DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Egyéb

Már gyártják a legdrágább Lamborghinit

A 2010-es Párizsi Autószalonon bemutatott szuper-Lamborghinit most kezdték gyártani, igaz, csak néhány megszállott gyűjtőnek jut majd a csúcstechnikával készülő ultrakönnyű gépből.

Eredetileg csupán tanulmányautónak készült a Sesto Elemento: a név hatodik elemet jelent, ami a szén periódusos rendszerben elfoglalt helyére utal. Az autó karosszériája ugyanis teljes egészében szénszálas műanyagból épül,. Így lehetséges, hogy a jármű összsúlya csupán 999 kilogramm - vagy 300-zal kevesebb, mint a hasonló méretű, de fémvázas típusoké. Így lehet, hogy bár a hajtáslánca a Gallardo LP570-4-esből származik, annál sokkal dinamikusabb. A gyár szerint 2,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s tempót az 5,2 literes, 570 lóerős V10-es motorral.

 A különleges karosszéria formája sem mindennapi: ugyanaz a sokszögletes stílus köszön vissza, amelyet a Lamborghini előző, hasonlóan kis sororzatban gyártott különlegességén, a Reventónon ismerhettünk meg. Itt azonban nincs vége a hasonlóságoknak a Sesto Elemento és a Reventón között: a karbon-csodából is 20 példányt építenek - lényegében teljes egészében kézi munkával - és az új modell ára is hajmeresztő. Egy-egy darabért 1,5 millió eurót - átszámítva 437 millió forintot - kérnek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: