DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Egyéb

Harmincmillióért tiéd a leggyorsabb

Úgy tűnik, a Lotus Elise-nek hét élete van. Az évek során gyúrtak belőle Opel Speedstert, Tesla Roadstert, Hennessey Venom GT-t, hogy csak párat említsünk. És még mindig nincs vége: a legújabb inkarnáció a Detroit Electric SP:01.

Az SP:01 lényegében ott folytatja, ahol a Tesla Roadster abbahagyta. Teljesítménye ugyan kicsit alatta marad, 150 kilowattot tud, ami lóerőre fordítva 201-nek felel meg, viszont 249 km/h végsebességével ő most a leggyorsabb tisztán villanyhajtású autó. Gyorsulási adata sem rossz, álló helyzetből 3,7 másodperc alatt eléri a százat, ami elsősorban meglepően alacsony, 1100 kiló alatti súlyának köszönhető. A Teslához képest közel kétszáz kilóval kisebb tömeg a szénszálas erősítésű műanyagból készült karosszériára, illetve a modernebb akkumulátorra vezethető vissza, amely 37 kilowattos kapacitásával közel 300 kilométerre elég energiát képes tárolni, ha hihetünk a gyártónak. A tankolás gyorstöltővel 4 óra húsz percbe, normál konnektorról 8 órába telik.

Külön érdekesség, hogy az SP:01-hez nem csak kétsebességes automatát, hanem négygangos kézi váltót is lehet rendelni. Még ha igazából nem is lenne szükség rá, a Lotus Elise-alapú villanyautó vezetését lehet, hogy élvezetesebbé teszi.

Az előző évszázad elején alapított, majd a második világháború előtt tönkrement Detroit Electric, amelyet ennek az autónak a kedvéért élesztettek újra, mindössze 999 példány gyártását tervezi. Az árcédula 135 ezer dollár, vagyis közel 30 millió forint, amiért cserébe három év vagy 30 ezer mérföld garanciát is kapunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: