jobban elmélyedt a whisky világában. Nem tudott parancsolni az érdeklődésének, olyannyira elbűvölték a skót whiskykészítés ősi hagyományai, maga az iparág, miközben az ital ízlelése sem állt távol tőle.

Már elárulhatjuk, hogy a Glen Turner whiskyről van szó

Amely kapcsán maga a megalakulás sem feltétlenül hétköznapi. Minden onnan indult talán, amikor 1969-től a francia prémium vállalatnak számító La Martiniquaise együtt kezdett dolgozni a Glen Turnerrel.

A gyártó nemzetközi sikertörténete legalábbis ettől a ponttól kezdve rajzolódott ki látványosan. Olyannyira, hogy az azóta cégcsoporttá formálódott manufaktúra 2004-ben leányvállalatként hozta létre a First Blending Companyt.

Amely nem más, mint egy fenomenális 28 hektáros komplexum az edinburghi Bathgateben. Mintegy 20 mérföldnyire Nyugat-Edinburghtől. Ahol lázas munka folyik jó eséllyel ebben a pillanatban is, hogy nekünk italkedvelőknek mindig jobb és jobb italkülönlegességek kerülhessenek a poharunkba.

A Glen Turner whisky érdekességei

Különös, hogy Glen Turner még az egyébként legendásan sokszínű skót whiskyiparban is kuriózummal ér fel. Abban a tekintetben, hogy gyakorlatilag egyetlen helyszínen történik a desztillálás, az érlelés, a blending és a palackozási tevékenység. 

Mindezt ráadásul nem akármilyen volumenben sikerül abszolválni. Beszédes adatnak számít például, hogy a cég évente közel 25.000 liter tiszta alkoholt gyárt le sikeresen. Azzal a nem elhanyagolható tényezővel, hogy a mennyiség még csak véletlenül sem megy a minőség rovására.

Mi mást is mondhatnánk, minthogy bátorítsuk a kedves olvasót a Glen Turner whisky kóstolására. Annyit megígérhetünk, hogy nem akármilyen ízélménynek ígérkezhet mindez.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: