DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Egyéb

örömautózás: E-osztály Coupé és Cabrio

Akárcsak a limuzint és a T-modellt, a Mercedes-Benz az E-osztály Coupé és Cabrio modelljét is teljesen átdolgozta. Újdonságként jelentek meg többek között az erős és hatékony, legmodernebb befecskendezési technikájú BlueDIRECT négyhengeres motorok, valamint jövőbe mutató asszisztencia-rendszerek, amelyeket ""Intelligent Drive"œ néven foglaltak össze. Ide tartozik többek között a keresztirányú forgalommal és a gyalogosokkal történő balesetet megakadályozó rendszer, a szembejövőkkel való ütközést elkerülő aktív sávtartó asszisztens, és a vakításmentes állandó távfény. Látványra a Mercedes-Benz új formanyelvéhez illeszkedik a Coupé és a Cabrio, de a tökéletes menetkultúrát szolgáló exkluzív, fényűző felszerelés is a rokonságot hangsúlyozza az E-osztállyal.

A Mercedes-Benz E-osztály klasszikus Coupé és négyüléses Cabrio modellje a felső középkategória legbecsesebb járművei közé tartozik. Intelligens és hatékony technikájával, fényűzően komfortos felszerelésével mindkettő kompromisszum nélkül, exkluzív szinten kínál felvillanyozó örömautózást. Éppen ezért számítanak a sikeres érzelmi csúcspontnak az E-osztály sikeres családjában. Felfrissített, markánsabb külső és belső designjuk nagyszerűen tükrözi vissza a sok műszaki újdonságot.

Dr. Joachim Schmidt, a Mercedes-Benz Cars értékesítési- és marketing-igazgatója: "Három szóval lehet röviden jellemezni az E-osztály Coupéját és a négyüléses Cabrio modellt: elragadó, atletikus, szenvedélyes. Különösen örvendetes, hogy ráadásul mindkettő korunk legintelligensebb technikáját tartalmazza, ez teszi őket igazi álomautóvá.

 Design: E-móciók felsőfokon

Az E-osztály Coupé és Cabrio friss arculata elsősorban az áttervezett frontnak köszönhető, ahol az új fényszórók egyetlen üvegbúra alatt egyesítik az összes funkciós elemet. Széria a LED-es tompított fény, sőt kívánságra, ebben az osztályban újdonságként, teljesen fénydiódás fényszórókat építenek be. A világítóegységen belül egymásba átmenő fényforrások hangsúlyozzák az E-osztályra jellemző "négyszemű" designt.

Az új első lökhárító erősebb nyilazása és nagy légbeömlői jobban érvényre juttatják az agilis jármű dinamikáját. A sportkocsi-hűtőmaszkos front összességében egyéni, sportos arculatot mutat, ugyanakkor utal a Coupé és a Cabrio közeli rokonságára az új E-osztály limuzinnal.

Megmaradt az erőteljes izomzatra emlékeztető hátsó lökhárító, amely szembeötlően utal e sportos autók hátsókerék-hajtására. Új hátsó lámpa és a szélességet hangsúlyozó krómhatású dekoráció emeli ki decensen a jármű atletikus fellépését.

Klasszikusak a Coupé arányai, a hosszú motorháztetővel, a nyúlánk oldalvonallal, az alacsony tetővel és az erőteljes farral. A Mercedes-Benz kupéinak hagyományos, összetéveszthetetlen stíluselemei emelik ki a kétajtós kocsi határozott vonalait - például a B-oszlop nélküli, töretlen oldalablak-grafika, teljesen leengedhető üvegekkel.

Teljesen eltűnnek a négyüléses Cabrio oldalablakai is, érvényre juttatva a letisztult arányokat és az autó elejétől a csomagtartó fedeléig enyhén emelkedő övvonalat. 

 

Kifinomult enteriőr

A Mercedes-Benz átdolgozta az E-osztály Coupé és Cabrio utasterét is, harmonikusan illesztve a kifejező küllemhez. Nemes anyagok, a műszerfal egész szélességén végignyúló, kétrészes dekoráció és tiszta felületek uralják az autó belsejét. A fa- és alumínium-optikával is választható dekoráció teljessé teszi az enteriőr magas fokú értékhatását. A rokonságot az új E-osztály többi családtagjával az újjáformált szellőzők közötti analóg óra és az ezüstkróm kezelőszervek jelzik.

Az enteriőr további meghatározó eleme az áttervezett, fokozatválasztó kar nélküli középkonzol, valamint a háromküllős, multifunkciós kormánykerék, az automatikus váltómű DIRECT SELECT fokozatválasztó karjával és fel-, illetve visszaváltó-karral. Az új E-osztály Cabrio egy további pozitívuma, hogy a különösen jó hangszigetelésű akusztikus vászontetőnek köszönhetően zajszintje a kategória legalacsonyabbja; nagy sebességnél is csak kevés zavaró hang jut be az utastérbe.

Nyitott tetővel autózáskor rendkívüli kabrió-komfortot nyújt az opcionális, sebességfüggően szabályozott AIRCAP, amely a légörvénylést és a szélzúgást csökkenti az utastérben. Újdonság, hogy az AIRCAP légterelő lamellája 40 km/órás sebességnél önműködően kiemelkedik a szélvédőkeretből, majd 15 km/óra alatt ismét eltűnik, hogy lassú menetben és álló helyzetben a legszebb formáját mutassa az E-osztály Cabrio. A hátsó fejtámlák közötti szélfogó pedig arra reagál, hogy hányan ülnek az autóban: ezt a hátsó biztonsági övek becsatolásából regisztrálja önműködően, és ennek megfelelően áll be nemcsak a szélfogó, hanem az első légterelő pozíciója is.

Szintén kívánságra építik be az AIRSCARF fejtér-fűtést. Ez alacsony külső hőmérsékleten is kellemes autózást tesz lehetővé nyitott tetővel, így meghosszabbítja a kabriós idényt.

Korlátlanul variálható felszerelés

Az E-osztály Coupé és Cabrio szinte korlátlan lehetőséget nyújt az egyéni kialakításra. Ennek érdekében többek között új belső színek és színkombinációk állnak rendelkezésre, például a Mély Tengerkék kontrasztszín, amely a Selyem-Bézzsel kombinálva merészen friss hatást hoz be az E-osztály két sportautójának exkluzív utasterébe.

 

Intelligent Drive a jövő új asszisztencia-rendszereivel

Akárcsak az E-osztály limuzinja és T-modellje, a komfortot biztonsággal ötvöző asszisztencia-rendszereket vonultat fel a Coupé és a Cabrio is. Ezek neve a Mercedes-Benznél "Intelligent Drive"œ.

Az alapot a legmodernebb érzékelők képezik - például a belső tükörnél a Stereo Multi Purpose Camera, amely a jármű előtt körülbelül 50 méterig ad térlátást. Intelligens algoritmusok olvasztják össze a sztereo-kamera adatait a szintén beépített kerékszenzorokéival, és ebből értékeli ki a rendszer a térbeli optikai információkat, illetve ismeri fel egy nagy látótérben a szembe jövő, előttünk haladó vagy keresztező járműveket, a gyalogosokat és különféle jelzőtáblákat, illetve burkolati jeleket, és rendezi el térben a mozgó objektumokat.

A fő piacokon mind a Coupé, mind a Cabrio széria-szerelvénye a radaralapú COLLISION PREVENTION ASSIST baleset-megelőző rendszer, adaptív fékasszisztenssel, amely jelentősen csökkenti a ráfutásos ütközés veszélyét. Szintén alapfelszerelés az ATTENTION ASSIST, amely kibővített sebességtartományban ismeri fel a vezető figyelmetlenségét, elfáradását, illetve a legutóbbi pihenő óta eltelt időt. Érzékenységi fokozata beállítható.

Kívánságra, akárcsak a limuzinban és a T-modellben további új, illetve kibővített funkciójú asszisztencia-rendszerek kerülnek az autóba

Egy kis áttekintés az innovációkról:

- A kormány-asszisztenssel kiegészített DISTRONIC PLUS tehermentesíti a vezetőt a sávtartástól, és képes részben önálló dugókövetésre.

- A BAS PLUS fékasszisztens, kereszteződés-asszisztenssel, most először képes felismerni a keresztező forgalmat és gyalogosokat, majd e jelek alapján fokozni a jármű fékerejét.

- A PRE-SAFE® fék egy vészhelyzet felismerése után 50 km/órás sebességig önálló fékezéssel előzi meg a balesetet.

- A PRE-SAFE® PLUS felismeri a hátulról jövő ráfutásos baleseti veszélyt: a követő jármű vezetőjét a hátsó vészvillogó gyorsított villogásával figyelmezteti, majd a PRE-SAFE® rendszer utasvédelmi intézkedéseket vezet be, illetve hátulról jövő ütközés után befékezi az álló járművet a másodlagos ütközések elkerülése érdekében.

- Az aktív sávtartó asszisztens már felismeri a foglalt szomszédos forgalmi sávot is, többek között a szembejövő forgalom figyelésével. Ütközésveszély esetén a szaggatott vonal átlépését is megakadályozza féloldali fékezéssel, tehát optimálisan egészíti ki az aktív holttér-figyelő rendszert.

- Az adaptív távfény-asszisztens PLUS azáltal teszi lehetővé a távfény tartós használatát, hogy a többi járműnek kitakarja a fénykéve megfelelő részét, miközben a távfény folyamatosan bekapcsolt állapotban marad.

- Az aktív parkoló-asszisztens automatikus kormányzással és fékezéssel manőverez be az úttal párhuzamos és merőleges üres helyre.

- A táblafelismerő rendszer már nemcsak a sebességkorlátozásokat ismeri fel, hanem az előzési tilalmat és a megfelelő feloldó táblákat is. Megfelelően kitáblázott behajtási tilalomra optikai és akusztikai figyelmeztetést ad.

- A 360 fokos kamera a jármű mind a négy oldalát figyeli, és homogén körlátást ad virtuális madártávlatból - mintha felülről néznénk az autót és közvetlen környezetét. Parkoláskor és manőverezéskor dinamikus segédvonalak vannak a vezető segítségére.

Professor Dr. Thomas Weber, a Daimler AG igazgatóságának a konszern kutatásaiért és a Mercedes-Benz Cars fejlesztéseiért illetékes tagja: "Minden tekintetben nagy előrelépés az új E-osztály. Az érzelmekre ható design a kategória fénypontjai közé számít, de műszakilag is páratlan a kínálat. Ide tartoznak a jövőbeli S-osztály új asszisztencia-rendszerei, amelyek például automatikus sávtartással és dugó-követéssel tehermentesítik a vezetőt, sőt első ízben képesek megakadályozni a keresztirányú forgalommal, vagy gyalogosokkal fenyegető baleseteket. Az E-osztály új motorjai a hatékonyság csúcsértékeit produkálják, a szórakoztató berendezés Internet-hozzáférést is biztosít, az éjszakai autózás biztonságát pedig modern fénydiódás fényszóró és vakítást nem okozó állandó távfény fokozza. Szóval abszolút csúcstechnikát nyújt az E-osztály, ráadásul nagyon attraktív csomagolásban."

 

Erős és példásan hatékony hajtómű

Az E-osztály Coupé és Cabrio erőteljes benzin- és dízelmotorok széles választékával áll rendelkezésre. Valamennyinek széria-tartozéka az ECO Start-Stop rendszer. Kapható hat benzinmotor, 135 kW (184 LE) - 300 kW (408 LE) teljesítménnyel, valamint három dízel, amelyek 125 kW (170 PS) - 195 kW (265 PS) leadására képesek.

Újdonság a BlueDIRECT benzinmotor-család kibővítése egy négyhengeres, közvetlen befecskendezésű erőforrással, amely ugyanazon a technikán alapul, mint a Mercedes-Benz legújabb generációs négy- és hathengeresei. Műszaki jellemzői többek között a többszöri befecskendezés gyorsan kapcsoló piezo-porlasztói, a gyors, többszikrás gyújtás, a turbófeltöltés, a kétoldali változó szelepvezérlés és a szabályozott olajszivattyú.

Világelsőként kombinálták a réteges töltésű szegény keverékes égést turbófeltöltéssel és extrém nagyarányú kipufogógáz-visszavezetéssel. Ezzel a motorral kiváló fogyasztási- és emissziós adatokat ér el a Coupé és a Cabrio - már most teljesítik a majd csak 2016-tól érvényes EU6 szabványt.

Szintén a BlueDIRECT családba tartoznak a már ismert V6-os és V8-as benzinmotorok. Új egy hathengeres, amelyet először kínálnak, E 400-ként, biturbó feltöltéssel. Teljesítménypotenciálja és alacsony fordulatszámon kifejtett óriási nyomatéka új mércét állít fel a hathengeresek körében, és szintén betartja az EU6-ot.

A Coupé és a Cabrio hathengeres dízelmotorja az ismert SCR-technikával (Selective Catalytic Reduction) teljesíti az EU6 kipufogási szabványt.

Az E-osztály Coupé és Cabrio modellekhez kétféle váltóművet kínál a Mercedes-Benz: hatfokozatú, rövid mozdulatokkal és könnyen kapcsolható manuálist és a 7G-TRONIC PLUS automatát, DIRECT SELECT választókarral és a kormánykeréken elhelyezett DIRECT SELECT fel- és visszakapcsoló karokkal. A 7G-TRONIC PLUS ezen legújabb fejlesztési fokozata hatékonyabb és könnyebben karbantartható.

Újdonság a rövid időközi M-program: ha a vezető manuálisan kapcsolt vissza, majd megint fel, akkor a váltómű egy meghatározott időtartam után magától visszaáll a kedvezőbb fogyasztást eredményező automatikus üzemmódra.

Futómű - a biztonságos menettulajdonságok alapja

A Coupé és a Cabrio alapfelszerelése a szelektív csillapítási rendszerű AGILITY CONTROL futómű. Lengéscsillapítói alkalmazkodnak a mindenkori útviszonyokhoz, nagyfokú menetkényelmet biztosítanak, és sportosan vezethetővé teszik az autót, a márkára jellemző hosszú távú komfort megőrzésével.

Alternatívája az AGILITY CONTROL sportfutómű, szelektív csillapítási rendszerrel, feszesebb hangolású lengéscsillapítókkal és menetdinamikai csomaggal, amely nemcsak sportosabb gázpedál-reakciókat és fokozatváltási pontokat nyújtó programot tesz kiválaszthatóvá, hanem elektronikus csillapítás-vezérlést is tartalmaz. Ennek révén gombnyomással állíthatja be tetszése szerint a csillapítást az autós - attól függően, hogy komfortosabban vagy sportosabban szeretné.

Miként a limuzin és a T-modell, a jövőben az E-osztály Coupé és Cabrio is elektromechanikus direkt-kormánnyal kerül forgalomba. Ez a paraméteres kormány sebességfüggő rásegítését kombinálja az elfordítás függvényében változó áttétellel. Az elektromechanikus direkt-kormány bármilyen sebességnél élénken reagál és komfortosan viselkedik, sőt még takarékos is, hiszen csak akkor használ fel energiát, amikor ténylegesen kormányoz. Ráadásul lehetővé teszi innovatív asszisztencia-rendszerek, például az aktív parkoló-asszisztens alkalmazását.

Elsőrangú felszerelés

A Coupé és a Cabrio modelleknek már az alapfelszerelése is teljes és kimagasló értéket képvisel. Modern szórakoztató-tájékoztató berendezések teszik lehetővé, hogy útközben is mindig tudjuk, mi történik az irodában vagy a nagyvilágban. Zenét hallgathatunk, rábízhatjuk magunkat a nagy teljesítményű navigátorra, és nem hiányzik az Internet-elérés sem.

Széria-szerelvény az Audio 20 CD rádió, dupla vevővel, MP3-képes CD-játszóval és a középkonzolon USB-csatlakozóval. A színes TFT-kijelző átlója 14,7 centiméter. Bluetooth®-kapcsolatú készülékek csatlakoztathatók hozzá, és kijelzi az SMS-üzeneteket. Kívánságra az Audio 20 CD kombinálható hatlemezes CD-váltóval és a jutányos vételárú Becker® MAP PILOT alapszintű navigátorral, amelyet utólag is be lehet építeni.

Alternatívaként kínálja a Mercedes-Benz a COMAND Online multimédia-rendszert, nagy felbontású, 17,8 centiméteres, színes kijelzővel, Internet-csatlakozással, beépített merevlemezzel, amely a navigátort is magában foglalja, valamint egy esetleges balesetnél segítséget nyújtó segélyhívó rendszerrel. Ez is kombinálható hatlemezes DVD-váltóval. A COMAND Online kötetlen Internet-böngészést tesz lehetővé a jármű álló helyzetében, vagy előhívható egy Mercedes-Benz alkalmazás is, amely menet közben is egyszerűen kezelhető. Az integrált alkalmazások közé tartozik a Googleâ„¢ lokális keresés és időjárás-jelentés, illetve az előzőleg a számítógépen a Google Maps segítségével konfigurált útvonal letöltése az autóba. Rendelkezésre áll továbbá a Googleâ„¢ Streetview, a Googleâ„¢ Panoramio és egy sor egyéb alkalmazás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: