DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Egyéb

32 évig várta gazdáját a Wartburg

Háromszázadik alkalommal sorsoltak autót a gépkocsinyeremény-betétkönyv tulajdonosok között, érdemes hát visszatekinteni a több mint ötven éve működő konstrukció történelmére, amelyben számos érdekesség akad. A 90 ezernél is több kisorsolt autó közül több mint 700gépkocsi- illetve annak ellenértéke -még ma isgazdájára vár. A legtovább eddig egy 1975-ben megnyert Wartburg várta tulajdonosát.Nyertese csak 2007-ben vette át az autó akkori értékét.

Nem sokkal a konstrukció 1961-es indulása után, 1965. augusztus 20-án egy másik, szintén Wartburg típusú gépjárművet sorsoltak ki a gépkocsinyeremény-betétkönyv aktuális húzásán. A tulajdonos nem jelentkezett a nyereményért - azóta sem. Ma már természetesen nem a slusszkulcsot, hanem az autó - akkori - értékét kapná meg. Még nála is figyelmetlenebb az a betétkönyv-tulajdonos, aki már kétszer is nyert, 11 év különbséggel, mégsem jelentkezett a nyereményautókért.

Trabanttól Mercedesig

Korábban szinte kizárólag a vágyott Trabantot, Wartburgot, Skodát, Moszkvicsot guríthatták haza a nyertesek, illetve - ritkán ugyan - néha nyugati autó, így BMW Limousine vagy éppen Renault 4L is került magánkézbe. A rendszerváltást követően a régebbi típusokat újak váltották, Rover és még VW Beetle is nyerhető volt, sőt számos alkalommal a hazai autógyárakból kigördülő Suzukik és Opelek kerültek a nyertesekhez. Manapság a Toyota és Chevrolet típusai adják az évi több mint 140 autó zömét, a negyedéves extra sorsoláson pedig Kecskeméten gyártott B-osztályú Mercedesek kerülnek a kalapba.

Érdemes tehát nyomon követni a havi és a negyedévente tartott extra sorsolásokat is.

Karácsonyra és ballagásra is adják

2011 óta gépkocsinyeremény-betétkönyvet nem csak saját névre lehet váltani, hanem ajándékként is adható, így karácsonykor, a tavaszi ballagási és érettségi időszakban, valamint a nyári esküvői szezonban érezhetően élénkül, duplájára nő az értékesítés. Az ajándékötletnek sem utolsó betétkönyv évtizedeken keresztül havonta esélyt jelent egy vagy több autóra, de a türelmetlen tulajdonosok névértéken bármikor be is válthatják a betétkönyvet. Az 5, 10, 20 és 50 ezer forintos címletű betétkönyvek a családi költségvetés számára is barátságos megoldást kínálnak. A betétek nyerési esélye a címlet értékével arányosan növekszik: a legnagyobb, 50 ezer forintos címletnek tízszeres nyerési esélye van.

Az elmúlt 52 év alatt több mint 90 ezer nyertes örülhetett az új autójának, vagy ellenértékének. Sőt akad olyan is közöttük, akinek eddig már öt alkalommal kedvezett a szerencse.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: