DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

Trükkös lopások - Intelliguard: A védelem

Az interneten több városi legenda is kering az autólopások legkülönfélébb módjairól. Egy ilyen történetet osztunk meg olvasóinkkal kihangsúlyozva, hogy ez mind megtörtént eseményeken alapuló sztori. Az ilyen esetetkből tanulni lehet és kell is mindenkinek, aki nem akarja abban a helyzetben találni magát, hogy autója nem áll ott, ahol előzőleg hagyta.



Ezeket a történeteket nem légből kapta a szerkesztőség és nem is egy internetes blogon talált rájuk. Marosi Zoltán, a GSM Protect Kft. ügyvezető igazgatója rendszeresen találkozik olyan emberekkel, akiknek autóját ellopták, így első kézből értesül a legfurább történetekről is.

"A tolvajok számára nincs akadály, ha valamit nagyon el akarnak lopni, el is fogják. Ez főleg akkor történik meg, ha a kiszemelt járművet vissza is akarnak forgatni a forgalomba. A lényeg, hogy már előre van valamilyen papírjuk egy bizonyos színű és típusú autóhoz. Ilyenkor még az sem jelenthet akadályt, ha zárt udvaron, vagy garázsban parkolnak vele. Emellett vannak különböző praktikák is, melyekről sokan azt hiszik, hogy csak városi legendák. Ilyen az is, ami bevásárló központok parkolóiban divat. A tolvajok általában hölgyeket néznek ki maguknak. Megvárják, míg visszatér a vásárlásból és beül az autóba. Beindítja a motort, a retikült pedig általában az anyósülésre teszik. A mellette parkoló lesötétített autóból ekkor feltűnés nélkül kiszáll egy ember és egy cédulát tesz a hátsó szélvédőre. Mikor az áldozat kiszáll, hogy megnézze mi az, hirtelen bepattannak az autóba és elhajtanak vele táskával, tárcával, telefonnal."

"Ilyenkor lehet jó megoldás az Intelliguard, mely ezt követően egy telefonhívásra leblokkolja a motort, mégpedig úgy, hogy üzemanyag kifogyást szimulál. A rendszer is tudja hívni a tulajdonost, amennyiben egy parkoló házban meghúzták a magára hagyott autót, vagy betörték az üvegét, esetleg rá is indítottak a motorra. Nem riaszt, csak hívja a tulajt. Volt arra is példa, hogy a benne lévő jeladó megadta az eltulajdonított jármű pontos helyzetét, de egy 30 garázsból álló sorhoz vezetett, aminek mindegyikét a rendőrség nem ellenőrizhette. A tulaj egy hívással hang és fényjelet kért a rendszertől, aminek segítségével kiderült, melyik garázsban parkol az ellopott autó. Minden tekintetben hasznos berendezés, még a központi zárat is rá lehet csatlakoztatni a telefonra, ha esetleg bezárnánk a kulcsot az autóba" - fogalmazott Marosi úr.

Bizonyos, hogy sokak fejében megfordult már, hogy hatékony védelemmel lássa el gépjárművét a lopások ellen. A zárak és a riasztó sok esetben nem elegendő, hiszen különböző és állandóan újuló praktikákkal folyamatosan kijátsszák ezeket a rendszereket. Az Intelliguard alapja a gépjárműbe telepített miniszámítógép, mely a világ valószínűleg legkisebb ilyen célra rendszeresített webszervere. Nem csupán nyomkövetést végez, de lehetőséget biztosít arra, hogy egyéb, a működéssel kapcsolatos információk is felügyelhetővé váljanak vagy akár távolról, a telefonunkon keresztül, szóbeli információk alapján avatkozzunk be a gépjármű működésébe, így akár leállítható egy ellopott autó is.

További információkat a: https://gsmprotect.hu címen találhatnak kedves olvasóink!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: