DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Egyéb

Nismo: a szabadidejükben újítottak a mérnökök

Csaknem 50 éve annak, hogy a Nissan mérnökeinek egyszerű ötlete támadt az eladások növelésére a motorsport segítségével: beépítettek egy erős motort egy normál japán személyautóba. Amikor rájöttek, hogy milyen lehetőségeket rejt magában, amit műveltek, gőzerővel dolgoztak, hogy elkészítsék azt a 100 darabot, ami a szigorú homologizációs szabályok teljesítéséhez kellett.

Az 1964. május 1-jén bemutatkozott a Nissan Skyline 2000GT (S54). A rákövetkező második napon már versenybe szállt, s bár a Porsche 904 lett a győztes, a 2-6. helyet a Nissan szerezte meg. 

A vállalkozó szellemű mérnökök nem igazán tudták, mit is indítottak el. Az autóversenyzés iránti rajongásuk, az, hogy a hivatalos munkaidő végeztével, szabadidejükben dolgoztak egy versenyképes gép létrehozásán, a Skyline-legenda megszületéséhez vezetett. Első ízben jelent meg a Nismo szelleme.   

Ez a szemlélet vezetett el a négykerékhajtású R32 GT-R uralmáig, amely egy generáción keresztül mind a valódi, mind a virtuális versenypályák nyertese volt. A digitális korszak lehetőségeit kihasználva, a Nismo autók világszerte a Sony régóta futó Gran Turismo® sorozatának szupersztárjaivá váltak. A rettentő erejű autók már nem csak egy gazdag kisebbség privilégiumát jelentették ettől kezdve. 

A Nismo elhivatott lelkesedése és innovációs készsége 2013-ban is él és jól van. Manapság a megszerzett tudást a versenypályákról az utcára is átirányítják, de soha nem feledkeznek meg a rajongókkal történő kapcsolattartásra a digitális térben. A Nismo megérkezett Európába.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: