DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

A feleségek régen szerves részei voltak az F1-es csapatoknak

Bár az utóbbi években megszaporodtak a nők a bokszutcában - tíz csapatfőnökből kilenc hölgy, ahogyan a sajtófőnökök nagy része is -, sokaknak még mindig a rajtrácslányok jutnak eszébe az F1 és a gyengébbiknek mondott nem kapcsolatáról. Ám nem volt ez mindig így.

Üdítő látni, hogy a Forma-1 már nem csak a férfiak sportága, hiszen nem csak a fentebb említett pozíciókban találhatóak nők, hanem a csapat életének többféle területén. 40-50 évvel ezelőtt azonban a pilóták feleségei és barátnői is szerves, már-már elengedhetetlen részét képezték a csapatoknak – ahogyan Jackie Stewart is rámutatott egy nemrég adott interjújában.



A skót 1962-ben, tehát még F1-es sikerei előtt házasodott össze Helennel, akihez mind a mai napig hű maradt. „Az aktív éveimben a pilóták barátnői és feleségei állították össze az köridők listáját” – nyilatkozta Stewart a Reuters újságírójának, Alan Baldwinnak. A hölgyek a célegyenes mellett állva, stopperórával mérték kedvesük idejét, amit folyamatosan lejegyeztek. Stewart szerint felesége mestere volt ennek a tevékenységnek. „Képes volt a másodperc törtrésze alatt megmérni mind a 26 autó idejét – minden körben. Ken Tyrrell és a többi csapatfőnök csak a lista végén állt.”

Amíg Stewart manapság kitűnő egészségnek örvend, és rendszeresen ott van az F1-es futamokon, a 76 éves Helen időskori demenciában szenved. Férje mindent megtesz azért, hogy felesége megfelelő kezelést kapjon, más nagy-britanniai híreségeket sarkallva az adakozásra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: