DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Egyéb

A Pirelli P Zero abronccsal szereli az új Lamborghinit

Továbberősödött a Pirelli és a Lamborghini közötti műszaki együttműködés. A milánói cég P Zero abroncsot fejlesztett az új Aventador LP 700-4 sportkocsihoz. A P Zero család ultra-nagyteljesítményű abroncsait a világ legerősebb autóihoz tervezik.

A legújabb Lamborghinihez készült P Zero abroncsok a Pirelli és a Lamborghini mérnökeinek szoros együttműködésével jöttek létre, egy olyan újszerű megoldás kifejlesztésével, amely maximális stabilitást, kényelmet és irányíthatóságot biztosít annak az autónak, mely három másodperc alatt képes felgyorsulni 100km/órára és 350km/h a végsebessége.

A fejlesztés során a Pirelli mérnökei különösen az abroncsok gördülési kerületére koncentráltak. Hogy maximálisan megfeleljenek a Lamborghini négy kerék hajtásos rendszere igényeinek, speciális anyagokat és szilárdabb gumikeverékeket használtak. Ez fékezi az abroncs deformálódását és biztosítja a nagy teljesítményt és jó gördülési jellemzőket mindenféle útviszonyok között.

Az új P Zero abroncsokat úgy tervezték, hogy maximális tapadást nyújtsanak és gyorsan reagáljanak a változó sebességre a teljes motorfordulatszám tartományban, az autó teljes erejét átadva a talajra.

Az abroncsok a Pirelli Torinóhoz közeli, korszerű Settimo Torinese gyárában készülnek, ahol a Pirelli egyedülálló "Next Mirs" technológiáját alkalmazzák. A rendszer a Pirelli teljes egészében automatizált abroncsgyártási eljárásának a legújabb változata. A gumikeverékek pontos kialakításában segít a Pirelli CCM (Continuous Compound Mixing) rendszer: ez a ma létező legfejlettebb gumikeverék keverő eljárás az iparágban, melyet a motorsportban is használnak.

A legújabb P Zero abroncs kifejlesztésében a Pirelli mérnökei felhasználták a motorsportban szerzett tapasztalataikat: a legkorszerűbb modellező programokkal "virtuálisan" gyűjtve adatokat és tesztelve az abroncsokat mindenféle körülmények között és eltérő terhelés mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: