DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek

TOP50 – 3. hely: Szabó Krisztián

Az európai színtéren versenyző magyarok legsikeresebbje jelenleg a ralikrosszos Szabó Krisztián: két Eb-címet szerzett a szakágban, melyben mindössze három éve versenyez. Korábban ugyanis egy másik műfajban jutott el a kontinens csúcsára.

Az 1992-es születésű Szabó Krisztián nevével eleinte téli sportok eredménylistáin lehetett találkozni: 16 évesen például sícross ifjúsági magyar bajnoki címet nyert. Ebből a szokatlan irányból kötött ki a motorsportnál – persze nem véletlenül, hiszen édesapja eredményes Dakar-induló volt –, melynek válfajai közül az autókrosszt választotta ki magának.

Rövidesen már nemzetközi versenyeken indult, az Európa-bajnokságon, ahol kétszer is megszerezte a junior címet. Ezután a felnőttek mezőnye következett, a Buggy 1600 kategória, amelyet harmadik szezonjában, 2013-ban nyert meg.



A címvédő idény nem alakult a vártaknak megfelelően, ráadásul ekkor Krisz – ahogy a szakmában ismerik – már új szakággal szemezett: év végén el is indult a ralikrossz Európa-bajnokságon. A motor megegyezett – a Super 1600 kategóriára váltott – de az épített vasszöcskét közúti autón alapuló, zárt karosszériás Skoda Fabia váltotta fel. Az újonc meglepetésre harmadik helyen zárta legelső hétvégéjét.

Ezt követően 2015-ben már teljes idényt futott a bajnokságban, ahol a sikerek még kevesebbet várattak magukra, mint az autókrosszban: a portugál szezonnyitót megnyerte, és az utolsó versenyig esélyes volt a bajnoki címre. Végül bronzérmesként zárta az évet, 2016-ben pedig következő lépcsőfokként megnyerte az Eb-trófeát, melyet sikeresen meg is védett tavaly.

Szabó Krisztián kétszer kapta meg az MNASZ-től az év magyar autóversenyzője címet, a TOP50 listán pedig minden évben a legjobb három között végzett. Karrierje szokatlan pontjai között megtaláljuk a kamionversenyzést is: 2015-ben, első teljes ralikrossz-szezonjával párhuzamosan az amerikai ChampTruck World Seriesben indult, melyet számos győzelemmel az összetett dobogón zárt. Ezt az utat azonban nem folytatta, ezt követően kizárólag a ralikrosszra koncentrált.

Két 1600-as Európa-bajnoki cím után már csak egy lépcsőfok maradt: a ralikrossz-világbajnokság, melynek mezőnyét olyan nevek fémjelzik, mint Petter Solberg, Sebastien Loeb vagy Mattias Ekström. A versenyző azon dolgozik, hogy legalább néhány vb-fordulón rajthoz állhasson 2018-ban.

Pályafutása mérföldkövei:

2008: Első autóverseny

2009: Autókrossz Európa-bajnokság, junior bajnoki cím

2010: Autókrossz Európa-bajnokság, második junior bajnoki cím

2013: Autókrossz Európa-bajnokság, Buggy 1600 bajnoki cím

2016: Ralikrossz Európa-bajnokság, Super 1600 bajnoki cím

2017: Ralikrossz Európa-bajnokság, második Super 1600 bajnoki cím

TOP50 eredmények:

2015: 3. hely

2016: 2. hely

2017: 3. hely

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: