DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Egyéb

Májusban érkezik a Halálos Iramban 6.

Valószínűleg egyetlen benzingőz szerelmesnek sem kell bemutatni minden idők egyik legsikeresebb hollywood-i kasszasiker-sorozatát, a Halálos Iramban projektet. Az első rész hatalmasat robbantott a kasszáknál, majd kisebb szünet után a negyedik és ötödik rész ismét a régi magaslatokba emelte a szériává avanzsált történetet. Ezt most megfejelték egy hatodik résszel, mindannyiunk szerencséjére...

Rob Cohen a 90-es, 2000-es és a 2010-es évek egyik kedvelt akciófilm rendezője. Korábban olyan filmek fűződtek a nevéhez, mint a Sárkányszív Dennis Quaid főszereplésével, a Daylight Stallone közreműködésével és a Koponyák Paul Walkerrel és Joshua Jacksonnal. Ezt követően jött az ötlet, hogy csináljon egy filmet, ami olyan, mint sokak nagy kedvence, az azóta Oscar-díjas filmrendezőnő korábbi mestermunkája, a Holtpont, csak éppen ne szörfösöket helyezzenek a központba (már nem akkora divat, mint a 80-as évek végén volt), hanem tuningolt autócsodák volánja mögött edződött keménykötésű, tetovált szépfiúkat. A recept működött. Cohen hozta magával a Koponyákból Paul Walkert és Spielberg felfedezettjét, a Pitch Black - 22 éve a Sötétség című sci-fivel hatalmas sikert arató Vin Dieselt. Apróbb szerepekre is érkeztek ismertebb nevek, így Michelle Rodriguez és a rapper Ja Rule is.



A siker mondhatni garantálva volt, a koppintott és átírt forgatókönyv ellenére is, hiszen a fiatal, Need for Speed autós játéksorozaton felnövő generáció újfajta szórakozásra vágyott a mozikban, és ettől a filmtől várták a megváltást. A történet egyszerű. Adott egy beépített rendőr (Walker - korábban pedig Keanu Reeves a Holtpontban, Stephen Baldwin a Kötelék nélkül című filmben), aki a helyi bűnbanda után nyomoz, sikerül bekerülnie hozzájuk, majd szoros barátságot alakít ki a főnökkel, esetünkben Vin Diesellel (korábban Patrick Swayze és Tom Berenger). A zsarut megbabonázza az új, szabad és féktelen élet, valamint a vezető hihetetlenül erős és vonzó karizmája. Olyannyira, hogy már szinte úgy dönt, eldobja a jelvényét és bűnözőként folytatja életét. A végén persze valami mindig történik, ami megváltoztatja a történések ily módon alakulását, pedig már a néző is ennek szurkol. A lényeg, a film látványosra sikeredett, a szereplők sültek a fiataloknál, a történet sem bugyuta - bár lopott - és a pörgés garantált.





Ezt a sikert akarták a producerek megismételni két évvel később, de a rendező és az azóta már első ligás sztárrá avanzsált Diesel kiszállásával erre esélyük sem volt. Bukás azonban mégsem lett a történet, ezért úgy gondolták, hogy egy teljes garnitúra cserével egybekötve Japánba, Tokióba költöztetik a szériát, ez azonban már kicsit sok volt a legfanatikusabb rajongóknak is, valamint az is, hogy a sima lámpától lámpáig történő száguldás és pörgés helyett immár drifteléssel egybekötött szerelmi történetre kellett jegyet váltaniuk. Ez már minden bizonnyal Vin Dieselnek is görcsbe rándította méretes trinyóját és úgy döntött visszatér és kezébe veszi az irányítást. A rendezői székben maradt a harmadik epizódot irányító Justin Lin, ám visszatértek az Egyesült Államokba és valódi akciófilmet készítettek, nem pedig giccsparádét. Visszatértek az első rész szereplői - nagyrészt - és láss csodát, a film siker lett, amit az ezt követő ötödik rész úgy megfejelt, hogy összbevétele megduplázta a negyedik, és megtriplázta az első részét. Dominic Toretto jött, látott, győzött, és ha már itt járt, úgy döntött folytatja a sikersztorit egy hatodik résszel is, ami 2013. május 23-án debütál a magyar vásznakon.



A szereplőgárda nagyjából az, mint az ötödik filmé, tehát szinte mindegyik rész legjobban szerethető karakterei gyűlnek össze ismét. A Walker-Diesel duó mindent visz, kiegészülve Dwayne "™The Rock"™ Johnsonnal pedig nagyon beváltak. Feltámad az egyszer már megölt Michelle Rodriguez, megjelenik Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Gal Gadot, Sung Kang, Ludacris és Elsa Pataky. Ami azonban még nagyobbat üthet ebben a moziban, az új szereplők gondos megválogatása. Vin Dieselék valószínűleg látták a Stallone legújabb vállalkozásait, a Feláldozhatók-filmeket és nagy neveket szerződtettek a hatodik filmhez. A főgonosz szerepében a jelenleg feltörekvő, ám de tapasztalt és rendkívül tehetséges Luke Evans, a jelenkor legkeményebb öklű akcióhölgye, az egykori fitnessz-modell és MMA harcos Gina Carino pedig zsaruként érkezik a rosszfiúk üldözésére. A slusszpoént Jason Statham szolgáltatja, akinek szerepe egyelőre nem ismert (annyi, hogy az ügyeletes gonosz testvére), de nem is baj, ha ennyi legalább meglepetés marad a produkcióból, hiszen a bemutatóban elég sok mindenre fény derül a történetet illetően.

összességében elmondható, hogy a producerek már előzetesen is dörzsölhetik a markukat, hiszen ott van Diesel és egy bevált receptet adtak Linnek, aki látvány terén eddig is bizonyított már. Most izgalmas karakterekkel és színészekkel bővült a szereplőgárda és az emberek rajonganak a szép autókért és emberekért. Hatalmas alakításokra és arra, hogy a film mondjuk A remény rabjaival, vagy a Harcosok klubjával fog vetekedni a minden idők legjobb filmje díjért senki ne számítson, mert nem az a célja és a célközönsége sem.

Fantasztikus autók, száguldás, elragadó színésznők és színészek, pörgős verekedések és üldözések, Vin Diesel, The Rock és Statham együtt? Mi kell még egy jó popcorn-mozihoz? Szerintünk az ég-világon semmi! Május végén irány a mozi emberek!

A Fast and Furious 6. magyar feliratos előzetese:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: