DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Egyéb

Az új Mazda3 - 2013

Az új Mazda3-mal egy időben mutatkozik be a Mazda új egységes beltéri koncepciója. Az átgondolt Zoom-Zoom elrendezéssel a vezető és utasai olyan, különlegesen kialakított területeket kaptak, amelyek stresszmentes utazást és megnyugtató, pihentető környezetet biztosítanak, ugyanakkor lehetővé teszik a zavartalan kommunikációt a fedélzeten tartózkodók között.

A kívülről kompaktnak tűnő beltér valójában lenyűgözően tágas: minden paraméterében a kategória élvonalába sorolható, vagy egyenesen a legjobbnak számít. Az ízlésesen kialakított térben minden kezelőszervet úgy helyeztünk el, hogy azokat a lehető legkényelmesebben és legbiztonságosabban érhessék el az utasok. Ilyen az Active Driving Display, a legfontosabb menetadatokat közvetlenül a vezető látóterébe kivetítő head-up display; vagy a forgatható központi vezérlőegység, amelyet úgy dolgoztunk át, hogy segítségével a vezető a nélkül vezérelhesse a szórakoztató és információs funkciókat, hogy le kellene vennie tekintetét az útról.

Ami a kapcsolatokat illeti, az új Mazda3 fedélzetén debütál a márka konnektivitási koncepciója, amelynek révén a modell a kategóriában az elsők között kínál online szolgáltatásokat. A Mazda számára ez a kezdeményezés is annak az átfogó törekvésnek a része, hogy autóit minden területen vonzóbbá tegye - beleértve például a különösen finoman nyíló ajtókat, vagy a minimálisra csökkentett illesztési hézagokat. Ha a Mazda3 szerelem első látásra, a modell részletekbe menő, gondos kidolgozottsága a hosszan tartó, elmélyült kapcsolat záloga.



A KODO sikertörténete

A Mazda mindig is arra törekedett, hogy autóit érzelmekkel töltse meg. Az évek során a vállalat folyamatosan tökéletesítette autóinak formanyelvét, melynek köszönhetően egyre több ember vonzódott a márkához. Ezt csak erősítették azon modellek, melyek az idők folyamán ikonikussá váltak: pl. a Cosmo Sport, az RX-7 vagy az MX-5.

Ezek a gyökerek táplálták a Zoom-Zoom generáció megszületését, 2002-től következetesen sportos megjelenéssel ruházták fel a Mazda teljes modellkínálatát, kezdve az első generációs Mazda6-tal. Az ezt követő években a Mazda modelljein egyre hangsúlyosabban jelentek meg a vizet, a szélfútta homokot, az olvadt lávát, vagy egyéb, mozgó természeti jelenséget megtestesítő karaktervonalak.

Az új generációs Mazda modellek "KODO - A Mozgás Lelke" formanyelve ezen fejlődési irányok természetes evolúciójának tekinthető. A KODO gyorsabb, erőteljesebb, markánsabb: a mozgás összeszedett, dinamikus érzetét kelti.
Az állatvilágban tapasztalt erőből és szépségből táplálkozó KODO olyan forrásokból merít ihletet, mint például a gepárd, amely egész testét rugóként megfeszítve képes hatalmas mozgási energiát felszabadítani, miközben mindvégig megőrzi kecsességét és ügyességét. Mindez szokatlanul érzelemgazdaggá teszi a KODO-t, amely mintha annak a pillanatnak a lenyomata volna, mikor a felhalmozott energia felszabadul; azt a feszültséget testesíti meg, mikor a helyzeti energia mozgásba csap át. Ezen élmény hatása alatt teremtettek a Mazda formatervezői olyan autókat, amelyek túlzás nélkül magukkal ragadóak és megindítóak - érzelmi és fizikai síkon egyaránt.

KODO modellek napjainkig

A KODO, amellyel először 2010-ben találkozhattunk a Mazda SHINARI négyajtós kupé-tanulmány formájában, majd egy évvel később a Mazda MINAGI szabadidőjármű-koncepcióval tért vissza, 2012-ben lépett sorozatgyártásba a Mazda CX-5 révén. A Mazda töretlen népszerűségnek örvendő, első kompakt szabadidőjárműve túlzás nélkül új korszakot nyitott a márka életében: a KODO formáit magán viselő autó a márka forradalmi SKYACTIV technológiájának első megjelenése volt.

Akárcsak a MINAGI, a Mazda TAKERI tanulmány (amely a SHINARI idomait egy középkategóriás limuzin formavilágára képezte le) is előrevetített egy közelgő szériamodellt - ebben az esetben a vadonatúj Mazda6-ot, a KODO lényegének lenyűgöző interpretációját, amely 2013 elején lépett piacra.

Ezúttal a Mazda tervezői a díjnyertes modellek formatervét egy sportos, alsó-középkategóriás jármű arányaira és méreteire vetítették, így létrehozva a vadonatúj Mazda3-at. Az új modell kifinomult formaterve és ritmusos egyensúlya hatalmas, felszabadulni vágyó teljesítményről tanúskodik; a KODO legfrissebb megtestesülése késlekedés nélkül magával ragadja a szemlélőt, és pozitív reakciókat vált ki belőle.

A KODO központi elemei

A Mazda modelljeit a konvencionális formatervektől markánsan elhatároló KODO kellő mozgásteret ad a tervezőknek ahhoz, hogy minden egyes modellt saját, egyéni személyiséggel ruházzanak fel, miközben megőrzik jellegzetesen Mazdás megjelenésüket. A vitalitás és agilitás jellegzetes hatása számos alapvető formajegyben nyilvánul meg:

Jellegzetes szárny-motívumú hűtőmaszk: a Mazdaúj generációs "családi arcvonása" a hűtőmaszk alól kiindulva a fényszórókon át a karosszéria oldalán végighúzódó, markáns karaktervonalakig tart, és ezzel álló helyzetben is a mozgás érzetét kelti.

Masszív, erőteljes kiállás: a KODO a szökellni kész ragadozó, a rajtgépen várakozó rövidtávfutó felgyülemlő energiáját fejezi ki. Ez a jellegzetes testtartás jelenik meg az összehúzódó, hátul összpontosuló utastérben, amelyet erősen döntött szélvédőoszlopok, a merészen kiemelkedő kerékíveket kitöltő, nagyméretű kerekek, szélesebb nyomtáv, valamint minimális túlnyúlásokat engedélyező, nyújtott tengelytáv ír körül.

Jellegzetes fényszórórajzolat: Akárcsak az új Mazda6 esetében, az új Mazda3 fényszórói eltökéltségről tanúskodó szempárként tekintenek előre. A LED-ekkel felszerelt fényszórók fényvezető gyűrűi a doblemezek felé tartanak, és a jellegzetes hátsó lámpatestekkel együtt erőt, sebességet és stabilitást sugároznak.

Plasztikus karosszériaidomok: A KODO harmonikus idomai és felületei attól függően más és más benyomást ébresztenek a szemlélőben, hogy honnan tekintünk rájuk, és merről esik rájuk a fény. A Mazda formatervezőinek mesteri tudását dicsérő felületek így szinte átmenet nélkül, folyamatosan változtatják megjelenésüket. A hatás szinte természetes kiegészítői a különlegesen kialakított színárnyalatok, mint pl. a Soul vörös metálfény, amelyek felvillanyozó szépsége szüntelen ihlet forrása.

A KODO funkcionális formaterve

A Mazda összes új modellje következetesen a KODO dizájnt tolmácsolja, amely a Mazda márkától elválaszthatatlan sportos, büszke karakterrel ruházza fel őket. Ráadásul ezek a formák funkcionálisak is, amint azt a következő példák is mutatják.

Aerodinamika: A KODO formái minimális légellenállást keltenek,ezért a Mazda összes új generációs modellje kategóriaelső közegellenállási együtthatóval büszkélkedhet, ami az üzemanyag-fogyasztás további csökkentését teszi lehetővé.

Ergonómia és utastéri komfort: A széles, erőteljes kiállás és a nyújtott tengelytáv révén a tervezők a kompakt külső méretek ellenére is nagyobb belső teret alakíthatnak ki. Ezáltal olyan pontokon is tökéletesíthették a kialakítást, mint a pedálrend, vagy a vezetői környezet elrendezése. Mindez nem csupán könnyebbé, de élvezetesebbé is teszi a vezetést; miközben a hatalmas beltér az utasok számára is több kényelmet kínál.

Biztonság: A hátrafelé nyújtózó utascella és a döntött A-oszlop jobb kitekintést tesz lehetővé, ami nagyban javítja a jármű aktív biztonságát.

A KODO modellek nem csupán figyelemfelkeltőek: tökéletes egyensúlyt képesek teremteni egymásnak ellentmondó erők között. Egyediek - pont, mint a bennük alkalmazott, hagyományokkal szemben menő SKYACTIV technológia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: