DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 29. szerda
Egyéb

FIAT 124 Spider - Ügyes húzás

Japán megbízhatóság, olasz dizájn és szív – a FIAT új kétüléses roadstere verhetetlen ajánlatnak tűnik. Az új 124 Spider Los Angelesbe érkezett.

fiat124spider



Az olasz roadster le sem tagadhatná a japán rokonságát. Minek tenné, hiszen a FIAT egy igazi sikermodell receptjét „nyúlta le” a Mazdától, majd fűszerezte meg olasz ízekkel. Elsőre verhetetlen kombinációnak tűnik.

fiat124spider06

Ráadásul egy igazi klasszikus inspirálta az újkori 124 Spider tervezőit, a kettéosztott hűtőmaszk láttán nincs olyan autórajongó, akinek ne ugranának be az eredeti modell vonásai. A klasszikusan hosszú gépháztetőt szintén megbolondították az olaszok, a múltidéző stíluselemek remekül keverednek a modern technikával és a japán génekkel, például a kerek fényszórót mintázó nappali LED-ekkel.

fiat124spider05

A kétüléses roadster utastere ugyanakkor alig változott a Mazda MX-5-höz képest, a lakberendezők egyszerűen csak átcímkézték a volánt, illetve átnevezték az infotainment rendszert. De sebaj, hiszen a Miata igen jól néz ki belül, és két embernek kényelmes, a vászonteteje pedig pofonegyszerűen használható, úgyhogy a FIAT-nak is garantáltan megteszi.

fiat124spider02

A FIAT 124 Spider szíve azonban ízig-vérig olasz, a motorháztető alatt egy 1,4 literes, 160 lóerős turbómotor lakik, melyhez hatfokozatú manuális vagy automataváltó társulhat. Ráadásul a kettős keresztlengőkaros első és a multilink hátsó tagokból álló futómű és hátsókerék-hajtás szórakoztató vezetési élményt ígér. A 124 Spider első 124 példány az Egyesült Államokban kerül eladásra, méghozzá egy különleges – Prima Edizione Lusso – változat formájában. A sorszámozott, Azzurro Italia fényezésű olasz modell áráról azonban egyelőre nincsenek információink.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: