DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Egyéb

Az új Octavia RS Goodwood-ban mutatkozik be

Az új Skoda Octavia RS az idei Goodwood Festival of Speed sztárja. 2013. július 10-én, e legendás motorsport esemény előestéjén a Skoda bemutatja az új kompakt sport modelljét a versenypályán és azon kívül is. Minden idők leggyorsabb Octaviája a legújabb modell a vállalat történetének eddigi legnagyobb modelloffenzívájában. Az Octavia RS/Octavia Combi RS harmadik generációja erőteljes és gazdaságos motorjaival, karakteres megjelenésével és innovatív technikájával kelt mély benyomást.

"Az új Octavia RS tömény érzelem és a Skoda Octavia erejét jeleníti meg az úton. Ebből a szempontból Goodwood tökéletes helyszín, hogy minden idők leggyorsabb Octaviája bemutatkozzon"- jelentette ki Prof. Dr.h.c. Winfried Vahland, a Skoda elnök-vezérigazgatója. "Több mint 100 000 motorsport rajongó, az autózás tradíciója és a lelkesedés, mindez együtt alkotja Goodwood báját. Az új Octavia RS ennek a motorsportfesztiválnak a fénypontja lesz"- mondta Vahland.

Az RS a Skoda Octavia sorozat csúcsmodellje és mindeddig a legerősebb példánya, amely kézzel fogható bizonyítékot ad a márkának a motorsport területén megszerzett szakértelméről. A Skoda már 112 éve bizonyítja sikereit a világ legnehezebb pályáin, amint arról az 1977-es Monte Carlo Ralin aratott győzelme, valamint az Interkontinentális Rali-bajnokságban (IRC) elért sikerek is tanúskodnak.
2010-2012 között aratott három, egymást követő győzelme és a 2009 óta elért 27 egyéni győzelme a Skoda-t az IRC legsikeresebb márkájává tette. Mindezen felül a márka az Európai Rali Bajnokságban (ERC), az Ázsiai-Csendes-Óceáni Rali-bajnokságban (APRC) és hat nemzeti rali bajnokságban szerzett első helyezése révén 2012 az egyik legsikeresebb éveként vonult be a Skoda motorsport történelmébe. A teljesítményről tanúskodó adatok és számok tekintetében az Octavia RS és az Octavia Combi RS új mércét állít a sportos középkategóriában.



Az új Octavia RS álló helyzetből 6,8 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, a 162 KW (220 LE) 2.0 TSI benzinmotoros, manuális sebességváltós változat csúcssebessége 248 kilométer/óra. Az Octavia RS második generációjával összevetve az új motor magasabb teljesítményszintje mellett akár 19 százalékkal kevesebb üzemanyaggal is beéri. Az új elektromechanikus szervokormány progresszív karakterisztikájával egyszerre biztosít pontosabb irányíthatósági tulajdonságokat és fokozott agilitást. E technikának köszönhetően a vezető már kisebb kormánymozdulatokkal is elérheti a kívánt kanyarodási sugarat, így a szűk fordulókban kevesebb kormányforgatás szükséges.

Az új változat az új Skoda Octavia minden kiemelkedő erényét hordozza: a legmagasabb fokú funkcionalitás, bőséges térkínálat, csúcsszínvonalú biztonság, a legkorszerűbb vezetői segédrendszerek a biztonság és a kényelem terén, valamint számos "Simply Clever" megoldás, mint például a tanksapka fedelébe rejtett jégkaparó vagy a láthatósági mellény vezetőülés alatti tárolórekesze, valamint rendkívül kedvező ár/érték-arány. Az új Skoda Octavia RS az európai piacokra várhatóan júliusban érkezik meg, elsőként Nagy-Britanniában. Magyarországon az új Octavia RS előértékesítése már elkezdődött, a 2.0 TSI 220 LE alapára 7.831.670 Ft, minden RS modell árából most 600.000 Ft bevezetési kedvezmény jön le. Az első modellek augusztusban érkeznek a márkakereskedésekbe.

A sebesség és a stílus egyaránt megjelenik az új Skoda Octavia RS formavilágában. Elejét - a Skoda RS-emblémát hordozó - karakteres hűtőrácsa, az egyéni méhsejt-mintájú rácsozattal fedett légbeömlő nyílások, az új RS-lökhárító, illetve a ködfényszórók és a LED-technikájú nappali menetfénnyel kiegészített új, széria bi-xenon fényszórók kreatív összjátéka határozza meg.

Oldalnézetében e modell alacsonyabb, mint az alap Octavia. Az Octavia RS új 17, 18 illetve 19 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsái különösen sportos megjelenést kölcsönöznek számára. Az autó hátuljának alsó felét az erőteljes megjelenésű, fekete diffúzor uralja, széles fényvisszaverő csíkjával. Ezen elemek az új Octavia RS éppoly meghatározó motívumai, mint két nagyméretű, trapéz-alakú kipufogó-végcsöve. A hátsó lámpatestek már alapkivitelben LED-technikával készülnek, s a márka karakteres C-alakzata jellemzi őket. Ne feledkezzünk meg a hátsó légterelőről sem, amely a Combi RS esetében a tetőn kapott helyet.

Az új Skoda Octavia RS utastere sportos, fekete árnyalatú. Az első ajtók belső kilincsei környezetében új hangulatvilágítás működik. Az alapkivitel a vezető és az első utas számára új fejlesztésű RS-sportüléseket és perforált bőrrel bevont, sportos háromküllős kormánykereket tartalmaz. A váltókart és a kézifékkart ugyancsak bőr borítja, a küszöblécek és a pedálok anyaga pedig rozsdamentes nemesacél.

1993 óta a Goodwood Festival of Speed egy különleges tisztelgés a motorsport előtt. A verseny mellett, mely egy 1.7 kilométeres hegyre emelkedő szakasz valójában a minden korból származó verseny- és sportautókon, verseny motorkerékpárokon és rali autókon van a hangsúly. 2007 óta a raliautók számára szervezett versenyre a rali pályán kerül sor. Az új Octavia RS július 10-én Goodwoodban mutatkozik be első alkalommal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: