DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Fenyő fűrészáru: használjuk okosan!

A faanyagok népszerűségi listáján a lucfenyő előkelő helyet foglal el. Kedvező árú, tartós, szép megjelenésű és a gombásodásnak is remekül ellenáll. Érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a típusú faanyaggal.

Miért éri meg a fenyő fűrészáru?

A tűlevelű fákra jellemző, hogy nagyon homogén anyagot adnak, ezért könnyen megmunkálhatók. Nem kifejezetten kemény fák, de szívósak és tartósak, mivel a szerkezeti tulajdonságaik kedvezőek. A fenyő gyantatartalma lehetővé teszi, hogy akár natúr állapotban, felületkezelés nélkül is dolgozzunk vele. Jól ellenáll a gombásodásnak, bár kültéren érdemes kezelni.

A fenyőfajták felhasználhatósága jelentősen eltér egymástól. Kültéri burkolatként a szibériai vörösfenyő például remek választás, a borovi vagy erdei fenyő viszont gyorsan kopik, ezeket a lapokat inkább beltéri használatra tervezték. 

Kezelt fenyő gerendák

Ha látszó szerkezetet, előtetőt, télikertet, autóbeállót építünk, a fenyőgerendák látványos megoldást jelentenek. A Tetőfutár.hu kínálatában kapható fenyőgerendák gomba- és rovarölővel kezelt termékek, így ezt a veszélyes folyamatot nem kell otthon elvégezni. 

Ha a fával betlérben szeretnénk dolgozni, akkor érdemes a megvásárlás után az adott helyiségben még tovább szárítani a fát a felhasználás előtt. Egy kis türelemmel megelőzhető, hogy a kész szerkezet a száradás miatt megrepedjen, vagy pontatlanságok alakuljanak ki. Ilyenkor megoldás lehet a rétegragasztott gerenda használata, amely egyenletesebben birkózik meg a környezeti hatásokkal.

A fenyő mint padlólap

Ha fenyő padlót tervezünk, érdemes számítani rá, hogy a látványos megoldás mérsékelt kopásállósággal rendelkezik. A burkoláshoz használt anyagot ezért fontos megbízható forrásból beszerezni. Lakószobák, hálóhelyiségek burkolására azonban a fenyő egészséges és költséghatékony megoldás, még ha igényel is némi elővigyázatosságot a használata. 

Ha fenyőből készítjük a padlót, érdemes széles lábakon álló bútorokat választani. A gurulós székek, fém berendezési tárgyak alá helyezhetünk szőnyeget vagy alátétet, így megvédhetjük a padlót a kopástól, benyomódásoktól. 

A fenyő mint tetőléc

Természetes gombaállósága miatt a fenyő kiváló választás tetőlécnek is. A fent már részletezett okok miatt mindenképpen a szárított és egalizált változatot válasszuk, és lehetőleg olyan anyagot rendeljünk, amelyik eleve tetőlécnek készült. A fenyőből készült szerkezet könnyű, masszív és tartós, így akár melléképületek fedéséhez is remek megoldás - nem terheli a tartófalakat.

Bár a fenyő felhasználása igényel némi technikai felkészültséget, mégis az egyik legjobb ár-érték arányú faanyag. Megfelelően megmunkálva és használva hangulatos tereket és látszó szerkezeteket alakíthatunk ki a segítségével, és akár hosszú évekig is élvezhetjük a természetes szépséget, biztonságot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: