DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Fontos szempontok a nappali esztétikus megvilágításához

A nappali megvilágításának szemre is tetszetős kivitelezése jelentősen hozzá tud járulni a helyiség kellemes összhatásához. A kialakítás során egyaránt érdemes figyelmet fordítani a térvilágításra, valamint a kisebb funkciós fényforrásokra is.

Ebben a bejegyzésben érdekes és jól hasznosítható ötletekkel szeretnénk támogatni a nappali megvilágítása kapcsán a tervezés folyamatát.

Természetes fényből sosem elég

Alapvetően minél világosabb egy adott helyiség, minél több természetes fény éri, annál inkább komfortosan érezhetik benne magukat az ott tartózkodók. Ez az állítás kifejezetten igaz egy olyan multifunkciós tér kapcsán, amilyet a nappali kínál.

Kevés olyan hely létezik ugyanis a lakáson belül, amelynek ennyire sokoldalúnak célszerű lennie. A nappaliban kerül sor ugyanis a nagy családi beszélgetésekre, itt történik a házi feladat közös megírása, ide gyűlik össze a család egy izgalmas film kedvéért, és a hozzánk érkező vendégeket is ebben a helyiségben kínáljuk hellyel.

 www.alkonylampa.hu - 2019 november - Cikk6



Természetes fényből tehát sosem elég a nappali esetében, mert így érezheti magát kivétel nélkül mindenki otthonosan.

Fontos szempontok a nappali esztétikus megvilágításához

A nappali megvilágításának tervezése során célszerű kombinálnunk az általános térvilágítást a kisebb funkcionális fényforrásokkal. Ez a fajta kombinált megoldás lehetőséget kínál ugyanis majd a gazdaságos működtetésre.

Ami a tér megvilágítását illeti, manapság ehhez már nemcsak a klasszikus csillárok állnak a rendelkezésünkre. Használhatunk akár beépített spotokat, led fényforrásokat, falikarokat vagy éppen különféle függesztékeket is.

Ha mindenképp szeretnénk a csillároknál maradni, akkor a klasszikusnak számító gyertyára hajazó kialakítás mellett azok a modernebb változatok is szóba kerülhetnek, amelyek a letisztult formaviláguknak köszönhetően egészen egyedi hangulatot varázsolhatnak a helyiségbe.

Persze ne feledkezzünk meg a funkcionális fényforrásokról sem. A nappaliban jó eséllyel kaphat helyet egy stílusos olvasólámpa vagy állólámpa az Alkonylámpától, emellett pedig külön világítást lehet beépíteni az ülőgarnitúra környékére vagy éppen az étkezőasztal fölé is.

Nyugodtan vigyük bele a saját személyiségünket, preferenciánkat

Természetesen a nappaliban kivitelezett világítás akkor fog a leginkább megfelelni a céljának, ha a leginkább illeszkedik az ízlésünkhöz és a preferenciáinkhoz. Ha nem szeretnénk kompromisszumokat kötni, akkor adott esetben belső építésszel is konzultálhatunk a leginkább optimális megoldások megtalálása érdekében.

Inspirációként egész bátran körbenézhetünk akár a hazai, akár a külföldi tematikus oldalakon is, emellett pedig az otthonnal kapcsolatos magazinokból is számtalan ötletet meríthetünk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: