DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
Egyéb

1350 lóerővel jön a Veyron-verő

Jó ideje nagy volt a csend a Bugatti Veyron konkurenseként beharangozott SSC Tuatara körül, de a napokban kiderült végre, hogy mikor és mennyiért érkezik az új amerikai szupersportautó.

A Washington állambeli SSC egy apró műhely, ahonnan eddig - a formavilága miatt többször kritizált és pokolian erős - Aero modellek kerültek ki. Az Aero utóda a Tuatara lesz, amiről már két éve híreznek, és úgy tűnik, eljött az ideje a váltásnak.

A Tuatara eredetileg egy új-zélandi gyíkféle neve, amely arról híres, hogy minden más állaténál gyorsabban fejlődik a DNS-e. Hogy ez miként fejezi ki a végsebességi rekord hajszolásának vágyát nem tudni, mindenesetre az SSC-nek nem titkoltan ez a célja vele.



A leggyorsabb közúti autó cím egyelőre a Bugattié. A presztizs értékű rekordot a franciák a Veyron Super Sporttal szerezték meg, amely elméletileg 431 kilométer per/órás sebességre képes. Alan Leverett, az SSC cégvezetője szerint új autójuknak ez nem jelent különösebb kihívást, hiszen a Tuatara körülbelül 444 km/órás tempóig fog gyorsulni.

Az amerikaiak új büszkeségét nem kevesebb, mint 1350 lóerő hajtja majd. Ezt egy 6,9 literes, duplaturbós V8-assal érik el, amelynek a legnagyobb forgónyomatéka 1733 Nm.

Az üzem hamarosan további részleteket árul el a Tutaráról. Azt mindenesetre már most tudni, hogy első megrendelői leghamarabb ez év decemberében kapják meg autóikat. Kiderült az ára is, ami kereken 1,3 millió dollár (306 millió forint).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: