DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
Egyéb

Range Rover – Így kell szülinapot ünnepelni!

Hihetetlen? Majdnem. Origami hídon hajtott át egy Range Rover.

rangeroveranniversary4



Bár az origami egy tradicionális japán művészet, a Range Rover pedig egy angol-indiai autómárka, hol máshol is ünnepelhették volna meg stílusosan a márka 45. születésnapját, mint Kínában. Ebből persze jól látszik, hogy mennyire fontos az ázsiai piac!

rangeroveranniversary3

Azzal talán nem árulunk el titkot, hogy a Range Rover ezalatt a 45 év alatt a prémium terepjárók királynőjévé nőtte ki magát. Egy „valamirevaló” nemes ember garázsából nem is hiányozhat egy-két példány, és természetesen a hollywoodi celebek is szépen rákaptak már a luxusterepjárók ízére. Ennek köszönhető, hogy az egykor kemény terepjárásra is alkalmas Range mára egyfajta társadalmi értékjelzővé vált.

rangeroveranniversary5

Ebben az évben már 45 éves a Range, vagyis belépett a szép férfikorba. Ennek megünneplésére a kínai Suzhou városában egy 5 méteres papírhidat építettek, mégpedig ragasztó és szögek használata nélkül. Kereken három napig dolgoztak az építményen egy angol gyár prémium minőségű papírját felhasználva. Amikor elkészült a brit márka fő instruktora bepattant egy Range Rover Vogue SCV6 volánja mögé, és… a 340 lóerős autó a 8 sebességes automata váltó segítségével nagyon óvatosan, majdhogynem lépésben haladt fel a szó szoros értelmében papírvékony hídra, majd megállt a tetején. Utána folytatta útját és minden probléma nélkül átért ezen a mérnöki mesterművön.
rangeroveranniversary1Ne felejtsük el, hogy egy 2.5 tonnás autóról van szó, ami ráadásul alig több mint hét másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. A híd tervezője egyébként Steve Messam volt, aki a sikeres produkció után azt nyilatkozta, hogy ez az erőpróba fényesen bizonyította, hogy megfelelő mérnöki szakértelemmel felvértezve még egy olyan vékony alapanyagból is, mint a papír, csodálatos szerkezetek lehet építeni. Ez a híd pontosan úgy feszegeti a mérnöki munka határait, ahogyan azt a Range Rover is teszi. Mit is tudnánk ehhez hozzátenni: boldog születésnapot!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: